Hardloop3daagse Apeldoorn

ImageHet weer is vochtig, koud en mistig. Al het blad is bijna van de bomen verdwenen. Ideaal om thuis voor de buis te hangen. Klinkt relaxed, maar wie het hardlopen in het hart heeft gesloten gaat juist op deze dagen met plezier naar buiten. De herfstsfeer roept om mooie duurlopen en eenzame looptochten in de avonduren.

In Apeldoorn was het dit weekend drie dagen dolle pret voor alle hardlopers en iedere loper van binnen en buiten de regio was natuurlijk uitgenodigd voor dit Apeldoornse loopweekend! 

6 november 2009 Asselse 2 Mijl Apeldoorn
Op vrijdagavond 6 november een speciaal initiatief. Om een nieuwe winkelstraat te openen besloot de gemeente in nauwe afstemming met de twee atletiekverenigingen AV’34 en AV Veluwe een uniek loopfestijn te organiseren. Na vele maanden ellende voor directe bewoners door een openliggende straat natuurlijk nu eindelijk een feest als afsluiting van deze hinderlijke periode voor vele directe bewoners. Slechts nog één avondje een korte afsluiting, maar nu met lopers.

Met het pikzwarte asfalt nog vers nasmeulend in de Asselsestraat liepen honderden lopers een afstand van 2 E.M. Voor de kenners 3200m, wat al direct een stuk verder klinkt. Het lopen ging onder luid applaus van het toegestroomde publiek. Niet alleen heel sportminded Apeldoorn stond langs de zijlijn. Ook alle wijkbewoners kwamen een kijkje nemen naar de laatste activiteit van het renovatieplan. Met kraampjes met warme chocolademelk, snert en warme worst was het dan ook een drukte van jewelste. Voor de liefhebbers zelfs échte balkenbrij. Tassen met zoete appels van de plaatselijk supermarkt voor een warme appeltaart, want dat was het enige wat dan net niet warm te vinden was.

Het stemgeluid van Henk Borgmeijer was duidelijk aanwezig. En waar Henk is, daar is gezelligheid. Niet alleen de snelle regionale lopers als Tonnie Stouten en Esmay Vos kregen als winnaars natuurlijk de aandacht die ze verdienden. Iedereen die deze avond de schoenen had aangetrokken werd met naam en loophistorie door Henk Borgmeijer als een winnaar onthaald. Toeschouwers werden opgeroepen om te blijven applaudiseren, want die handen moesten warm blijven. Sinds lange tijd was het deze vrijdagavond écht koud, maar niet nat! Gelukkig duurde de avond dan ook niet erg lang, maar weer net iets te kort. Want de sfeer was er zeer zeker.  De opkomst was in ieder geval overweldigend en de reacties achteraf klonken veelbelovend voor wellicht een herhaling.

Image

7 november 2009 Crosscompetie Apeldoorn
Na een heerlijk nachtje slapen stond op zaterdagochtend 7 november loopdag twee op schema. In het Apeldoornse Orderbos een crosscompetitie. De 2e cross in het Gelderse/Overijsselse Crosskampioenschap waarbij overigens ook recreanten van harte welkom zijn. De organisatie van AV’34 had weer een schitterende ronde uitgezet. Na de Asselse 2 mijl op vrijdagavond stond Shayne Rookhuyzen (AV Veluwe) ook deze ochtend weer aan de start. Op de langste afstand liep hij gestaag mee in een kopgroep van vijf sterke mannen. De enthousiaste supporters hadden een duidelijk slotsenario voor Shayne in gedachten, maar het liep uiteindelijk toch net iets anders. Geen Shayne die de laatste ronde aan kop de bocht door kwam. Tot aan het eind een tactische tweestrijd tussen Rookhuyzen en Ruud van de Wal (AV’34). Uiteindelijk was het nipt van de Wal die met zijn lange uitschuifbare benen de finishstreep eerder passeerde. Hierdoor wist Ruud van de Wal als derde de eindstreep te passeren. 

Het aantal senioren en masters staat nog altijd in de schaduw van de vele jeugdleden die aan de start verschijnen. Alle atletiekverenigingen uit de regio Gelderland kwamen dan ook met volle auto’s met kinderen naar Apeldoorn. In elke jeugdcategorie  volle series met snelle en enthousiaste jongens en meiden. Niet alleen tijdens hun eigen wedstrijd rennen ze op-en-neer over het grasveld en over de pittige heuvels, maar ook tijdens de heftige ploeterpartijen van de vriendjes en vriendinnetjes gillen ze luidkeels hun longen uit het lijf. Alsof het energiepeil nooit op lijkt te raken. En tussen de vele deelnemers werden natuurlijk ook toekomstige crosstalenten voor nationaal niveau gesignaleerd!

Image

8 november 2009 Randerodecross Apeldoorn
Op zondag 8 november dan dé dag van de recreanten. Op dag drie van de Apeldoornse hardloop3daagse een ontspannend bosloopje in een bos gelegen aan verzorgingstehuis Randerode. De dag begint mistig en dat blijft het uiteindelijk vrijwel de hele dag. Op een dag als deze telt de tijd niet en is het genieten van de bosrijke omgeving. Voor Apeldoorners misschien de gewoonste zaak van de wereld, maar ook daar is het telkens weer genieten als het weer eens mag. Lopen door de modder en springen over boomwortels. Gelukkig allemaal keurig in beeld gebracht door parcourskenner Hans van Driel (AV Veluwe). Samen met zijn maat hebben zij de dagen voor de cross gezorgd voor een veilig parcours. Met harken, bezems en bladblazers was de hele route bladvrij en veilig genoeg om onnodige struikelpartijen en snoekduiken te voorkomen. Helaas, hoe goed een organisatie ook haar best doen, lopers vechten op het eind soms om de luttele secondes en als de vermoeidheid dan toeslaat dan kan het plots toch gebeuren. Slechts vijf meter voor de finish maakte de Apeldoorner Ronald Brouwer een heftige snoekduik. Volgens de aanwezige supporters kon Ronald zich zo aanmelden als nieuw talent bij de plaatselijke honkbalvereniging. Gelukkig liep alles met een sisser af en kon al snel weer gelachen worden. De Amsterdamse Phanos-dames Silvia Cervat en Mariette Stevens verlieten als één van de eerste dames het 16km-parcours. Met 5 rondes in de benen genoten ze nog volop na. Het tochtje naar de Veluwe was zeer zeker heel goed bevallen. De reactie "tot volgend jaar" was dan ook gemeend.

Nadat de lopers hun rondes van 3km hadden volbracht werd nog volop nagekletst. Het hobbelen was goed bevallen en met de herinneringspen alias bieropener in de handen werd de terugtocht naar huis ingezet. De meeste deelnemers natuurlijk met de auto of per fiets. Maar de echte loopliefhebbers gingen natuurlijk hardlopend terug naar huis. Nog een half uur uitdribbelen. En dan zit toch echt het hardloopweekend er op. Ook volgend weekend valt er weer heel veel te lopen in wedstijdverband in vele plaatsen in Nederland. Voor de liefhebbers van startnummers en afgezette parcoursen kent november drukke loopweekenden…

© Redactie Loopkrant.nl