Crosscompetitie in Gelderland

ImageOp zaterdag 8 december was het alweer de tweede crosswedstrijd van de Open Gelders crosscompetitie seizoen 2007-2008. Ooit een begrip bij iedere serieuze atleet in de regio. Tegenwoordig vooral een wedstrijd waar veel pupillen naar uitkijken. Senioren laten het soms een beetje afweten, maar de strijd bij de masters is heftiger dan ooit.

De Gelderse crosscompetitie wordt door verschillende verenigingen georganiseerd. Deze zaterdag de eer aan AV’34 te Apeldoorn. De vereniging die natuurlijk wel een reputatie hoog te houden heeft als het op (cross)wedstrijden organiseren aankomt. Bij de senioren vrouwen en mannen wordt natuurlijk gelopen om de eeuwige Gelderse roem: Dé wisselbeker met jouw naam erin. Maar om deze te bemachtigen dien je wel na vier wedstrijden meer punten te hebben verzameld dan je concurrenten. De regels zijn simpel: Afhankelijk van je klassering krijg je punten. Dus hoe meer mensen je iedere wedstrijd achter je laat, hoe meer punten.

Image

Was het op de eerste wedstrijd van deze competitie in Dronten nog Ruud van de Wal (AV’34 Apeldoorn) die als snelste het strijdtoneel verliet. Vandaag op het door AV’34 geprepareerde parcours zou Ruud wellicht weleens voor eigen publiek niet als snelste kunnen eindigen. Er was geduchte tegenstand gesignaleerd. Het parcours dat door de parcoursmeesters van AV’34 voor deze cross was uitgezet bestond uit een ronde van ongeveer 1500 meter. Met natuurlijk wel een short-cut zodat ook de allerkleinste een rondje van ongeveer 1050meter konden doen. Het parcours dat geheel met lint was afgezet ging grotendeels over gras. Ondanks de regen was het grasveld goed te belopen. Ergens in het midden van de ronde lag een 150 meter ‘valsplat’ omhoog. Maar échte heuvels kende dit parcours niet. Wel natuurlijk veel oneffenheden en bochtjes om het ritme te breken.

Image 

Bij de dameswedstrijd van ruim vijf kilometer werd de snelste dame Lindy Brugman (Nijmegen Atletiek). Met een zeer soepele tred was zij vandaag veruit de sterkste. Langs de kant werd zij natuurlijk wel in de gaten gehouden door Ilse Pol, het loopwonder uit Twello, die niet zelf meeliep vandaag, maar wel zorgde voor de broodnodige aanmoedigen voor wie vandaag wel de rondjes liep. Nog een interessante strijd bij de masters onder de dames tussen clubgenoten Hilly Panjer en Annette Voets (AV Veluwe). Beiden, in het blauw, mochten dan ook verdienstelijk het erepodium betreden. Bij de heren had de winnaar van de vorige keer het heel zwaar… Met speels gemak ontwikkelde Dennis Weijers (AV Phoenix Utrecht) direct vanaf de start al een tempo wat eigenlijk niemand durfde en kon volgen. Op ’n enkeling na, die het ook nog behoorlijk lang volhield maar aan het eind Dennis toch moest laten gaan.

Image

De volgende wedstrijd van deze historische crosscompetie is in Epe. Het parcours in Epe staat al jaren bekend als ‘onderscheidend’. Maar 12 januari geeft nog voldoende tijd om te trainen.

© Redactie Loopkrant.nl