Een loopdrama?!

ImageEigenlijk wil ik in eerste instantie hier helemaal niks over schrijven want dit loopje wil ik zo snel mogenlijk vergeten. Maar toch zie ik ook wel weer iets positiefs in dit "loopdrama", dus spendeer ik toch wat tijd om iets op te schrijven op m’n log.

Zondagochtend sta ik weer bijtijds op om vroeg te gaan lopen, maar ook dit keer begin ik weer door oponthoud later dan gepland. In eerste instantie wil ik m’n lange tight aandoen maar op het laatste moment doe ik toch maar m’n short aan en hanteer ik Carla’s 10 graden regel.

Dat is maar goed ook want buiten is het al aardig warm rond 10.30 u. Eerst een 400 meter inlopen en als ik aan de overkant van het grote kruispunt ben bij het tuincentrum doe ik de nodige rek en strekoefeningen. Ook doe ik wat speciale oefeningen voor m’n enkels. Om 10.44u start ik m’n loopje. Ik heb grootse plannen, want ik heb een 18km route uitgestippeld die ik ooit heb gelopen. De extra kilometers zit ‘m in de extra lus die ik maak naar de Schaapskooi op de Ginkelse Heide. Een prachtige omgeving maar niet beschut dus dat wordt afzien met deze temperatuur van ongeveer 24-26 graden.

Image

Toch ga ik vol goede moed op weg met de euforische gevoel die ik aan m’n loopje met Carla aan heb overgehouden.Na een kilometer of drie zit ik in m’n ritme en loop met enige souplesse richting de rotonde in Ede Oost. Als ik eenmaal daar ben twijfel ik geen moment, ik ga rechtdoor naar de Edese hei en is er geen weg meer terug. Als ik uit het bosrand ben krijg ik een klap van de warmte want eenmaal op de hei ben ik niet meer beschut door bomen. Toch geniet ik enorm van al het prachtige natuurschoon. Ik loop nu in een kadans en voor ik het weet bereik ik kiprestaurant Juffrouw Tok en steek dan de weg over waar het Schaapkooi bevind.

Nu ga loop ik weer terug naar de rotonde. Ook dit gaat goed en als ik eenmaal de rotonde bereik ga ik wijk Ede Oost in. De 18 kilometers ga ik makkelijk halen gaat er door m’n hoofd. Maar als ik door het straatje waar m’n schoonmoeder woont loop krijg ik kramp in de buurt tussen m’n heup en bekken. Kilo Utrecht Tango ! Héél veel krachttermen schieten door m’n hoofd want dit is niet goed. Ik loop door want misschien gaat de kramp weg als ik wat langzamer ga lopen. Maar het gevoel blijft en ik moet echt stoppen. Ik stop m’n watch en ga even wandelen. Dit is een drama! Ik kan 18 kilometer nu echt op m’n buik schrijven!

Wat heb ik fout gedaan vraag ik mezelf af. Heb ik te weinig gedronken of gegeten. Is het tempo te hoog of juist te laag? Ik heb een gemiddelde hartslag van rond de 167, dus dat valt wel mee! Ik weet het niet en ik moet er niet te veel bij stil staan! Stil staan is uit ten boze en ik wandel een stukje, maar ik baal enorm. Ik probeer dit van me af te zetten en start m’n horloge weer en ga weer hardlopen. Ik heb tot nu toe 11 kilometer afgelegd en moet nu nog ongeveer 4 kilometer lopen naar het beginpunt. Na twee stops kom ik uiteindelijk op het beginpunt.

Image

Uiteindelijk heb ik inclusief inlopen en uitlopen en wandelstops zo’n 16 kilometer afgelegd! Volgende keer dan maar knallen want ik ben op de "goede" weg naar de halve marathon. Mijn loopagenda heb ik inmiddels opgevuld en september wordt een drukke loopmaand voor mij. Op 2 september de Dijkenloop in Beneden-Leeuwen (10 KM) en de week daarop loop ik de Bridgeloop in Arnhem (10 EM). Op 30 september loop ik 15 KM tijdens de 30 van Almere en m’n laatste loopevenment voor 2007 wordt de Hoge VeluweLoop op 7 oktober. Al deze wedstrijden zie ik als training voor de halve marathon die ik wil lopen tijdens de City Pier City op 18 maart 2008. Samen met buurman Ab heb ik afgesproken om deze grote loopevenement te gaan doen. Ik weet zeker dat het me gaat lukken!

© Eugène Lekatompessy