De strijdlust van Melchior

20140603MelchiorfinishJe kan er de klok op gelijk zetten. Elk weekend ontvangen we op ons redactieadres de beknopte wedstrijdverslagen van regionale toploper Melchior van de Pol uit Apeldoorn. Wat loopt die gast toch vaak en vooral nog steeds ontzettend snel. Wat is zijn geheim? Hoe kan het dat hij zo snel hersteld?

Vol enthousiasme houdt hij iedere week bij hoeveel kilometers hij heeft getraind en vooral met wie, tegen wie en bij welke wedstrijd of in welk hardloopgebied. Een willekeurig weekend voor Melchior. Op vrijdag 30 mei stond hij bijvoorbeeld aan de startstreep te Raesfeld. In het Duitse landschap ging hij vorig jaar tijdens de 27e editie nog voor de winst en ook dit jaar ging hij voor het hoogste schavot. Melchior:”Ik wist na circa 3 kilometer met Hopfner aan te klampen en liep enige tijd op kop. De kracht ontbrak om te demarreren en Klinger won overall in 17.02 met daarachter Hopfner in 17.15 gevolgd door ik die derde werd overall en eerste in mijn leeftijdscategorie heren masters 45  in 17.22.”. Nog geen 24 uur later verschijnt van de Pol alweer enorm strijdlustig zoals altijd in Oosterbeek aan de start van de ruime 10km tijdens de Stuwwalloop.

Melchior:”In de namiddag met zoonlief naar Oosterbeek voor deelname aan de Stuwwalloop. Het betrof een pittig parcours langs de Rijn en na circa 5 kilometer een zeer zware en lange beklimming van de Italiaanseweg naar het Dunoplateau met prachtige panorama’s. Vervolgens voer het parcours door het unieke Heveadorp met zijn rietdakhuizen om uiteindelijk via de Lage Oorsprong de start- en finishlocatie weer aan te doen. De beklimming van de Italiaanseweg betrof een spectaculaire klim. Over een lengte van 800 meter met haarspeldbochten naar het Dunoplateau, de top van de stuwwal. Voor de snelste beklimming was er een aparte KlimOpprijs.

20140603Melchior

Een zeer uitdagend parcours met veel klimwerk wat spierkracht vergt. Favoriet Jay Sauer uit Nijmegen pakte na enige honderden meters de koppositie gevolgd door Michiel Molenveld uit Leiden en vlak daarachter ik en Elmer Spoelstra uit Ede. Na circa 3 kilometer lostte ik en passeerde Molenveld in de beklimming van de Italiaanseweg en sloeg een gaatje wat geleidelijk aan steeds groter werd. Sauer won de race in 35.25 en ik werd tweede overall in 37.29 gevolgd door Molenveld die derde overall werd in 38.15. Ook derde in het KlimOpklassement van de 10 kilometer.”

Kenmerkend voor Melchior: na afloop van een trainingsronde of pittige wedstrijd altijd zijn eigen welverdiende beloning. Geniet er maar van jongen!

Hardloopfanaat Melchior is misschien wel te spotten in Deventer bij de Midzomernachtloop. Desnoods tijdens zijn ontspannen losloopronde.

© Redactie Loopkrant ism Melchior van de Pol