Dam tot damloop 2008

Ingezonden door Albert BroekhoffOp zondag 21 september 2008 vindt de 24e editie van de Dam tot Damloop plaats. Het sfeervolle evenement trekt ook dit jaar weer meer dan 35.000 deelnemers naar onze hoofdstad. De Dam tot Damloop is al jaren het grootste hardloopevenement van Nederland en zelfs de grootste bedrijvenloop ter wereld in haar soort. Erik belde van de week of ik mee wilde doen bij de bedrijvenloop. Het team Imtech heeft nog een plekje vrij.

Ik had hier wel oren na. Per slot van rekening heb ik deze klassieker nog nooit gelopen. Vanmorgen om 9.00 uur word ik door Erik opgehaald en met zijn tweeën vertrekken we naar Amsterdam. Het weer is mistig. Bij Amersfoort klaart het gelukkig op en het wordt weer net zoals de laatste dagen "zonnig". In Muiden halen we collega Robin op. Als we Zaandam inkomen parkeren we dicht bij de finish. Wat later, getooid in een spiksplinternieuw Imtech tenue, vertrekken we met de pendelbus richting Amsterdam. Wat een volk is er al rond een uur of half elf. Ik kijk m’n ogen uit op de diversiteit van de menigte.

Na een kort ritje arriveren we bij het Centraal Station en in een cafeetje in de buurt drinken we koffie. De caféhouder vraagt nieuwsgierig hoe lang we erover gaan doen. Binnen het uur delen we hem mede. Hij lacht, zou ie het weten? De ander bedrijvenlopers van het team ontmoeten we bij de kleding vrachtwagens en voor de start gaan we met elkaar op de groepsfoto. Met zijn allen gaat het dan naar de startvakken. Om 13.45 gaat voor ons het startschot. We staan als team helemaal achteraan. Hardlopen is er dan niet bij en na 123 meter vanaf de rode matten wandelen we al. Na een minuut of wat proberen we voorzichtig wat aan hardlopen toe te komen. Het parcours gaat meteen door de Y-tunnel die als trechter fungeert en dan wordt het dringen. Hardlopen, inhouden en van links en rechts lopen laat bij twee kilometer een tijd op de klok zien van elf minuten.

Ingezonden door Albert Broekhoff

Een tijd neerzetten, dat wordt dus vandaag niets. Na het drie kilometer punt komen we in de buitenwijk achter het IJ van Amsterdam te lopen. Veel toeschouwers zijn hier op de been en zijn allemaal erg enthousiast. Hele families zitten in de voortuin en maken er een hele dag "gezellie" uit van. Het is zonnig en iedereen lijkt in opperbeste stemming. Ik loop samen met één van Imtech lopers Mario op. De eerst 5km gaan in 25:22. De blessure aan het scheenbeen voel ik niet en dat stemt mij positief. We lopen kris, kras, links, rechts door de menigte heen. Heel veel bedrijvenlopers halen we in. Ik heb het idee dat wij de enige zijn die een gemiddeld hoger tempo hebben. Na 10 kilometer ( 49:24 min ) raakt mijn loopmaat achterop en ik kom als eerste van het team te lopen. Mijn tempo van gemiddeld 12,5 kilometer kan ik goed houden.  Amsterdam heeft aan deze kant van de stad een dorps karakter. De mensen blijven zeer enthousiast in hun aanmoedigingen. Het laatste stuk gaat vanaf het 11km punt langs de snelweg en wordt naarmate we Zaandam naderen steeds mooier. We lopen over een dijkje over en langs de Y-plas. Hier is het zomers warm.

Onderweg zijn veel drink- en fruit posten en natuurlijk waren er sponzen. En verschillende keren traditiegetrouw het hoofd nat gemaakt met een beker water. 15 kilometer gaat in 1:13:39 min. De laatste kilometer gaat door een dichte haag van mensen en Robin haalt me net voor de finish in. Gezamenlijk gaat het verder. Net na hem finish ik in een tijd van 1:18:37. Erik komt na een tijdje als laatste van ons team over de streep en met medailles om vertrekken we naar de sporthal. Daar zijn we getuige van de huldiging van al de winnaars. Leuk om dat ook eens mee te maken. Met zijn drieën reizen we in opperbeste stemming af. Om half zes ben ik thuis en constateer dat hardlopen heel wat tijd kost. 

Ingezonden door Albert Broekhoff

De 24e Dam tot Damloop heeft zondag 21 september met de Kenianen Sammy Kitwara en Peninah Arusei twee verrassende winnaars opgeleverd. In de 10 Engelse Mijl tussen het centrum van Amsterdam en Zaandam kwam favoriet Micah Kogo bij de mannen met zijn vierde plaats ruimschoots tekort tegen zijn landgenoot Kitwara, die de finish in 45.17 passeerde. De Ethiopiër Ayele Abshiro wist Kitwara het langste te volgen. Hij kwam binnen in 45.24 gevolgd door Bernard Kipyego (Kenia, 46.03). Het was voor de mannen voldoende de traditionele man/vrouw wedstrijd te winnen van de dames, waar Peninah Arusei (51.22) de onverwachte winnares werd voor de Ethiopische Mestewat Tufa (51.36). Derde dame was Ayanu Workitu (Ethiopië, 53.17). Olympisch marathon kampioene Constantina Dita uit Roemenië werd vierde in 53.23. Beste Nederlander was Martin Lauret, die 10e werd in een knappe tijd van 47.12. Bij de dames was Barbara Zutt de beste Nederlandse op de 12e plaats in 59.14. Aan de Dam tot Damloop deden in totaal 35.000 deelnemers mee, waarmee het evenement het grootste loopevenement is van Nederland. ( bron: www.damloop.nl )

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl/