Sinterklaasloop Leiderdorp

Sinterklaas is weer in het land. Vol verwachting kloppen de kinderhartjes. Zij hebben allen dezelfde vraag: ‘Wanneer komt de Sint met zijn Pieten in ons dorp of stad?’ De kinderen in Leiderdorp weten het al. Vandaag, op zaterdag, komt Sint met zijn Pieten in hun dorp. Alle kinderen willen de Sint begroeten. Zij willen de Pieten zien!

Pepernoten en ander lekkers krijgen. Geen één kind is bang voor de Sint. Dat hoeft niet meer in 2012. Er is nog meer te doen in Leiderdorp. Voor de eerste keer wordt er een trimloop georganiseerd. De lopers zullen van start gaan, als Sint en zijn Pieten hun hielen hebben gelicht. Maar als de kinderen van start gaan zijn er nog een paar Pieten achtergebleven om mee te rennen. Ook is er een Piet op de skates en zelfs een Piet op de step! De kinderen vinden het prachtig!

Na de kinderloop is er een trimloop voor de grotere kinderen en volwassenen. De loop bestaat uit drie ronden. Dat is wel zo prettig. Atleten die nog niet zo goed getraind zijn kunnen na één of twee ronden finishen. De doorzetters en wedstrijdlopers kunnen 10 kilometer lopen. Er zijn er veel die graag 10 kilometer lopen. Ook hij en zij gaan er voor. Ze hebben dan wel gisteren een cross in Warmond gelopen… maar dat was gisteren. Vandaag een heel ander parcours in Leiderdorp. Veel bochtenwerk, smalle straatjes, een brug, langs de haven, door een park, een stuk vals plat, langs een hek wringen… Voor dit parcours moeten ze soepel zijn. Het is een uitdaging!

Bij café ‘Het Leije dakje’ kunnen ze inschrijven. Het inschrijfgeld is een lachertje. Ze krijgen er bovendien nog een mooie oranje muts bij. Helemaal blij gaan ze naar buiten. Nog even een kop koffie, inlopen en een praatje maken. Veel atleten van zijn naar Leiderdorp gekomen. Voor menigeen is het vandaag zaak om het parcours te verkennen. Volgend jaar zit deze loop in het loopcircuit. Dan weten deze atleten alvast hoe het er in Leiderdorp aan toegaat. Voor haar is dat ook een reden om hier te lopen. Wat voor haar nog belangrijker is, dat Leiderdorp vlak bij het dorpje ligt waar ze gaat wonen. Een trimloop dichtbij huis is wel zo prettig.

Ze staan allemaal te trappelen bij de start. Van de kou of van spanning? Althans, ze denken dat ze bij de start staan. Dan horen ze dat ze 100 meter achteruit moeten. Dat doen alle atleten gedwee. Het startschot gaat en meteen moeten ze de eerste haakse bocht nemen. Het steegje naast de patattent is te smal voor meer dan 100 lopers. Gelukkig is het steegje niet lang en na weer zo’n scherpe bocht wordt de straat breder. Hier kan ze met inhalen beginnen. Hij zou vandaag niet zo snel gaan, vertelde hij. Want gisteren heeft hij bijna alles gegeven in de cross. Geloven doet ze hem niet. Hardlopers, die beweren dat ze langzaam gaan lopen, houden zich meestal niet aan hun woord. Voor de zekerheid loopt ze hem voorbij. Nu is het zaak om hem voor te blijven. Ze haalt nog een paar dames in. Een er van heeft ze vaker gezien. Ze kan niet zo snel op haar naam komen. Liep zij nou sneller of langzamer dan die dame? Ze weet het niet. Een 70 plus man gaat goed. Hij wordt nog geroemd en geprezen door de speaker als hij doorkomt op zijn eerste ronde. Ook over haar heeft de speaker een aardig woord. Het doet haar goed.

Het leuke van dit parcours is dat ze, af en toe, de atleten vóór en achter hen zien lopen. Bij de brug is dat het geval en bij de haven en op nog enkele plekken. Dat is handig als ze iemand voor wilt blijven. Zij gebruikt die stukken om de dame in het roze shirt in de gaten te houden. In de laatste ronde ziet ze dat het roze shirt niet meer ver achter haar loopt. Ook hij, haar vriend, komt dichterbij. Dan moet ze toch maar een beetje gaan versnellen. Bij de finish is het haar gelukt deze twee voor te blijven.

Over haar gelopen tijd is ze zeer tevreden. Dankbaar neemt ze het mega blik energiedrank in ontvangst en een handje pepernoten. Wat een verwennerij hier in Leiderdorp! Ook de douches in de Leijehal zijn verrukkelijk warm. Buiten wordt het steeds kouder. Ze haal nog wat lekkers bij de supermarkt, voor vanavond. Ze heeft het verdiend.

Vanavond zet ze haar loopschoen klaar. Wie weet heeft de Sint nog even tijd voor haar.

© Iris Bouman-Hoogerdijk