Loopfoto’s van vroeger hebben iets aparts. Zwart-wit. Vaak werd er speciaal voor geposeerd. Afgedrukt op het echte kodak foto papier. Of uitgeknipt uit een inmiddels niet meer bestaande krant. Tegenwoordig zijn we verwend: met de komst van digitale camera’s en de technische hulpmiddelen van Bill Gates zijn afbeeldingen een stuk moderner geworden.
Maar beelden krijgen natuurlijk slechts meerwaarde door het verhaal dat bij het beeld hoort. En dat is het leuke met loopfoto’s. Bij loopfoto’s van jezelf weet je meestal nog wel een verhaal. Waarom je juist dat T-shirt aan had. Wat voor weer het was. Of wat voor wedstrijd het was. Loopfoto’s van vroeger, zeker van anderen, hebben helemaal iets speciaals. Kleding, houding, schoenen, kapsels vertellen een deel van het verhaal. Heel soms zie je plotseling op een foto een bekend gezicht: een buurman, een collega of een bekende Nederlandse (ex)-atleet.
Foto’s van lopers van vroeger, zeg maar van voor de Derde Balkanoorlog, zijn schaars. De beelden die wij lopers nu van vroeger kennen zijn bijna altijd van de toenmalige (wereld)toppers. Maar heel soms gaat een lokaal archief open. Dan blijkt dat lopen toen, toch anders is dan enorme loopgolf nu.
Op de foto zie je het team van AV Veluwe dat destijds aan de 24-uursloop in het Mheenpark te Apeldoorn ging meedoen. Een loop met een zeer rijk verleden. Met een eerste editie al in 1978. En dit jaar op vrijdag 18 mei 2007 alweer voor de 28ste keer. Op de foto geen mannen zoals Herman Rappoldt en Ep Winterman. Zij deden niet mee i.v.m. andere verplichtingen dus kwamen we verzwakt aan de start. Verzwakt?? Wie zijn dan deze mindere loophelden op deze foto?
Bron: Rinus Groen / v.l.n.r. met beste 5000m baan tijden: Henk Schimmel 15.47, Maurice Winterman 15.52, Rinus Groen 15.53, Harrie Brummelkamp 15.42, Joop Jansen 16.08, Elbert Voogd 14.55, Eddy Gerritsen 15.55, Frank Wiegman 3.38 op de 1500m Nederlands Kampioen, Wim Slijkhuis 16.12.
We waren bang voor atletiekvereniging AV’34, want daar zaten de echte kanonnen. Een mannetje of zes die onder de 2.30 liepen, maar die deden gelukkig niet mee. Met deze bescheiden ploeg kon dus een serieuze poging voor de Grote Beker en eeuwige roem worden gedaan. En nu in 2007? Tijden zoals deze mannen destijds fluitend liepen komen niet meer op grote schaal voor. Met basissnelheid van 16 minuten op een vijf kilometer win je tegenwoordig menig tien kilometer of halve marathon wedstrijdje. Iedereen kent wel een lokaal loopwonder: mits geen Keniaan aan de start, altijd vooraan te vinden in de uitslagen.
Natuurlijk met tijden waarmee je vroeger leuk mee deed op een training, maar bij een serieuze wedstrijd als de 24-uurs toch echt bespreekgeval zou zijn voor opname in het team. Het gaat tenslotte toch ook om de verenigingsnaam. Wel typisch natuurlijk: Toen veel minder lopers, maar wie liep, ging wel hard. Dus met de baantijden op de vijf kilometer die toen al doorgingen als ’trimtijden’ zelden prijs. Tegenwoordig heel veel lopers in nog meer wedstrijdjes. Vaak een winnaar in een wat vroeger dus ’trimtijd’ werd genoemd.
Soms denk je natuurlijk wel: had ik nu ook nog maar het ’trimtempo’ van toen. Wekelijks ergens in de regio winnen! Mijlen ver voor de concurrentie uit. Dan toch in een verkeerde tijd goed gelopen? Ach je had toen veel strijd en dus mooie verhalen en daar doe je het toch allemaal voor.
© Rinus Groen – Apeldoorn ism Redactie Loopkrant.nl