NK Indoor: een vuurspuwend atletiekspektakel

ImageZondag 13 februari 2011. Het sportpaleis aan de Laan van Erica in Apeldoorn liep deze zondag vol met deelnemers, familie en enthousiaste fanaten van de atletieksport. Zelfs rasechte Apeldoorners zonder enige atletiekkennis konden de weg ditmaal moeiteloos vinden richting het machtige sportcomplex. De spandoeken op elk kruispunt hadden zeer zeker hieraan een steentje bijgedragen.

De kortingsbonnen in de plaatselijke media zorgden daarbij dat velen de trip naar het mooie omnisportcentrum wisten te maken. Niet aanwezig zijn kon bijna niet! De catering was goed geregeld en dat zorgde voor een prettig en warm ontvangst bij de entree. In diezelfde ruimte ook een authentieke atletiekmarkt met diverse stands. Met wat enthousiasme viel er heel wat prijzen te verdienen, konden gadgets worden gescoord en zelfs een unieke kans om op de voorpagina van de regionale krant te verschijnen. Voor het hele gezin was volop vertier dus.

Image

Dit jaar had het NK Indoor zelfs een heuse mascotte in de vorm van een groen draakje. Vele uren knutselplezier heeft een prachtig vakwerk opgeleverd. De bijbehorende rode schoenen waren superhip en gezien Asics en AA-drink de hoofdsponsoren van het NK zijn, werden ook bij deze groene draak andere tatoeages keurig afgeplakt. Kortom direct al een ontspannen sfeer. Bij binnenkomst op de finaledag zeer goedgevulde tribunes en op diverse plekken sierden de spandoeken met clublogo’s vrolijk het atletiekdomein.

Image

Het leek in de mooi aangeklede hal natuurlijk een toernooi van wereldallure, met strijd tussen de giganten op bijna ieder onderdeel. Niet altijd snelle tijden en verre afstanden dit jaar, maar het toegestroomde publiek kreeg veel strijd te zien.  Op de 1500m bij de mannen kwam de beslissing pas in de laatste ronde. Ate van de Burght, de man met het krullende haar, snelde net voor Wouter de Boer en René Stokvis over de eindstreep. Op de 3000m werd de wedstrijd neergezet door 4 mannen. Met nog 5 rondes te gaan hield EK2010-deelnemer Niels Verwer het gas er nog even op in de hoop iets later voluit te halen. Met rode wangen voelt lopen op een indoorbaan toch net iets anders dan buiten en met nog 600m is het duidelijk alles of niets voor Niels. Niels wordt uiteindelijk numero 3. De overwinning wordt zeer close: een Nijmeegse alles of niets aanval door Guus Janssen op de laatste 150 meter! Zou hij het halen?  De baan wordt door de achterblijvers keurig vrijgehouden. Nek aan nek gaan de twee heren de laatste bocht in. Een ‘oehhhh’ gaat door de menigte en zorgt wederom voor wat spanning in de beenspieren. Echt zichtbaar is het verschil op de eindstreep niet. Had Guus het gehaald? Vol verwachting wordt het uitslagenscherm in de gaten gehouden. Wie o wie mag met de gouden plak naar huis? Guus Janssen was de gelukkige met slechts 2-hondersten verschil op Roy Hoornweg.

Image

Kanjer Rutger Smith zet ondertussen zijn eerste afstand neer (19.84) op één van de niet-looponderdelen: het kogelstoten voor krachtpatsers. Een zeer mooie uitspatting en met een hoorbare grom verlaat hij zeer content de ring. De stoot verliep dan technisch nog niet helemaal naar wens van ‘Smithje’, maar wat een rentree! Apeldoorner Eelco Sint-Nicolaas heeft de ogen van heel Apeldoorn op zich gericht bij polsstokhoogspringen. Als publiekslieveling krijgt hij met gemak de handen van het publiek op elkaar. Robert Jan Janssen van Prins Hendrik uit Vught liet zich hierdoor zeker niet afschrikken en was goed voorbereid door zelf een groot scala aan eigen supporters op de tribune te positioneren. Dat Brabanders niet alleen tijdens Carnaval van kabaal houden bleek wel uit het geluid dat ze met de toeters konden produceren (en dan bleven de ‘bekken’ nog netjes dicht). Het applaus werd bij Eelco nog uitbundiger toen het groene draakje, de grootste supporter van Eelco, verscheen. En met een onvoorstelbaar mooi resultaat voor Eelco. Maar Robert-Jan Janssen ging gelukkig voor atletiekminded Brabant wel met de winst naar huis, maar Eelco Sint Nicolaas (sportman 2010) brak zijn persoonlijk record met maar liefst 7 centimeter.

Image

De goede sfeer op de tribunes had duidelijk een positieve invloed op de mannelijke en vrouwelijke atleten. Dank ook aan de ruim 250 vrijwilligers die al vroeg in de ochtend paraat stonden om er twee spectaculaire en goedgeorganiseerde dagen van te maken met volop sportplezier. Met het programmaboekje van 2 euro als aandenken is het een fantastisch weekend geworden. En dat boekje bleek zeer nuttig. Alles tegelijk volgen blijft ook voor ons trouwe supporters nog steeds een moeilijk gebeuren en als daarbij de speakerinstallatie het op enkele plekken in het stadion zo nu en dan laat afweten is de vertrouwde papieren versie toch wel erg prettig. Ook voor ons was er anders geen kaas meer van te maken. Met een brede ‘cheese’-smile verlieten we na de verrassende hordenraces, het spectaculaire hink-stap-springen en het jammer genoeg onverstaanbare slotwoord van de voorzitter van de Atletiekunie (Rien van Haperen) de sporthal. Samengevat: de wave was dan wel nog niet helemaal aanwezig, maar daar kan het draakje en zijn kompanen nog een heel jaar flink op oefenen. Het is nu weer uitkijken naar 2012,  voor wederom een vuurspuwend atletiekspektakel bij de Nederlandse indoorkampioenschappen. Wellicht met nog meer deelnemers en toeschouwers, want dat kan immers nooit kwaad.

© Redactie Loopkrant