Zwarte Piet maakt zich in het Montferland uit de voeten

20111207MontferlandrunKleinTegen de Duitse grens ligt het natuurgebied Montferland. Een prachtig heuvelachtig terrein. Ideaal voor een loop. De Montferlandrun is dan ook bekend en geliefd onder veel atleten. En ook bij de echte toppers. In het Sinterklaasweekend van December staat deze run bij mij centraal. Dit jaar niet de Zevenheuvelenloop, maar de Montferlandrun. Izak, Richard en ik reizen vandaag af naar ‘s Heerenberg. Het is droog en met 8 graden is de temperatuur voor de tijd van jaar zacht. Om half elf lopen we de tent in, waar we ons kunnen omkleden. De start van de 7,5 km is om kwart voor elf en na het inlopen zien we Bram Som deze afstand in 25:13 min winnen. Wij trekken de korte broek aan en lopen richting start. We doen nog een beetje parcours verkenning en dan terug voor de start van deze 16de editie . Gerard Nijboer staat aan de kant en de toppers w.o. Langat en Kibet staan voor ons. Om 12.01 min worden we weggeschoten. In Stokkum gaat de eerste 2 km in exact 9 minuten. Dat is hoopvol. Ik ben redelijk vooraan gestart dus aansluiten bij anderen is er nu niet bij. Ingehaald worden en je eigen race lopen. De omgeving is prachtig. De dweilorkesten en de toeschouwers maken muziek en moedigen ons aan. Het loopt gesmeerd. Ik heb geen zicht op Richard en Izak, ze lopen in ieder geval voor me.

20111207MontferlandrunLopers

Het 5 km punt is net voor de Peeskesbult en gaat 22:40 min. Nu is het klimmen geblazen en de JungFrau galmt na in mijn hoofd. Dit is gelukkig maar één kilometer omhoog. De afdaling gaat snel en de GSM Forerunner wijst 15km per uur aan. In Beek staan veel toeschouwers en hier slaan we rechts af en lopen over het enige onverharde deel van het parcours. Hier neem ik een bekertje lauw zoutig water aan en klok ik de halve afstand in 34.30 min. Met een lange afstandloper van Marathon Plus beklimmen we de volgende heuvel en laten de bordjes 8 en 9 km aan ons voorbij gaan. Over de weg met vals plat lopen we naar de mat van de 10km ( 46:30 min ) Nog even en dan krijgen we zicht op de korenmolen van Zeddam. Het onderstel van de molen is paars geschilderd en steek fraai af in het landschap.

20111207Montferlandrun

In een lang lint lopen we verder. “ Volhouden, nog 4 kilometer, Albert ” zegt mijn metgezel van Marathon Plus. Ja het is nog even vastbijten en volhouden. Het gaat nu naar beneden en met een klein groepje van vier slaan we achter elkaar de Drieheuvelen weg in. Nog een paar klimmetjes te gaan, de eerste heuvel op dit weggetje valt me zwaar en doet zeer aan de kuiten. Bij het verzorgingstehuis in ’s Heerenberg gaat het opnieuw omhoog en dan is na het 14km punt alleen nog maar heuvel af lopen. Het gaat lekker en ontspannen en ik loop solide mijn tempo en versnel in de laatste kilometer. Nog een bochtje naar rechts en dan de straat uit om in 1:09:19 (48ste M55 ) te finishen. Bezweet en tevreden neem ik een drinkflesje in ontvangst. Tja het was hier vandaag weer genieten. Izak ( 1:04:57 ) en Richard ( 1:01:30 ) hebben de wedstrijd er al opzitten.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.weblog.nl