Wiezoloop 2012: Kan het nog mooier?

Zaterdag 21 juli 2012. Op deze mooie zaterdagavond werd een van de nog betere dorpslopen van Nederland georganiseerd: de Wiezoloop. Editie nummer 14 alweer en gelukkig nog altijd met een internationaal tintje, want ook dit jaar hadden de organisatoren in Wierden kosten noch moeite gespaard om de beste Keniaanse stratenlopers aan de start te krijgen.

Naast Keniaanse loopwonders werd het internationale loopgeweld aangevuld met de beste Belgische strijders die inmiddels ook graag richting Wierden afreizen.

Voor wie nog nooit in Wierden gelopen heeft: Wierden is een klein dorpje in de buurt van Almelo. Het concept van de loop is simpel en geheel volgens de ongeschreven regels van een dorpsloop opgezet. Een rondje van 2,5km kan een, twee of vier keer worden afgelegd.  Voor de allerkleinste dorpsbewoners onder de 12 jaar is de ronde 1km lang, natuurlijk verdeeld in leeftijdsklasse om zoveel mogelijk kinderen blij over de finish te krijgen. De ronde gaat zoals dat hoort bij een dorpsloop natuurlijk rond de kerk. Aangezien Wierden niet al te groot is, loop je in één ronde direct een sigh-seeing-tour door het centrum en doe je direct alle buitenwijken aan die grenzen aan het centrum.

 

De reden om écht in Wierden mee te doen is naast het gigantische dorpsfeest met kermis na afloop, natuurlijk het publiek langs de route. Bijna op iedere stukje van de ronde staat het publiek om bekende én onbekende hardloopers hartstochtelijk aan te moedigen. Ook de vele provisorische zittribunes met thuistapinstallatie in werking, de barbecue en muziekinstallatie vol aan werken sfeerverhogend en bevordert de loopprestatie. De drukte en gezelligheid in Wierden benaderd bijna de Rotterdamse Coolsingel bij de marathon. Ondanks dat het leek dat heel Wierden aan de start stond om mee te lopen, waren er toch nog meer dan genoeg fanatieke supporters om de lopers aan te moedigen.

De 5 kilometer werd dit jaar gewonnen door Jesper van der Wielen in 15.14 minuten , die na het inhalen van meer dan 300 deelnemers in de tweede ronde nog net voorbij Rob Detert (AV Veluwe) kwam om als eerste de finish te passeren. De 10 kilometer werd natuurlijk gewonnen door een Keniaan. Ondanks onze kennis van hardlopende Kenianen, zagen ook wij pas in de uitslagen dat het Alfred Cherop was die in 28.48 de vier rondes wist af te leggen. Bij de dames was het in het begin de good-old Veerle Dejaegere (Belgie) die het tempo bepaalde, maar na 3 kilometer was het toch de veel jongere Elizbea Cherono die in 33.04 de strijd bij de dames winnend wist af te sluiten.

Gezien het succes van deze editie en het warme onthaal van de lopers door de inwoners van Wierden, kijken we natuurlijk nu al uit naar editie 15 van deze loop in 2013.

© Redactie Loopkrant