Berkelloop, Hospital Bombers!

Image"Drie reeën die in een stil, sprookjesachtig sneeuwlandschap net voor je de weg oversteken. Allen de "diehards" kwamen zaterdag naar Almen om deel te nemen aan de Berkelloop die traditioneel door SV Almen voor de kerst wordt gehouden. Klokslag 11.00 uur gingen de lopers voor de vijf, tien en vijftien kilometers van start.

Het zonnetje dat zojuist nog even vals scheen, trok zich terug achter een grijs wolkendek waaruit even later dichte sneeuw neerdaalde. Het al glibberige parcours, deels over zandwegen, werd er niet prettiger op. Alle lof was er ondanks of dankzij, de sneeuw voor het fraaie parcours want een ding was duidelijk; niemand die voor een scherpe tijd kwam. Beste loper op de tien kilometer was Cees Weeda uit Apeldoorn ( 37.38) en bij de vrouwen Alice ten Velde (48.57). Op de vijftien kilometer eindigde Albert Broekhoff als eerste (1:12:17)."  Bron: de Stentor 19 december 2005 ( trimloop voor volhouders) door Wilrike ter Meulen

Ja, dat was de uitslag en het verslag van twee jaar geleden. Zomaar een cadeautje op een winterse zaterdagochtend. Een wedstrijd winnen, dat doet een recreant niet elke dag. Sterker nog, meestal nooit. Kan dit ooit geëvenaard kunnen worden?? Henk is al vroeg bij me. Het geluid van de Hospital Bombers klinkt ons nog na in de oren. Het was gisteren een avondje concerten in het Burgerweeshuis (Fine Fine Music) en een kort nachtje.  Vandaag vertrekken we naar Almen. Want bij Sv Almen is er vandaag de Berkelloop. Het parcours gaat over zowel verharde wegen als over zandwegen door een bosrijke en besneeuwde omgeving. En de afstanden zijn 2.5, 5, 10 en 15 kilometer. Deelname kost 2,50 euro (t/m zestien jaar kost dit 1,25 euro). Zowaar dat zijn nog eens ouderwetse inschrijfbedragen!!

We halen Henk’s nicht uit Zutphen op en met zijn drieën arriveren we om een kwart over tien bij voetbalvereniging Almen. Het landschap en de vergezichten onderweg zien er als ansichtkaarten uit. En de berijpte bomen en takken steken wit af bij de hel blauwe lucht. Prachtig om te zien. In Almen heeft het ook gesneeuwd. Na het inschrijven gaan we eerst aan de koffie. En in een kwartiertje tijd is de kantine redelijk vol. Inmiddels staat er bij de inschrijftafel een lange rij. Al met al schat ik dat er een honderd man en vrouw deelnemen. Dus een aardige opkomst. Na het inlopen is de start om 11.00 uur. Miranda loopt de 5km, Henk de 10km en ik de 15km.

Image

Na het aftellen lopen we de Binnenweg op. De onverharde weg gaat dwars door het bos dat evenwijdig ligt aan het Twentekanaal. Door de sneeuw is het eerste gedeelte van het parcours glad en het is uit kijken geblazen. De bosrijke en berijpte omgeving is prachtig. Na de eerste kilometers gaat het rechts af de Stopsdijk, Almenseweg, Keyenbeltsweg op en we blijven in een mooie bosrijke omgeving. We lopen met elkaar in kleine groepjes samen op. Als we de Whemerweg inslaan loop ik met drie lopers, die de 5 en 10km lopen. We lopen terug richting Almen en als we de gemeente binnenkomen slaan we meteen links af om uiteindelijk via de Dorpsstraat richting start en finish te gaan. Het eerste rondje gaat in 21:57 en ik zie Henk een paar honderd meter voor me lopen. Het gaat dus snel genoeg. Bij het ingaan van het tweede rondje loop ik alleen en het marcheert zoals het hoort. De berijpte takken sneeuwen. Het tweede rondje gaat in zo’n 23:00 minuten en Henk finisht enige minuten voor me ( 40:35).
 
Bij het ingaan van het derde rondje zie ik niemand meer voor me en dat doet denken aan twee jaar geleden. " Loop je op kop? ", schreeuwt Henk. Ik weet het niet, in ieder geval voel ik wel de hete adem van mijn achtervolger. Als we op zo’n 12km zijn komt ie naast me lopen en vraagt; " gaat het ". en " Het wordt dik onder de 1:10:00 ". Ja, dat zal, beaam ik. Hij heeft zo te zien nog genoeg over. Ik kan hem niet bij benen en zie hem en zijn shirt met de naam Doetinchem achterop even later bij mij weglopen. Ik volg in mijn eigen tempo. Tja, het zal wel moeten. Net voor Almen wordt ik wederom ingehaald. Waar kom die hardloper opeens vandaan?  Ik probeer contact te houden en dat lukt. Hem bij halen echter niet. Ik finish in 1:09:18. En de organisatie geeft door dat ik zesde ben geworden. Er waren er dan toch al drie, die me voor waren. In de kantine krijgen we groentesoep en brood. Miranda rookt en telefoneert en is tevreden met haar nieuwe PR op de 5km. Na het douchen gaat het via Zutphen terug naar Deventer. Henk tweede bij de 10km en ik zesde bij de 15km, wat wil een mens nog meer.

© Albert Broekhoff – http://www.daventrialoper.web-log.nl/