Bedum: het verschil is te groot

20120615RoseApril 2012. De eerste loop Buurtcontactloopcircuit is in Bedum. Al een aantal jaren doe ik aan dit circuit mee. Dit jaar is het ook mijn plan. Ik kan beter zeggen: was mijn plan. Een paar dagen geleden was het schrikken. De Nieuwsbrief van dit circuit was in mijn mailbox terecht gekomen. Even lezen. Maar…wat zie ik? De categorieën voor de vrouwen zijn veranderd! Was het eerst net als bij de mannen. Nu zijn de categorieën tot twee terug gebracht. Vrouwen tot 45 jaar en daarboven. Als 65 jarige is dit bijna niet meer te belopen. Vorig jaar lukte het me nog om in de prijzen te komen. Zelfs aan het eind was ik eerste V50. Nu hoef ik geen poging meer te wagen. Het verschil is te groot. Bovendien kost het één euro vijftig meer om aan de wedstrijd mee te doen. Ook dat is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Toen betaalden we één euro extra. De lol is er voor mij nu vanaf. Dat zal elke master loopdame beamen. Dat de organisatie tot zo’n besluit is gekomen is droevig. Het is 2012!!! Dit noem ik discriminatie. Maar goed… Ik ga er geen woord over vuilmaken. Ik loop mee als recreant. En, naar alle waarschijnlijkheid, ben ik (met mijn loopvriend) niet bij elke wedstrijd van de partij. Zouden er meer vrouwen zijn die er zo over denken? Wat mij betreft zouden vrouwen van 50 jaar en ouder niet aan de wedstrijd mee moeten doen. Ik denk dat de organisatie dan echt reden heeft om te klagen. Vandaag dus meelopen als recreant. Het scheelt me anderhalve euro. Dat is in deze tijd mooi meegenomen.

20120615RoseBedum

Het is bewolkt als we de auto parkeren. We gaan ons inschrijven. Jan Kooistra is hier de speaker. Hij heeft al het hoogste woord. De kinderlopen gaan van start. Ondertussen gaat de zon schijnen. Wat doen we met Hondje? Zal het in de auto te warm zijn voor haar? Ik twijfel nog. De zon schijnt niet constant. We besluiten om Hondje in de auto te laten. Ze vindt dat prettiger dan in die drukte. De ramen op een grote kier voor de frisse lucht. Zo moet het kunnen.

Vier rondjes moeten we lopen om tien kilometer vol te maken. Het is een slingerend rondje met een flinke heuvel erin. De temperatuur is goed. Vorig jaar was het bloedje heet tijdens deze loop. Toen was die bult een killer. Nu loop ik er probleemloos overheen. In de laatste ronde merk ik dat Egbert in mijn nek loop te hijgen. Hij zal me toch niet voorbij lopen in de laatste meters? Na de heuvel loopt hij naast mij. Zullen we samen finishen? Daar heeft hij oren naar. Jan K vindt het prachtig. Hij heeft er zijn mond vol van.

Na het finishen mogen we een herinnering uitkiezen. Ik graai het laatste paar sokken weg. EB neemt een mok, waar hij niks aan vindt. Het katoenen T-shirt ziet er mooi uit. Maar hij heeft liever een functioneel loopshirt. We krijgen nog een flesje drinken en een krentenbol. We zijn heel tevreden. Mooi lopen. Prima loopweer. Goede verzorging. En een speaker die niet om woorden verlegen zit. Al met al is het lopen en alles daar omheen goed geregeld. Alleen jammer van die dames categorieën.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda