Athlos cross in echt crossweer

ImageZaterdag 23 oktober 2010. In Harderwijk werd zoals altijd het crossseizoen officieel geopend met de Athlos cross. Alweer voor de 46e keer! Ook de crossende redactieleden  van Loopkrant waren natuurlijk  van de partij. Dit jaar onder échte crosswaardige omstandigheden of zoals speaker Henk Borgmeijer het prachtig verwoorde: een wedstrijd in de zwaarste buiencategorie! Want regenen deed het onafgebroken hard.

Met in het voorprogramma een Run-Bike-Run en honderden kids over verschillende afstanden zorgde dit alles voor een uitgesleten modderig parcours voordat de afsluitende lange cross van start ging. Op de korte sprintafstanden over 2500m zagen we de jonge Hellas-lopers Karin Nieuwenhuizen en Guus Reyngoud met de eer huiswaarts keren. Na dit snelheidsgeweld was ondertussen het parcours door het bos behoorlijk losgewoed en werden de regenbuien zelfs nog heftiger. Helaas voor de wedstrijdorganisatie spoelden de na-inschrijvingen vandaag niet meer binnen. Ook de schaarse supporters dropen al snel af huiswaarts waardoor de enkele overgebleven fans langs het hele parcours vrij zicht hadden op de lopers zonder gedrang bij de dranghekken die publiek en lopers moesten scheiden. Voor de lopers ter plaatse was het natuurlijk smullen, want welke crosser wil nu niet bikkelen in regen, wind en modder?

Image

Het parcours was ook dit jaar weer zeer zorgvuldig afgezet door de vele trouwe vrijwilligers die met de regen in de nek het vandaag zeer zwaar te verduren hadden. Paraplu’s en regencaps werden ingezet om de goed draaiende organisatie nog enigzins droog te houden. De route was zoals altijd lekker afwisselen met een drassig grasveld, uitstekende boomwortels, pittig heuvelwerk, los zand en drijfnatte modderpaden. De uitdaging bij het crossen is natuurlijk om daar waar mogelijk de meest korte route te nemen binnen de grenzen van hekken en linten, waardoor de kans op vervelende uitglijders door de modderbochten natuurlijk verhoogd wordt. Ook als redactie deden we een poging om de meest ideale route te vinden. Dat crossen een kunst op zich is bewijst het feit dat afsnijden op de eerste heuvel direct werd afgestraft met een struikelpartij waardoor de blubber linea recta in de neus en oren was te vinden. Echter een echte crosser laat zich niet kennen en probeert  bij de eerstvolgende bocht er nog fanatieker in te gaan.  Uiteindelijk kwamen wij als redactie tot de slotconclusie dat crossen in de regen écht supercool is, maar dat extra techniektraining nooit weg is, om als een crosser á la Tonnie Dirks heuvels en bochten aan te vallen.  We doen echter net, als alle lopers vandaag in Harderwijk, goed ons best en voelen we ons met modder op de kuiten en in de nek toch vol trots een echte crossbikkel van alure.

Image

Bij de dames ging de winst op de 5500m uiteindelijk naar de 18-jarige Maureen Koster. Zij snelde soepel over de finish met een nipte voorsprong op Saskia de Vries-van Vugt en Jannie van Lieshout. Thomas Poesiat was de eerste Hagenees die op de 10.600m bij de mannen het hoogste podium mocht betreden. Samen met René Stokvis, Jorit van Malsen en Gerwin van den Hurk streed hij minutenlang om de overwinning. Bij de masters boven de 50 jaar was het al snel duidelijk wie met de hoofdprijs naar huis mocht. Carel Doreleijers van de thuisvereniging AV Athlos stapte vol trots op het hoogste platform. Het applaus tijdens deze prijsuitreiking in de knusse kantine was er één van puur genieten na een mooie hardloopdag. Met een kommetje Snert van Bert, een van de juwelen uit de kantine van Atlos, kon iedereen op deze door regen getergde editie van de Athlos cross nagenieten en voorzichtig gaan denken aan de tactiek voor de volgende wedstrijden door zand en modder.

© Redactie Loopkrant.nl