Mooie marathon in het Groninger land

Het is bijna een jaar geleden dat ik voor het eerst aan een door de DFW-runners georganiseerde marathon (voor mij halve marathon) heb deelgenomen. Het was 23 november 2011 toen ik naar Sappemeer ging om tijdens de Adriaan Tripbos Marathon mijn rondjes van ruim 4 kilometer te lopen.

Het was wat mistig en koud, de meeste bladeren waren reeds van de bomen. Mijn halve marathon voltooide ik toen in een tijd van 2:11:37. Hoe anders was het vandaag. Nog steeds ben ik geblesseerd. Na mijn bezoek vanmorgen aan de fysiotherapeut toog ik naar Sappemeer om daar tijdens de Adriaan Tripbos Marathon enkele rondjes te rijden op mijn mountainbike en wat foto’s te maken.

Het was voor de wedstrijd als vanouds gezellig bij de verzorgingstent, waar Hennie Schanssema de scepter zwaaide bij de catering en Ronald Kwint en Jan Scheffer de laatste voorbereidingen troffen voor de marathon. Sjoerd Slaaf had toen de blauwe pijlen voor de te volgen route al op het wegdek “gekalkt”.

Zo’n 30 lopers en loopsters hadden zich voor de wedstrijd ingeschreven. Uiteraard waren er veel bekenden, zoals Jan Ruiter uit Delfzijl, Johan van Santen uit Amersfoort, Gerik Mik uit Annen, Mans Veldsink uit Dedemsvaart, Egbert Geertsma uit Groningen, Joke en Pieter Cremer uit Gorredijk, Frans Scheuneman uit Hoogezand en ga zo maar door.

Na de start stapte ik op mijn bike en begon aan de ronde. Wat een verschil met een jaar geleden! Het was bewolkt en het miezerde af en toe een beetje en daarom had ik een witte regenjas te leen gekregen van de organisatie. Dat was niet alleen voor de regen, maar waarschijnlijk ook om extra op te vallen voor de deelnemers, gezien mijn snelheid op de fiets. De bomen kleurden in herfsttinten, het maïs stond nog op de velden, rode paddestoelen met witte stippen waren er in de berm, kortom de natuur liet zich nog eens van zijn mooiste zijde zien. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik veel plaatjes schoot, niet alleen van de deelnemers maar ook van de natuur.

Bij deze marathon viel mij weer op hoeveel mooie plekken er in de provincie Groningen zijn. Was ik vorig jaar nog niet zo overtuigd van de schoonheid van dit gebied, vandaag zag ik veel mooie dingen die ik toen kennelijk heb gemist. Het parcours liep voor een klein deel langs de straatweg tot Old Fellowhuis Welgelegen, met zijn mooie tuin en vijver. Voor de lopers bleef dit verscholen achter een hoge haag, doch ik kon als fietser/fotograaf afstappen en wat foto’s maken. Daarna ging het linksaf langs een kanaal met hoge bomen, waaronder grote oude eiken, waarna het weer linksaf ging, het veld in over een betonpad. Hier hadden de deelnemers een sterke tegenwind, maar niemand die daarom maalde. Langs maisvelden, bietenvelden, kanaaltjes met hoog riet aan de kant, een grote waterplas en door bossen liep het parcours tot men de verzorgingstent weer bereikte. Daar wachtte zoal gewoonlijk elke ronde het uitgebreide “loopbuffet”.

Toen ik het Adriaan Tripbos verliet waren de “halve marathoni’s” reeds gefinished, de deelnemers aan de marathons draaiden nog hun rondjes op het mooie parcours door het Groninger land….

© Gerrit Schuitema – Emmen – http://gschuitema.blogspot.nl