NK Indoor Apeldoorn 2012: Sfeerimpressie

20120226drieduizendApeldoorn zondag 26 februari 2012. Twee dagen lang was de redactie aktief om alle verrichtingen van het NK Indoor aan het digitale archief toe te vertrouwen. Een NK Indoor organiseren vergt 250 vrijwilligers per dag. En ook deze keer mag de organisatie met gepaste trots terugkijken op een geslaagd evenement. De belangrijkste nummers hieronder in vogelvlucht. Volledige verslagen en alle uitslagen staan op de site van het NK Indoor (senioren).

400 meter finale

Een van de hoogtepunten bij een NK Indoor is zonder twijfel de 400m. Natuurlijk door de enorme snelheid die de atleten ontwikkelen, maar ook door de spanning vanaf het punt dat de atleten hun eigen baan mogen verlaten om de absoluut ideale lijn richting de finish te verkrijgen.

20120226Kortbeek

Vandaag staan in de finale 400m de snelheidswonders Dennis Spillekom die zich met 47.62 gisteren wist te kwalificeren, Youssef el Rhalfioui (gisteren 47.72). Outsiders, maar mooi dat hij in de finale staat is natuurlijk Thomas Kortbeek, het wonder uit Vught op hordes. Joeri Moerman (AVON) die zich eigenlijk eenvoudig met 47.77s voor deze finale wist te plaatsen, was vooraf een belangrijke outsider die zeker genoeg snelheid heeft om aanspraak te kunnen maken op de titel.

Dennis ging als eerste de laatste ronde in, gevolg door Youssef. Beiden hadden toen al wat afstand genomen van de rest van het veld. Dennis hield knap stand tot de streep en liet een schitterende 46.97s noteren. Zelden werd zo hard gelopen door een Nederlander. Maar vandaag was Nederland atletiekland getuige van deze unieke prestatie. Goud voor Dennis in een unieke tijd. Zilver voor de man van Phanos, Youssef el Rhalfioui in 47.11s . Brons op gepaste afstand van het geweld voor de eerste en tweede plek was voor Bjorn Blauwhof met 48.17s.

3000 meter mannen finale

Geen series, maar direct finale. We schrijven dan natuurlijk over de 3000m mannen finale vandaag zondag 26 februari 2012. Waar enkele Nederlandse toppers en potentiele medaillekandidaten de 15 rondes met scherpe bochten niet aandurfden, was Apeldoorn natuurlijk zeer blij met de strijd die geleverd werd door de atleten die wel aan de start stonden. Bloedsmaak in de keel, een vollle tribunes, dansende Av’ 34 draak: Wie wil nu niet meestrijden op de 3000m indoor?

Speciale aandacht en bewondering voor de nestor van Prins Hendrik, Michiel Otten. Zelfs wij zijn ergens de tel kwijt geraakt van het aantal keer dat Michiel aan een NK deelnam. Maar een ding is zeker: Michiel is nog altijd een topatleet en een motivatie voor de andere mannen die vanuit Vught met hem mee kwamen om met en tegen hem te strijden in deze wedstrijd.

20120226HorenZienZwijgen

De eerste kilometer ging in 2.57s onder leiding van Ronvan Diepen (AV Hera). Niels Verwer liep zoals verwacht sterk mee op de plekken om de medailles. Controlerend en geen meter teveel. Edwin de Vries (Almere 81) deed ook goed mee tussen kilometer 2 en 3. De laatste kilometer zagen we een lange versnelling van Jorijn de Mare (Hellas). Met nog altijd Niels Verwer makkelijk net daarachter.

Op twee rondes voor het einde kwam een harde versnelling van Tijs Groen die zo hard weg liep dat Niels Verwer net niet meer zijn via een laatste sprint voorbij kon komen. Winnaar dus Tijs Groen in 8.22.60ss, zilver ging naar Niels Verwer in 8.22.71s. Bloedstollend spannend dus tot de laatste meter. Brons was voor Jorijn de Mare in 8.29s.

Deze race had alles wat je van een kampioenschapsrace kan verwachten: harde versnellingen, tactiek en een mooie eindtijd.

1500 meter dames

De analyse op papier van de 1500 meter dames finale liet het al zien: Anne van den Hurk, Marije te Raa en Evelien Ruijters konden wel eens op het podium komen. Maar alle dames weten ook dat Helen Hofstede pas verslagen is nadat je over de finish bent gekomen. En Jill Holterman (TDR) heeft inmiddels ook bewezen dat zij serieus hard kan lopen op een 1500 meter. Met de limiet van 4.13s voor het WK Indoor over 2-weken hadden de dames een lastige keus: Lopen voor een tijd en om deze limiet te slechten, of toch alleen maar bezig zijn met het winnen van goud vandaag?

Op kop na twee rondes zagen wij Marije te Raa. Geen moordend tempo, voorop lopen betekent altijd kunnen reageren. Op 700 meter werd de kop overgenomen door Helen Hofstede. Het tempo werd iets versneld. Met nog 400 meter te gaan waren vier atletes los van het veld: Marije, Anne, Helen en Jill. In de laatste ronde werd de race voor goud ingezet door Marije te Raa. Met een enorme voorsprong opgebouwd in de laatste 150 meter kwam Marije als sterkste en snelste naar voren. Goud voor haar in 4.24.16s. Tweede werd in deze race op gepaste afstand Helen Hofstede in 4:25.35s. Brons ging naar Anne van den Hurk-van-Es in 4:26.12s.

20120226Marije

Marije gaf aan dat zij gewoon graag wilde winnen vandaag. Op de vraag na afloop aan Marije waar ze voor ging vandaag: Tijd of plaats? Antwoordde Marije dan ook direct: Plaats. Deze tweede NK indoor titel smaakt naar veel meer. Vizier gaat nu op EK en wie droomt er nu niet van London eind deze zomer. De fixatie op tijd voor WK indoor was er vandaag niet en Marije was oprecht blij en gelukkig met deze NK titel.

60 meter dames

De snelste vrouwen moesten de hele dag wachten voordat zij op het middenterrein van het Ommnisport in Apeldoorn mochten aantreden. Met na een zeer indrukwekkend optreden gisteren in de series van Dafne Schippers was nu alle aandacht op haar gericht. Hoe hard zou zij vandaag kunnen? Of wordt Dafne verslagen, zoals het hoort door de specialist op deze afstand Esther Akihary. Esther die duidelijk heeft gemaakt dat zij maar een doel heeft: Londen en winnen. Aan ambities en talent geen gebrek in deze finale 60 meter dames, waar ook Jamile Samuel natuurlijk vooraf tot de favorieten voor goud werd gerekend.

Met helaas baan 2 niet bezet werd het natuurlijk een zeer spannende race. Dafne Schippers verbaasde iedereen door in 7.19s als eerste over de streep te komen. Dat Dafne hard kan lopen was bekend, maar zo hard tussen het sprintgeweld van Nederland blijft een prestatie van formaat .Derde tijd allertijden achter Nelli Cooman en Els Vader.  Zilver ging naar Jamile Samuel in 7.35s. Brons was voor Esther Akihary in 7.43s. Het gesprek van de dag en komende week blijft natuurlijk de snelheid van Dafne Schippers voor wie heel Apeldoorn op de banken ging staan.

3000 meter dames

De 3000m vrouwen was direct de eerste finale van dit NK in Apeldoorn waar goud aan de finish klaar ligt. Alle dames gingen er direct voor. Tactisch lopen werd gewoon hardlopen, dus in deze finale geen boemelrace.

Met nog 4 rondes voor het einde vond Lesley van Miert het genoeg. Het tempo ging er vol op  en vele meters achter haar konden alleen Helen Hofstede,  Lotte Jacobs en Irene van Lieshout volgen.

Met een geweldige laatste ronde wist in 9.25s Lesley van Miert te winnen voor Lotte Jacobs 9.31s die haar vorig jaar nog de baas was op deze wedstrijd. Na afloop spraken wij natuurlijk direct even met de 26 jarige Lesley om te achterhalen waarom het er dit jaar zo makkelijk uit zag. Met 15 rondes lopen weet je dat je na een paar rondes niet meer echt een lekker gevoel in je keel hebt. Maar volgens Lesley zou dit nadeel voor iedereen moeten gelden. De tussensprint van Lesley moest natuurlijk verklaard worden: Lesley gaf eerlijk toe dat zij het niet durfde om het op een sprint te laten aankomen in de laatste ronde. Tijdig afstand nemen was de tactiek die vandaag gelukkig slaagde. Stralend van geluk, gaf Lesley eerlijk toe dat zij nog geen hele strakke plannen heeft voor komend seizoen. Net weer op adem van een verrassende 10km buiten in Schoorl (33min), nu GOUD op NK3000m vrouwen kon zij even haar geluk niet op. Hardop droomde zijn wel van wellicht een 5000m op NK buiten of heel heel misschien toch nog maar eens een 10kilometer. Maar nu eerst genieten van deze overwinning en hopelijk volgend jaar gezond weer terug om deze prestatie te herhalen.

Irene van Lieshout noteerde direct een nieuw Nederlands Junior indoorrecord. Dit staat vanaf vandaag op 9.34.66.

© Redactie Loopkrant