Bootcamp: ook ik ben om

Nu ze een drempel over is, is ze niet meer te houden. Ze stort zich op het Bootcampgebeuren. Das iets nieuws. Het is er nog niet zo lang. De folder belooft veel goeds. Een foto van een stoere en knappe blonde dame, met boomstam op haar nek, siert de voorkant van de folder. Zo wil ze ook worden.

Sterk en stoer zodat ze haar eigen boontjes kan doppen. Weg met de kerels! Weg met de mannen! In de toekomst zal ze zelf haar jampotten opendraaien. Haar fietsbanden oppompen en zelf haar benzine tanken. Veel zal ze zelf doen. Dank zij Bootcamp! Dat is haar streven, dat is haar doel.

Bootcamp is nieuw. De nieuwste outdoor workout fitness trend 2012, SNEL-SLANK-STERK! Slank is ze al. Sneller kan en mag altijd. Sterk is ze alleen van geest. Nu het lichaam nog. Daar gaat ze vandaag voor het eerst aan werken. Ze kent de begeleidster van het hardlopen. Ze heeft bewondering voor deze snelle atlete. Ze straalt kracht en zekerheid uit. Deze dame is boordevol levenslust en energie. Zij heeft er vertrouwen in dat haar Bootcamp workout goed is. Ze mag de eerste keer gratis meedoen. Als het haar wat lijkt kan ze een kaart kopen. Deze wordt afgekruist als ze meedoet. Geen inschrijfgeld hier! Kan ze een keer niet…dan is er niets verloren. Ze kan de les ook inhalen op een andere dag. Drie maal per week is er een workout.

In de folder staat dat het een intensieve full body workout in de buitenlucht is. Elke keer op een andere locatie. Dat trekt haar. Zij houdt niet van die benauwde sportscholen met keiharde muziek en akelige videobeelden. De Bootcamp training van anderhalf uur bestaat uit conditie, kracht, souplesse en explosiviteit. Bovendien krijgt de geest een enorme boost. Je overgeven aan push-ups, squats, lunges, chin-ups. Van veel woorden weet ze niet wat ze inhouden. Het klinkt interessant. Ze ziet het wel. Ook ontwikkelt het je doorzettingsvermogen en coördinatie, je doet aan hardlopen met intervaltraining, fitnessoefeningen, krachttraining. Wat wil ze nog meer? Bovendien is het trainen op eigen niveau. Dat trekt haar wel.

En op deze zonnige morgen vertrekt ze met Hondje naar de Bootcamptraining. Ze had het gevraagd. Hondje mag mee. De trainster kent Hondje. Zij weet dat Hondje geen overlast veroorzaakt. De eerste keer gebruikt ze haar nieuwe tom-tom om op de locatie te komen. Ze moet bij een bos zijn dat ze niet kent. De navigatie wijst haar feilloos de weg. Ze komt zonder kleerscheuren aan. Ze is iets aan de vroege kant maar dat is geen probleem. Ze krijgt een kop koffie aangeboden. Al snel druppelen er nog meer dames binnen. Dames van allerlei pluimage en leeftijd. Zij is de oudste. Ze had ook niet anders verwacht. Het is geen probleem.

Als de groep compleet is dribbelen ze het bos in. Opwarmen is een must voor deze training. Al snel klauteren de dames in en over een hoog hek. Op en neer. En van links naar rechts. De handen doen er pijn van. Volgende keer een paar handschoenen meenemen voor dit werk. Het gaat niet zonder moeite maar ze doen het. De kastanjes vallen er van uit de boom. De dames zijn enthousiast. Touwtje springen! Dat moet tussen de oefeningen door. Geen moment mogen ze stilstaan. Al snel worden de jasjes uitgetrokken. De mouwen opgestroopt en naar de bidons gegrepen. Ze dribbelen naar de volgende oefening. Een steil heuveltje wordt in rap tempo genomen. Niet één keer! Nee, meerdere keren. Snel omhoog en rustig omlaag. Dan rustig omhoog en snel omlaag. Hup hup!!! Doorgaan! Niet stopen. Tempo tempo!!! Nog even met het springtouw dollen. Naar het volgende punt. Een dikke boomstam. Deze mogen ze laten liggen. Erop en eraf springen. Snel achter elkaar. Nog sneller!!! En dan touwtje springen. In beweging blijven. Het zweet gutst van de voorhoofden af. En het gekke is, dat iedereen het leuk vindt. Ook zij geniet ervan. De oefeningen worden lachend gedaan. Opdrukken, op de handen lopen. Met een andere dame op de rug hardlopen. Je aan de benen van de ander door het slijk laten slepen. Het is dolle pret. Buikspieroefeningen in het natte gras. Wat is dat heerlijk koel! Vies worden moet! Vuil worden mag.

Nu een circuit. Bokje springen. Over een paar balken lopen. Tijgeren, bukken en duiken! Op de evenwichtsbalk en er onderdoor. Snel en sneller! Zitten en opstaan. Hollen en stilstaan. Niks moet en alles mag. En omdat niks moet doet ze alles. Het gaat er goed aan toe. De trainster motiveert en stimuleert.

Er komt een fotograaf langs. Hij beziet de kleurige groep. Maakt foto’s van de slingerende en giebelende vrouwen. Hij belooft hen de foto’s. Daar kijken ze naar uit. Veel te vlug is het anderhalf uur voorbij. Nog wat cooling-down oefeningen en terug naar de locatie waar het allemaal begon. Hier nog een kop koffie. Zij koopt meteen een kaart. Na deze ene keer weet ze dat dit ook haar sport is.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda