De cirkel is poreus

ImageIn het TV-programma "Mannen praten" klaagt Wim de Bie dat zijn seksleven niet je dat is. Kees van Kooten legt hem uit dat alles verankerd ligt in goed eten. Goed eten is je halve leven. Wanneer je niet goed eet kost alles meer inspanning. Daardoor raak je gefrustreerd en ga je nog meer roken en drinken én minder goed eten waardoor alles alleen nog maar zwaarder wordt. Kortom: je bent in een poreuze cirkel beland.

Marathonlopen is hierin vergelijkbaar. Je bent moe en hebt pijntjes. Voor de marathon moet je echter veel trainen anders lukt het niet. Hierdoor raak je nog vermoeider en krijg je nog meer pijntjes. Dezelfde poreuze cirkel dus.

Image

Kees adviseert Wim om de Nieuwe Revu achter het hoofd van zijn vrouw te leggen bij de volgende daad. Waarop Wim roept: "Maar het is pikkedonker in mijn slaapkamer? Hoe zie ik dan al dat hout voor de deur?". Waarop Kees verbaasd vraagt:"Lig je anno 2009 nog steeds te bonken in het donker?". Anno 2009 gaat de marathonloper ook gewoon trainen in plaats van met zijn benen op de bank langzaam weg te dommelen bij de excuses van Dirk Scheringa op de buis. De lol heeft plaatsgemaakt voor iets anders: het hogere onbereikbare ultieme doel, namelijk het lopen van een marathon. In een snelle tijd. Zonder moeite en woekerrente op de gezondheid na afloop.

© Rinus Groen – Apeldoorn