Kanjers

Het zijn kanjers, de oudere lopers ( 70 jaar en ouder) onder ons, en men moet enorm veel bewondering voor hen hebben. Onlangs las ik een artikel over de oudste loper ter wereld die een officiële marathon liep. Het gaat hier om een loper van Indiase afkomst die momenteel in Engeland woont. De loper, Fauja Singh, is op zijn 89e jaar begonnen met het lopen van marathons.

Het record voor marathonlopers, ouder dan 90 jaar, vestigde hij in 2003 in Toronto, waar hij een tijd van 5 uur en 40 minuten op de klokken zette. Op 101-jarige leeftijd liep hij in april 2012 de marathon in Londen in een tijd van 7 uur en 49 minuten.

Wybren Visser uit Harlingen was en is nog steeds een bekende loper in Friesland. Hij is onlangs 90 jaar geworden en op de website van SV Friesland las ik dat hij nog steeds deelneemt aan wedstrijden, zij het dan dat hij kortere afstanden loopt en gebruikt maakt van zijn super-rollator. Wybren is daarnaast al meer dan 50 jaar collectant voor de Hartstichting. Chapeau!!

Berend Schreuder uit Zweeloo is enkele maanden geleden 83 jaar geworden. Hij neemt nog vaak deel aan lopen, zij het ook op de kortere afstanden. Vaak is hij in Diever bij de Brinklopen en andere door SV Friesland georganiseerde wedstrijden.

Gerard Wolterink uit Hellendoorn ( 82 jaar) is ook zo’n kanjer. Hij is vaak te vinden op wedstrijden in Duitsland en in het Oosten van het land (Overijssel). Opvallend bij Gerard is dat hij altijd een uitgebreide warming-up afwerkt. Meestal loopt hij de 5 kilometer.

Bij de DFW-runners staan ook vaak oudere lopers aan de start. Wat te denken van Anton Schuurman uit Amsterdam en Johann Spieker uit Emlichheim (D), beiden ouder dan 70 jaar. Zij lopen onder andere veel DFW- marathons en scoren daarbij, hun leeftijd in acht genomen, prima tijden!

Ongetwijfeld zullen er nog veel meer “kanjers” zijn, maar het gaat te ver om ze allemaal op te noemen. Toch zijn het niet alleen de lopers van 70 jaar en ouder die kanjers zijn, ook in de lagere leeftijdsgroepen zijn er veel lopers die om uiteenlopende redenen als kanjers betiteld kunnen worden.

© Gerrit Schuitema – Emmen – http://gschuitema.blogspot.nl