Spijkenisse: Hardlopen met wind tegen garantie!

ImageZondag 4 oktober 2009. De dagen worden korter en de herfst is in aantocht. In Spijkenisse dit weekend weer een van de inmiddels beruchte prestatielopen. Als redactieleden van Loopkrant liepen we natuurlijk mee en ondanks veel crosservaring in the pocket is lopen met de Zuid-Hollandse tegenwind toch altijd andere koek. Met lichte schrik in de benen reden we over de Spijkenisserbrug richting het thuishonk van AV Spark.

De routes bij AV Spark zijn duidelijk. Vanaf de atletiekbaan richting kanaal. En aangekomen bij het kanaal ga je na een klein stukje park gewoon langs het kanaal. Langs het kanaal is altijd wind. Veel wind. En altijd op de heenweg té veel tegenwind.  Als er iemand op de weg staat mag je keren. Afhankelijk van de afstand. Dus voor wie 10 EM langs het kanaal aandurfde mocht na de laatste man in oranje hesje keren. 

Image

Alle lopers vertrokken tegelijkertijd en liepen eerst 500m op de atletiekbaan. Hierna dus richting het beruchte kanaal op weg voor een 5km, 10km of 10EM. De eerste kilometers waren natuurlijk aftasten. Meegaan of toch eigen tempo kiezen. Echt opletten op de kleur van de startnummers kan handig zijn om te weten of je in de juiste groep met juiste snelheid voor jouw afstand loopt. Voor de 5km-lopers was het na het park met wind in de rug terughollen langs een klein stukje kanaal naar de atletiekbaan. Op het dijkje richting de atletiekbaan is het natuurlijk frusterend voor de iets minder snelle lopers. Je ziet de baan. Je hoort de speaker, maar toch moet er nog een behoorlijk stuk worden gelopen voor de entree op de atletiekbaan weer een feit is. Hier was  de uiterst serieuze jury druk bezig met het noteren van de tijden. Alles handmatig en dat vraagt om uiterste concentratie en nauwkeurigheid.

Image

Voor een organisatie kan het bijna niet beter: de zon aan de horizon en een strakblauwe hemel. Met de 10EM-lopers nog een tijdje onderweg maakt het wachten in deze schitterende weersomstandigheden dan helemaal niet erg. Voldoende energie en tijd voor een onderonsje met de jury en de speaker. Veelal zelf ook lopers en de voorspanning voor dé marathon in Rotterdam begint dan ook danig te kriebelen bij de heren en dames van Spikecity. In Spijkenisse zit de R al in de maand en dat betekent extra vitamientjes en lange duurlopen. Dit alles in voorbereiding richting Rotterdammarathon. Het loopfestijn van wereld alure in de regio waar in de voorbereiding iedereen gewoon een 42 km wedstrijd (13 december a.s.)  bij Spark voor kan lopen.  De discussie tussen wachtende juryleden ging al snel  wanneer wel of niet met gelletjes gelopen moest worden. Volgens de één duidelijke lariekkoek. “Alles wat je inneemt plas je enkele uren later gewoon weer uit. Zonde van je geld! Nee, kom maar eens een kijkje nemen in mijn koelkast. Die is tot de nok toe gevuld met verse groente! Gewoon gezond eten en drinken. Al dat moderne gedoe. Helemaal niet nodig..”

Loopkrant redactielid Maikel had na de Dam tot Dam zijn zinnen gezet op een 10EM zonder Amsterdamse grappen. Echter het alleen lopen tegen de wind in was eigenlijk een beginnersfout. Het lopen in waaiers vergde korte afwisselingen in treintjes. Een techniek en tactiek die duidelijk nog geoefend moet worden. Het hardlopen langs het kanaal op een parcours met bijna geen bochten was op deze dag weer een bijzondere ervaring. Van Spijkenisse in rechte lijn langs Geervliet en ergens op een verlaten fietspad richting recreatiegebied Bernisse gewoon keren.  Na afloop werd natuulijk wel geconstateerd hoe jammer het was dat je moe wordt op de weg terug. Ook al blaast de felle tegenwind dan heerlijk in de rug, versnellen en snellere tweede helft lopen is toch lastig.

Image

Na ongeveer anderhalf uur komt de slotloper van de 10EM de baan op. Met in zijn kielzog een lading EHBO’ers en vrijwilligers. Met de laatste 300m op de teller wordt bij de organisatie de balans opgemaakt. Met 120 deelnemers kunnen ze tevreden zijn. Slechts 5 uitvallers: drie lopers hebben zich netjes afgemeld bij de juryleden. De andere twee zijn een groot vraagteken. “Waarom melden lopers zich niet gewoon even af bij de organisatie? Dit geeft ons telkens weer extra balast en laat in de ergste gevallen zelf vertwijfelde familieleden achter bij de finish. Onderweg kan er natuurlijk van alles gebeurd zijn. Is er wat gebeurd? Moeten we het parcours nogmaals tot op de millimeter afzoeken? Onnodig!”

Laten we als lopers nu eens het goede voorbeeld nemen. Natuurlijk de wedstrijd gewoon uitlopen en mocht het onverhoopt toch gebeuren dat doorlopen tot aan de finishstreep geen optie meer is, meld je dan af bij de jury. Of de bezemwagen. Of bel vanaf het terras waar ze wel jouw drankje hadden, dat je de extran bij de finish vandaag niet meer haalt. Namens vele organisaties vanaf deze plek enorm bedankt!

Image

© Redactie Loopkrant.nl