Op de Hoog Buurloseweg in Apeldoorn liep ik met loopmaat Jeremy Eilander druk te kletsen over de dag erna, het clubkampioenschap 5000m. We liepen langs een open stukje hei toen ik het geluid van een roofvogel hoorde. Op deze weg zie ik vaak enorme vogels (vaak buizerds) in het bos dus ik stond op scherp.

Plots klonk er een ander geluid, zachter en een beetje klagend; auw auw. Ik wist dat Ad van Hooff een dag eerder verkeerd terecht was gekomen met het hoogspringen, maar had hem hier niet verwacht. Tussen de heidestruikje kwam een heel jong lapjeskatje op ons afgelopen. We keken even, riepen aaah en liepen toen door.

Door iemand op de hei gedumpt, terug naar de natuur was de conclusie. Direct dat we terug waren op de baan pakte ik mijn fiets en ging terug om hem (haar?) op te halen. Er was inmiddels toch al een klein half uur verstreken toen ik weer op de plek des onheil terug was en Bart, zo had ik hem onderweg al genoemd, was nergens te vinden.

Ik heb nog een kwartiertje tussen de teken rare geluidjes makend rondgelopen maar helaas, Bart was hem gevlogen. Of de buizerd daar een rol in heeft gespeeld zal altijd een vraag blijven.

© Rinus Groen – Apeldoorn