Warandeloop 2010: Sneeuw en ijs?

ImageZaterdag 27 november 2011. Heel hardlopend Nederland keek natuurlijk al maanden uit naar de strijd der giganten. Want wie niet als deelnemer op het EK in Spanje kon meedoen, had in Tilburg dit weekend de mogelijkheid om alsnog een ticket naar een EK-toernooi te verdienen. Dankzij barre weersvoorspellingen was het schitterend weer. Zon, weinig wind en weinig modder.

De beloofde sneeuwstorm was vertraagd en de kou zorgde voor een snelle ondergrond. De verandering dit jaar was natuurlijk dat de dames- en heren senioren/masters dit jaar op de zaterdag de strijd mochten aangaan. Dus feest natuurlijk bij aankomst, want de pupillen en junioren die in grote aantallen ook aanwezig waren op zaterdag zorgde voor veel geluid. Zoveel geluid dat van de muziekinstallatie het uiterste werd gevergd om de house klanken over het Warandebos hoorbaar te krijgen.

Image

De race bij de dames senioren was dit jaar voor Ingrid Versteegh. Deze 32-jarige atleet kreeg de zege niet kado, maar bleek uiteindelijk over de beste crossbenen te beschikken.  Snelste man op de zaterdag werd Christiaan van Beusich. Hij legde de 9,5 km af in  30.46. Met gepaste trots wist redactielid Fiona te eindigen bij de eerste 10. Helaas bleek bij thuiskomst dat de overige dames in de seniorencategorie de finish niet meer hadden gehaald. Een nietsvermoedende uitslagerlezer zou dus kunnen denken: slechts 10 deelnemers bij de dames? Nee, natuurlijk. Slechts 10 dames die ondanks de kou, berenkuil en het gevaar van de vernedering door dames, die veel ouder zijn, blijven doorlopen om de finish te halen. 

Image

De prominentenraces op zondag hadden we natuurlijk graag van dichtbij willen zien. Maar het nadeel van zelf lopen, is dat je een dag eerder start. Zo lang wachten leek ons met de vrieskou in het Warandebos geen goed idee. Gelukkig maakte de NOS het zondagavond goed door wel twee en een halve minuut onze nationale crossheldin Adrienne Herzog in beeld te laten zien.  Adrienne liep ruim voor de trots van Belgie, de in de modder vaak heel hardlopende Veerle de Jaeghere. Na de uitzending van de NOS dachten we even dat er geen mannenprominenten waren gestart op zondag, maar een blik op de uitslagen op internet liet gelukkig zien dat de kou geen vat kreeg op de spieren en strijdlust van  Kalid Choukoud. Met een prachtige tweede plaats hoefde hij slechts de heel hardlopende Duitser Steffen Uliczka voor te laten. 

Image

© Redactie Loopkrant.nl