Spanning in Dublin:Brons!

ImageZondag 13 december 2009. Het leek lang wachten. Maar eigenlijk is onze nieuwe nationale trots nog steeds piepjong en staat nu pas aan het begin van een lange carrière op het allerhoogste niveau voor toploopsters. Vandaag kon heel Europa genieten van het looptalent Adriënne Herzog.

Op een lood en loodzwaar parcours in Dublin waar de regen de toch al zware omloop van een veldloop tot een cross had gemaakt was een prachtige wedstrijd te zien. De race voor de dames was 8 kilometer. De Engelse troef Yelling ging zoals verwacht als een raket van start. Daarachter de Portugese dames waar Adriënne netjes in de buurt bleef. De vraag kort na de start was natuurlijk: Wie haalt Yelling in? Yelling al 12 keer deelgenomen aan een EK cross was met nu 35 jaar uit op één ding. Winnen. Nogmaals, want zij had in haar inmiddels imposante loopleven al eenmaal eerder deze wedstrijd gewonnen. Maar de concurrentie van nieuwe talentvolle dames was sterk dit jaar en vorig jaar leek het loopwonder Yelling al een stuk minder sterk.

Image

De titel hoort na eerder succes van Hilda Kibet en Lornah Kiplagat natuurlijk toe aan Nederland. Maar nu onze snelste  loopsters vandaag in Dublin niet aan de start stonden lag de race eindelijk weer eens open. In ieder geval was het voorspellen van een top-3 dit jaar veel moeilijker dan met de Nederlandse troeven van de Keniaanse loopschool. En kon Adrienne vorig jaar nog relatief zonder extreem veel druk lekker lopen in Brussel, achter Hilda Kibet aan, vandaag waren alle Nederlandse ogen op Adrienna gericht. Vorig jaar was Adrienne nog goed voor een zesde plaats, maar vandaag kon er welleens een nog mooiere klassering mogelijk zijn. 

Met net als in Brussel vorig jaar veel atletiekliefhebbers langs de kant om de favorieten aan te moedigen. Herzog liep lange tijd gemakkelijk rond de vierde plaats. Altijd zicht op de eerste en paraat om mee te gaan in de snoeiharde versnelling die ongetwijfeld nodig was om Yelling terug te pakken. Morató (Spanje) deed lang het vieze werk om Yelling in te lopen. Adriënne liep langzaam door van plaats 4 naar 3. Bijna ongemerkt voor de concurrentes. Met nog één ronde te gaan liep Yelling nog steeds voorop. De rest van de dames nog steeds vechtend om weer in de buurt te komen van dit Engelse fenomeen. 

Image

Van kop af aan winnen is slechts weinig atletes gegeven. Yelling liet vandaag zien hoe mooi zo’n overwinning is. In de slipstream van Yelling wist Adriënne Herzog echter sterke dames achter zich te laten. Met brons ging zij lachend en tevreden over de finish. Deze medaille smaakt natuurlijk naar meer. Maar Adriënne kan nu eerst genieten van deze mijlpaal in haar nog maar korte loopbaan op het hoogste niveau bij de volwassen (senioren) dames.

© Redactie Loopkrant