De 5 heuvels van Beekbergen

Zaterdag 21 juni 2014. 20140622VoetbalfansLopen in de aanloop van de zomer is altijd heerlijk. In korte broek en singlet scheurend over straat, door de bossen, over de heide of voor echte mazzelaars over het strand. Heerlijk uitwaaien terwijl de warme bries langs de benen waait. Dit alles is fantastisch als je geen last hebt van hooikoorts in deze periode.

In Beekbergen werd op deze zaterdag in juni de Midzomeravondrun gehouden. Op het menu een 5km of een 15km. Gastheer dé voetbalclub van Beekbergen. En alle voetbalspelers van de voetbalclub Beekbergen die weten dat lopen ook zonder bal leuk kan zijn, verschijnen traditiegetrouw aan de start. Natuurlijk voor een snelle prestatie en de kans op de erebokaal speciaal voor lopende voetballeden. Wellicht enigszins onder druk van de trainers, familie en andere hardloopfanaten. Of gewoon een verloren weddenschap.

Voor de start zijn het gewoon lopers met een missie: want wie wil nu niet de snelste voetballer van de vereniging zijn? Dat het WK voetbal een positieve invloed heeft op deze voetballers blijkt aan de snelle tijden en de strijd onderling. Tussen de explosieve grasvlammers ook divers hardlooptalent uit de regio. De strijd tussen voetbal- en atletiektalent zette duidelijk de toon deze avond. Duidelijk werd wel dat ook de plaatselijke voetbalclub in Beekbergen, vv Beekbergen, loopwonders kent.

20140622Lopers5km

Op de 15km werd het de avond van Ronald Derksen, lid AV Veluwe en groot voetbalfan van Feyenoord en VV Beekbergen. Samen met vrijwel zijn gehele familie liep hij de wedstrijd. De paar niet-lopende Derksens stonden deze editie op een kruispunt als verkeersregelaar, bij een drankpost voor wat extra verfrissing of in de berm voor de uitgebreide fotoreportage. Of gewoon als supporter/coach. Uiteindelijk kwam Ronald als eerste weer terug richting finishdoek en hield hij zo de familie- en clubeer keurig in stand. De zeer mooie tijd van 53 minuten met toch wel warm weer was volgens zijn eigen woorden “niet bijzonder maar goed voor nu. Wel super trots op Damian Derksen die zijn eerste 5 km in 25.35 liep. Na natuurlijk eerst in de ochtends  nog gevoetbald te hebben. Zo zie je maar dat de sportwereld nog lang niet van de Derksens af is, de volgende generatie meldt zich…supergaaf!”.
20140622TeamDerksen

De route van 15 km was zeker niet makkelijk met de zeer lange wegen, het veelvuldig vals plat en de pittige klim op het einde van het parcours. Zelfs desoriëntatie bij de vele lopers die de omgeving normaal tot op hun duimpje kennen. Parcoursbouwer Hans van Driel was met deze respons dan ook zeer in zijn nopjes en wees triomfantelijk de vele lopers de laatste 1632m in! De route was 100% 15km exact, gemeten volgens de meest strenge internationale normen conform regelgeving IAAF,KNVB, FIFA en IOC bepaald voor hardloopwedstrijden. Een échte officiële IAAF-parcoursmeter, Maurice Winterman, woont op zeer korte afstand van het parcours van de Midzomeravondrun, is lid van AV Veluwe en is altijd bereid om zijn atletiekvereniging AV Veluwe te helpen waar hij kan!

20140622LopersHaasDoor velen werd de Midzomeravondrun na afloop stiekem omgedoopt tot de ‘Vijfheuvelenloop’ van Beekbergen. Een stuk gemoedelijker en nog iets kleinschaliger dan haar grote zus in Nijmegen: de Zevenheuvelenloop. Maar zeer zeker niet minder aantrekkelijk en zeker ook niet eenvoudiger of minder uitdagend. Integendeel wellicht!

20140622SamenUitSamenThuisOp iedereen finisher wordt gewacht door publiek en iedere deelnemer krijgt natuurlijk de volle aandacht van de spreekstalmeester van de lage landen en wellicht ook de grootste supporter van en voor iedere hardloper in Nederland en omstreken: Henk Borgmeijer. Samen-uit-samen-thuis! Bij de finish volop fruit van de plaatselijke groentewinkel (Derksen) en tijdens de prijsuitreiking in de sportkantine werden zeer mooie prijzen van Runnersworld Apeldoorn verdeeld over de snelste lopers van de verschillende leeftijdscategorieën. En misschien omdat het een voetbalkantine was: ook het bier, de patat en de frikadellen gingen veelvuldig over de toonbank. Op naar editie 2015 en dan zonder meer weer een boeiende strijd over de heuvels en tussen de atleten, hardloopfamilies, hardloopclubs, volleyballers, badmintonners, turners én natuurlijk dé voetballers!

© Redactie Loopkrant