Warandeloop 2006: Nederlands grootste crossfeest!

ImageZondag 12 november 2006, locatie Warandebos Tilburg. Ondanks de desinteresse van de KNAU in crossen, het stoppen van het nationale crosscircuit, de aflasting van de Sylvester Cross in Soest dit jaar en het natte koude weer toch een geweldig crossfeest vandaag in Tilburg. Met een absoluut record van meer dan 3000 deelnemers zijn twee dagen bijna niet meer genoeg om alle deelnemers hun eigen wedstrijd te geven in het park.

Ook dit jaar is de cross in Tilburg een echte Europese wedstrijd, een zogenaamde EAA Cross Permit wedstrijd, wat heel veel toppers betekende, maar gelukkig ook heel veel liefhebbers! Bijna de complete Nederlandse wedstrijdtop was aanwezig dit weekend in Tilburg. Op zaterdag alle jeugdcategorieën, zondag was het tijd voor de masters, recreatieve crossers en de galawedstrijden. Alleen Lornah Kiplagat was er niet. Begrijpelijk natuurlijk, want een week na een marathon (New York) is zelfs ook voor een wereldkampioen rust verstandig. Rust kent Wim Schild niet. Als 80-jarig lid van atletiekclub Antilope liep hij zichzelf net niet in de prijzen in de categorie 65+.

Image

Het mooie  van de crosswedstrijd in Tilburg is dat werkelijk iedereen die kan lopen ook hier komt crossen. Dit enerzijds door de gunstige datum van begin November anderzijds doordat er voor iedereen wel een afstand is die te overzien is. De pure baanatleten doen in November nog geen indoor (als dat al mogelijk is ergens in Nederland). De baanatleten ontmoeten elkaar op de korte cross. Alleen bij de mannen korte cross wel 79 atleten in dezelfde wedstrijd! Garantie voor veel duw- en trekwerk op de wedstrijd die slechts 2000m duurt. Hoss Wilstra van lopersgroep Deurne liet zich echter hierdoor niet afschrikken en liep als een van de ouderen (1966) in dit gezelschap keurig zijn rondjes. Hij heeft dan ook twee keer zo lang kunnen genieten van de Tilburgse modderpoel dan de Belgische Tim Clerbout.

Image

Met jongens als Mohamed Mourhit, Kamiel Maase, Gert-Jan Liefers is natuurlijk de absolute wereldtop verzameld in een wedstrijd bij elkaar. Veel tegenstand voor de Nederlandse atleten en drie Nederlanders bij de eerste tien is een absolute topprestatie met als onverwachte uitsmijter Gert-Jan Liefers. Hij liet zien waarom hij ooit het wonderkind werd genoemd. Enkele tellen voor Kamiel kwam hij uiteindelijk door de finishboog. Bij de vrouwen is er dit jaar gekozen om ook hier een galawedstrijd te organiseren. Veel Europese toppers zoals Aniko Kalovics, Orla O’Mahony en Anja Smolders stonden hier aan de start.

Image

In totaal klonk er dit weekend maar liefst 62 keer een startschot voor een wedstrijd. Een ware nachtmerrie voor iedere organisatie zoveel verschillende categorieën met iedere categorie z’n eigen afstand. En toch liep alles perfect! Veel belangstelling was er ook voor de Nederlandse talenten zo in het voorbereiding naar het WK volgend jaar. De talenten zoals Michel Butter, Khalid Choukoud, Dennis Licht en Daphne Panhuijsen deden het zeer goed in het sterke veld.

Image

Naast Tilburg waren er dit weekend nog vele andere crosswedstrijden. Zo was er op exact dezelfde dag de 38e Mosselloop georganiseerd door AV Deltasport. Deze staat ook wel bekend als de zwaarste en mooiste cross van Nederland. Een dag eerder werd in Apeldoorn een regionale crosswedstrijd gehouden. Met ook hier vele jeugdige atleten die de strijd met zichzelf zijn aangegaan. Maar ook in vele andere plaatsen in Nederland kon dit weekend door zand, blubber en gras worden gelopen. Bijvoorbeeld in de Gorscross die in Oostvoorne werd gehouden.

Image

Crossen leeft in Nederland en ieder weekend is er heel veel keus uit wedstrijden die helaas voor sommige niet over asfalt gaan. Een beetje jammer is het natuurlijk wel, zoveel mooie crosswedstrijden in eenzelfde weekend, maar het crossfeest in Tilburg wordt dus gewoon overal gevierd!

© Redactie Loopkrant.nl