Geen blauwe vingers maar een cadeautje in Zwolle

Foto genomen door Han Dijkslag (www.hzdfotografie.nl)Zaterdag 14 juni, de Halve Marathon van Zwollle. Het zal zeker voor de vijfde keer zijn dat ik hier aan meedoe. Onverwachts reis ik vandaag alléén af naar Zwolle. Bij de stad van de Peperbus en Herman Brood aangekomen barst er een aardige hagelbui los. De regenval houdt zeker een half uurtje aan. Als het wat minder regent haal ik mijn startnummer op. Ik heb nummer 2447 categorie mannen recreanten.

Gelukkig wordt het droog en zelfs de zon komt nog even te voorschijn. Rond de klok van achten ben ik bij de start. Ik start achter de wedstrijdlopers in het vak van de Rabobank lopers. Om 20.15 worden we weggeschoten. Het is prima loopweer en de temperatuur is zo’n dertien graden. We lopen voor het stadskantoor en wat later lopen we in de tunnel onder de spoorlijn richting het centrum van Zwolle.
Henk Borgmeijer zweet en oreert hier. Achter hen is een groot tv scherm waar de mensen de hardlopers kunnen zien aankomen. Het is een gezellige boel. En de toeschouwers zijn ondanks het frisse weer in grote getale aanwezig. De laatste twee jaren was het tegen de dertig graden en was het tussen de ambulances heen lopen en zweten en nog eens zweten.

Vandaag is het dus een stuk aangenamer. De eerste vijf kilometers gaan in 22.23 min. We lopen inmiddels langs de gracht. Na een paar kilometer zijn we in de Wipstrikkerallee. Ook hier enthousiaste toeschouwers. Goed zo meneer, juichen een paar meiden. We slaan rechts af de Zuidbroeklaan op en hier gaat het omhoog. Bovenaan staat Jan een collega uit Zwolle. Ik steek de hand op en Jan moedigt aan. De brug af en dan rechts weer richting centrum. Het 9km punt doe ik in 40.22 min. Het gaat snel, zeer snel. Met het volgende rondje bewolkt het weer wat. Jan staat niet meer boven op de brug. Hardlopen doe ik voornamelijk alleen. Geen één keer loop ik echt samen met iemand op. Inmiddels zijn de toppers aan mij voorbij gesneld.

Foto ingezonden door Albert Broekhoff

In de binnenstad krijg ik van een toeschouwer een hele banaan. Dit komt goed van pas, want ik heb een enorme honger. Toch te weinig gegeten? Als we Henk Borgmeijer voor de tweede keer passeren hebben we 15km gelopen. Dit gaat in 1:07:40. De Garmin gps meter vertoont kuren; het telt de kilometers niet meer, terwijl de tijd doorloopt. Iets verkeerd ingedrukt? Geen contact meer met de satellieten. Ik heb geen tijd om dit te onderzoeken. Wel weet ik dat het gas er af moet. Het gaat me veel te snel. Een week of twee geleden verzuchtte ik nog dat het met de vijftien kilometer tijd naar de 1:10:00 ging, terwijl ik nu hier dik onder loop. 6km á 5 minuten besluit ik en dan onder de 1:40:00 blijven.

Het is goed dat ik temporiseer, want ik bemerk dat ik aan kracht inboet. Inmiddels is de Garmin weer tot leven gekomen. Het laatste rondje gaat in een gestaag tempo en al met al gaat dit, zoals ik het bedacht had. Onderweg trouwens veel sponzen. En een paar keer een heel bekertje over het hoofd. Er was veel muziek ( dj’s, shanty koren en orkesten ) onderweg en de laatste kilometers gaat onder veel gejuich. Ik finish in 1:37:44. Een toptijd en een nieuw PR. Het is fris dus het gaat in één run door naar de auto. Met handdoek en medaille om gaat het Deventer. Ik ben blij met het resultaat; maar oh, wat ik heeft het me moeite gekost.

De winnaars. Ben Kimwole is zaterdagavond winnaar geworden van de Halve Marathon van Zwolle. Hij won in een nieuw parcoursrecord van 1.01.48 uur. Op enkele seconden na de winnaar finishte Dereje Tesfaye als tweede. Abiyote Guta werd derde. De drievoudige winnaar van de Zwolse marathon, Jason Mbote, kwam deze editie niet bij de eersten over de meet. Bij de dames won Flomena Chepchirchir. De tweede plek was voor Lydia Kurgat. Derde werd Nadja Weijenberg.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/