’s Heerenberg uit, altijd lastig

ImageZondag 6 december. Regenachtige Wincanton Montferland Run. Gisteren was ik bij China lights in het Noorder Emmen Dierenpark. Een fascinerend chinees lichtspektakel. Met familie vierden we Sinterklaas door met zijn allen uit eten te gaan. Met een goed glas wijn, goed eten en laat naar bed was het weer een perfecte voorbereiding. Elk jaar hetzelfde liedje. Op deze Montferland run.

Ik ben de laatste tijd selectief in hardloopwedstrijden, maar ’s Heerenberg links laten liggen, dat is niets voor mij. Deze run is aantrekkelijk en sfeervol. Bovendien mis ik liever niet het heuvelachtige landschap van het Montferlandse bos en vergeet niet de klimmetjes, die deze loop zo uniek maken. Ik loop langs de Heks van ’s Heerenberg op weg naar zalencentrum De Gracht. Deze plek is meestal de vaste stek voor koffie en omkleden. Inmiddels is het buiten gaan regenen en na een kop koffie en een tijd in de rij voor het toilet doe ik de warming up. Het is met zo’n 11 graden warm. Ik heb mijn ondershirt met korte mouwen echter niet bij me. Dan maar een shirt met lange mouwen. In ieder geval straks wel met korte broek aan.

Ik sta in het startvak van onder het uur en de Forerunner is al en kwartiertje bezig om satellieten uit de lucht te plukken. Als we starten is ie met zijn werk klaar, net op tijd dus. We lopen de eerste kilometer heuvel op en draaien dan de eerste weg links af richting Terborg. De hele gemeente is uitgelopen en staat langs de kant van de weg en is zeer enthousiast. De fanfare, dweilorkesten of muziekkorpsen zijn overigens in al de dorpen van de partij. De eerste twee kilometers gaan in 9 minuten en mijn hoofd klopt als een gek. Misschien een tikje rustig aan doen. Ik loop inmiddels door Stokkum heen en we zijn op weg naar de eerste echte kuitenbijter "de Peeskesbult ". Het 5km punt ben ik gepasseerd in een tijd van 23:26 minuten. Met korte passen beklim ik de 45 meter hoge bult. Altijd lastig deze heuvel en steeds is ie weer langer dan gedacht. Als ik afdaal heb ik een lichte pap in de benen. Heuvel af gaat in zo’n 14km per uur en ik probeer i.v.m. de knie zo beheerst mogelijk te lopen. We slaan in Beek rechtsaf af en lopen op één van de weinige stukjes onverhard. Modderig gaat het dus verder en ik scoor mijn eerste en laatste bekertje water.

Image

Bij het opkomen van de provinciale weg beklimmen we nog zo’n uitdagende bult. Zo’n twee kilometer gaat het omhoog. Het lopen vergaat me moeizaam, desalniettemin probeer ik aansluiting te krijgen met andere lopers . Ik passeer twee man/vrouw van AV’34 en loop met wat knikkende knieën naar boven. Gelukkig gaat het parcours niet meer over het fietspad maar over de weg naar het 10 km punt. Hier kom in 48:06 min voorbij. In de laatste 5 km zitten twee klimmetjes dus de tijd van zo’n 24.30 min valt me niets tegen.

We verlaten het bos en dalen af en hebben prachtig zicht op de korenmolen van Zedam voor ons. Alleen het weer werkt niet mee, het blijft maar regenen. In een lang lint lopen we verder. Dan weer iets omhoog, om later opnieuw af te dalen. " Nog maar een paar kilometers, je ziet er nog fit uit, kom op, doorlopen " hoor ik bemoedigend om me heen. We slaan rechts af en gaan over de Drieheuvelenweg met enkele korte en pittige klimmetjes verder. Het beste is er bij mij af en de loper waar ik al een tijd stuivertje mee wissel haalt me opnieuw bij en gaat er dan meteen van door. Niet eerlijk, erachter aan dus. En een beetje competitie doet de aandacht op andere zaken richten. Dan vergeet je dat je moe bent. Of houd ik me met deze gedachte voor de gek. Nog twee kilometer en inmiddels ben ik door Aktiefoto op de foto gezet. De binnenkomst in ’s Heerenberg gaat opnieuw heuvel op en in de afdaling zit de laatste kilometer verscholen. We slaan in het centrum rechtsaf en sommige lopers doen er dan nog een schepje bovenop. Ik laat de meters die nog resteren rustig aan mij voorbij snellen en finish in 1:11:43. ( Al met al gaan de laatste vijf kilometers net zo hard als de eerste 5 en de totale 15 km loop gemiddeld in 12,5 km per uur ).

Foto genomen door Eric Beatse

Foto genomen door Eric Beatse

Voldaan loop ik langs Ilse Pol ( derde bij de vrouwen ), die in afwachting is van de huldiging. Zonder bloemen maar wel met een tas met flyers loop ik het café binnen om me vervolgens maar om te kleden. De regen blijft gestaag uit de hemel vallen en ik vertrek alleen zoals ik was gekomen naar Deventer.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl