Extra fijne training

26 december 2012. De Nieuwsflits, die met regelmaat van de klok in de mailbox valt, had deze keer een extra leuk bericht. Activiteiten rondom kerst en oud en nieuw. Stond met stip genoteerd. Omdat zij nog niet zo lang lid is van deze club is ze alert op dit soort berichten.

Een paar dagen geen training had ze wel verwacht. Maar het volgende bericht deed haar hart opspringen. Woensdag 26 december (tweede kerstdag) is er zoals gebruikelijk ’s morgens van 9.00 uur tot 10.15 uur een kerst training. Deze bestaat uit de volgende mogelijkheden: een gevarieerde training in het Stadspark of een duurloop van 8 tot 10 kilometer. Na afloop van de training is er een kerstontbijt!

Daar heeft zij wel zin in. Ze heeft het nog nooit meegemaakt. Dat is een extra reden om op tweede kerstdag bij de club aanwezig te zijn. Ze kiest voor de gevarieerde training. Een duurloop kan ze zelf wel in en om haar dorp lopen. Ze verheugt zich erop. Het enige nadeel is het vroege opstaan op tweede kerstdag. Dat valt voor haar niet mee.

Ze zet de wekker op zeven uur. Als de wekker gaat kan ze nog een klein half uurtje sudderen. Heel even wil ze de wekker negeren. Dan bedenkt ze hoe leuk het op de club zal zijn en hoeveel spijt ze zal hebben als ze niet uit haar bed komt. Gelukkig dat Hondje altijd enthousiast is. Zij wil wel vroeg opstaan. Hondje heeft altijd zin om naar buiten te gaan. Ze vertelt Hondje dat ze naar de club gaan. Hondje kwispelt vrolijk met haar staart. Het is nog een beetje donker als ze haar auto start. In een vloek en een zucht is ze op het parkeerterrein bij de club. Nog even een rondje met Hondje door het park lopen. Hondje mag op de auto passen als zij met de groep gaat trainen.

In de kantine ziet het er gezellig uit. De kerstboom is opgetuigd. Kerstkleedjes, lichtjes en kerststukjes staan op de tafels. Vrijwilligers en vrijwilligsters lopen af en aan met gevulde schalen. De koffie is al gezet. Hondje wordt door deze en gene geaaid. Iedereen houdt van Hondje. Hondje houdt van iedereen. Dan is het bijna tijd. Hondje mag op de auto passen. Een grote groep gaat een duurloop lopen. De iets minder grote groep gaat trainen.

Eerst een kilometer inlopen door het park. Oversteken naar het andere park. Daar warming-up oefeningen doen en loopscholing. De groep mag zes keer een ronde van zeshonderd meter lopen. Elke ronde 15 seconde sneller dan de ronde daarvoor. Het is puffen en hijgen door de atleten. Iedereen houdt het vol. De voldoening is dan groot na afloop. Na nog een kilometer uitlopen is de groep bij de club gekomen. Nu nog een warme douche en schone kleren aan. Zij gaat eerst Hondje uit de auto bevrijden. Hondje wil graag mee. In de kantine mag Hondje wachten tot zij fris en fruitig aan de kersttafel zal schuiven. Het is er druk. Bijna alle stoelen zijn bezet. Zij haalt eerst koffie met slagroom.

Ondertussen gaan de gesprekken over het lopen. Dat is altijd boeiend voor lopers. Dan gaan sommigen naar het lopend buffet. Als deze terugkomen met borden vol lekkers zijn de anderen niet meer te remmen. Ook zij kijkt haar ogen uit naar wat er uitgestald staat. De keuze is moeilijk. Het is allemaal ook zo lekker! En zo gaan er nog een paar gezellige uren voorbij. Dan gaat de een na de ander naar huis. Er zijn nog stellen die ergens anders verwacht worden. Oude moeders moeten halen of bejaarde vaders willen bezoeken. En zo komt er een eind aan het gezellige samenzijn van de leden op tweede kerstdag.

Voor diegene die er niet bij waren hebben we de foto’s nog. Kijk maar eens wat je gemist hebt. Dan ben je er volgend jaar vast en zeker ook bij.

© Iris Bouman-Hoogerdijk