De braadpan van Sommelsdijk

De heren in de gele shirts.Zaterdagochtend 16 september Sommelsdijk. Vrijwilligers zitten om acht uur gezamenlijk aan het ontbijt. De derde Keukencentrum Tielemanloop dient vandaag perfect te verlopen. Vandaag dus hard werken en met het warme weer is ook voor de vrijwilligers wat extra energie nodig. Dranghekken plaatsen, spandoeken ophangen en de waterposten inregelen. Het koele water is niet aan te slepen. De dames en heren in de gele shirts doen echter hun best om alles perfect te laten verlopen.

In de vroege ochtenduurtjes trippelden al zo’n vijftig kids door de straten rondom het Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk (Goeree Overflakkee) waarna ze met een gratis kaartje de grote gele glijbaan afzoefden in het nabijgelegen zwembad. Een beloning waar ook de groteren later op deze dag zeer naar verlangden.

Enkele minuten voor de start  maken de lopers het de organisatie enorm moeilijk door ‘startproblemen’. Vooral de wedstrijdlopers hebben er alles voor over om vooraan te staan en zo als eerste te worden weggeschoten. De organisatie heeft er zijn handen vol aan om iedereen uiteindelijk netjes achter de startstreep plaats te laten nemen. Het publiek rondom kan er wel om lachen. Zodra het startschot heeft geklonken blijft de start- en finishlocatie al snel leeg achter. Een troost voor de supporters: de muziek en de speaker blijft doortetteren.

De organisatie heeft 'startproblemen'

De langste afstand vandaag, de tien kilometer, was zwaar. Volgens sommigen zelfs onmenselijk! De tien kilometer voerde de lopers door de polders rondom Sommelsdijk. Eindeloze dijken, geen schaduw en een enkele koe die met verbazing de heftig transpirerende massa lopers ziet passeren. Voor Chris Mettrop, geboren in 1942 , was de temperatuur enkele graadjes te hoog en hij besloot halverwege om deze keer voor de halve afstand (5km) te gaan. Geen onverstandige keuze want het werd een waar slachtveld, mede door de hitte.  Rondom acht kilometer werd de zon en de windstille polder menig loper even te veel.

Bij de dames zegevierde C-juniore Lindsey Faken van CAV Energie op de vijf kilometer. In de schaduw wachtte zij op de prijsuitreiking die helaas pas anderhalf uur later begon. Volgens Laurey Hey zeker het wachten waard. "Elk jaar krijg je een prachtige bos zonnebloemen en een leuke loopattentie." Voor Laurey was het vandaag niet haar dag. "Net begonnen op de sportacademie en gisteren heb ik nog intensief gejudood. Niet de ideale voorbereiding voor de bovenbenen!" Voor beide dames van nog geen achttien nog een poos wachten maar dan heb je ook wat!

Chris Mettrop, Lindsey Faken (links) en Laurey Hey (rechts)

Lopen gaat niet om alleen maar om tijden, maar vooral om het plezier. Zeker met heet weer. Echter de 28-jarige Ali Mabrouk El Zaidi uit Heinenoord ging duidelijk voor een tijd om het plezier van de overwinning te ervaren. Als een raket van start en tot ieders verbazing genoeg brandstof om tot het einde het gas er volop op te houden. Terwijl anderen slechts ploeteren om heelhuids weer over de streep te komen liep hij het parcoursrecord aan flarden. Met ruim twee minuten en met ’n vuist in de lucht passeerde hij in 28.56 de finishmatten. Een wereldprestatie gelopen in de braadpan deze zaterdagmiddag van Sommelsdijk! Het overgrote deel van de deelnemers van de vijf kilometer was nog niet eens binnen toen hij de bocht uit kwam. Dit alles terwijl hij enkele dagen ervoor tijdens de Berkumloop in Zwolle ook al de tien kilometer voluit heeft gelopen. Volgens de plaatselijke speaker een record die heel lang in de boeken zal blijven staan.

Ali Mabrouk El Zaidi (597 in het midden) loopt parcoursrecord.

Langzaamaan wordt het in het enige beetje schaduw na de finish steeds drukker. Leunend op het dranghek, liggend tegen de muur van de sporthal en zittend op het kleine stoeprandje komen de lopers beetje bij beetje bij van deze enerverende loop door de polder met kaarsrechte wegen en de zon vol op de kop. "Geen enkel zuchtje wind. Ik ben blij dat het voorbij is. Wat een gehijg in mijn nek zeg". Als je denk dat deze ‘polderboys’ , veelal 55+,   zondag een extra rustdag inlassen dan kun je dat vergeten. "Morgen vol trots weer een korte duurloop met de ‘jongens’ richting Dirksland".

De hitte slaat toe bij de lopers

© Redactie Loopkrant.nl