Van Amsterdam tot in Zaandam: hardlopers!

ImageZondag 20 september 2009. Als pure liefhebbers van hardlopen schamen wij ons. Wij hadden namelijk nog nooit meegedaan met de grootste loop ter wereld: De Dam tot Damloop. Nu deze succesloop, die zoveel voor het hardlopen in Nederland heeft betekent, toe was aan alweer editie nummer 25 kwam een unieke kans op ons pad.

Op uitnodiging van het bedrijf SecurIT konden wij dit jaar op zondag meedoen met een heus bedrijventeam. Joepie natuurlijk en na wat overleg heen-en-weer werd besloten dat Maikel de loopervaring van 10EM vanaf parcours ging doen en Fiona als supporter het VIP-dorp en de feesten langs de weg zou afgaan.

Het SecurIT team zelf was redelijk fanatiek. Althans eerder dit jaar werd door een enkel personeelslid al fanatiek aan de Midwinter Marathon meegedaan en ook de Hilversum Cityrun wordt zelden overgeslagen. Gezien de verzameltijd van 11.15u bij Centraal Station en de starttijd van pas 12.20u zou het ongetwijfeld een pittige warming-up worden om wellicht al dodelijk vermoeid aan de start te staan. Gelukkig bleek al snel dat het merendeel van het team normaal nét iets later komt dan afgesproken en was de tijd vooral nodig om het bijna 20-koppige team goed op de foto te krijgen. Navraag leerde al snel dat inlopen tijdens de race zelf kon. Deze was immers 10 EM lang en na de IJ-tunnel leerde de ervaring dat de spieren dan wel warm waren…

Image

Heel erg fanatiek lopen voor een prijs werd gelukkig niet verwacht, maar toch werd vlak voor de start nog wel het teamrecord herhaald en gelopen tijden van voorgaande edities werden  gedeeld. Het SecurIT team bestond uit een gezellige mix van werknemers, zakenrelaties, vrienden en vriendinnen van de SecurIT whizzkids. Gezien de aankondiging vooraf "zorg dat je uitgerust bent, na afloop kan het zwaar zijn… " maakte ons natuurlijk vanaf de start al heel nieuwsgierig naar hoe groot het feest bij de VIP-tent zou zijn.

De Dam tot Damloop is druk. Heel druk. Dit maakt het heerlijk voor iedereen die graag met anderen samen loopt. Je loopt namelijk geen meter alleen. Wij hadden het voordeel om ergens als groep 3 van de businessruns te starten. Hierdoor was het mogelijk om alleen de IJ-tunnel in te lopen met nog geen enkel zicht op het delen van de weg. Na de IJ-tunnel diende geheel naar verwachting het parcours gedeeld te worden met vele lopers en loopsters van eerder gestarte groepen. Langs het parcours was het druk. Heel druk met toeschouwers, muziek, DJ’s en vele gelegenheidscoaches die iedereen die langs kwam goed bedoelde tips gaven om gezond het einde te halen. 

Image

Voor VIP-supporter Fiona verliep de Damloop geheel anders. Nadat de waardevolle spullen samen in een tas waren gepropt werd het rennen naar de pendelbus. Rond half twaalf nog helemaal leeg, omdat de meeste lopers überhaupt nog niet eens gearriveerd waren. Geen onnodige auto’s op het parcours vanwege de autoloze zondag in de hoofdstad van ons land, dus de tocht naar Zaandam verliep voorspoedig en lekker vlot. Op enkele honderden meters van het VIP-dorp was de dropping.  De finish op ruim anderhalve kilometer lopen was het doel. Natuurlijk om nog een finishfoto van de winnaar te maken.  De stroom aan 4EM-lopers was niet te stoppen… Met een snoekduik kon toch nog snel een finishfoto van de winnaars Linet Masai en Moses Masai worden geschoten. Tijd om nog voorbij de dranghekken te komen was er helaas niet bij. Ondanks dat hebben we alles over voor het ultieme ‘shot’! Helaas, want het ‘hoe ging het?’  in Keniaans Engels was vooraf geoefend.

Image

Na de internationale runners kwamen al snel de eerste Nederlanders met Hugo van de Broek en Hilda Kibet in de voorlinie. Daarna een rateling van bekende namen die voorbij zoefden. Ondanks de drukte had het speakerduo oog voor iedere loper en loopster. Bij de toename van het aantal lopers op het parcours werd het applaus van het publiek ingeschakeld om op de Peperstraat de unieke sfeer te creëren. Ondertussen had Fiona ook een plekje kunnen bemachtigen langs het parcours. Met publiek dat drie-rijen-dik staat geen makkelijke opgave. In de zon, op de brug en 300m voor de finish kon het bijna niet beter en met in de rug een uitgebreide bloemenkraam is het zeer moeilijk te weerstaan om geen rode roos te bemachtigen. Ook als sporter kijkend naar de lopers aan de andere kant van het hek is zwaar. Al snel werd de Peperstraat ingenomen door de enorme groep GoedeDoelen-lopers. Gesponsord door familie, vrienden en kennissen liepen zij ruim 16km met de gedachte dat ze niet alleen voor zichzelf liepen. In crisis tijd familie en vrienden geld voor het goede doel hardlopend afhandig maken is natuurlijk een kunst op zich. Geweldig hoe deze lopers een speciale plek krijgen in deze loop.

Image

Speciaal voor de 25e jubileumeditie had de organisatie alle lopers bij elkaar gezocht die deze zondag voor de 25e keer meeliepen. Vanaf het begin waren zij erbij en dan mogen ze in het zonnetje gezet worden. In totaal 41 deelnemers behoorden tot dit kleinschalige gezelschap en te herkennen aan het startnummer ’25K’. Met hele goede ogen konden ze ontdekt worden, maar met 60.000 lopers een pittige klus. Gelukkig maakten de lopers het ons wat makkelijker door in gezelschap van loopvrienden wat extra aandacht op hun te vestigen. Met spandoeken en speciale shirts is de creativiteit nog nooit zo hoog geweest. En dan plots doemt Maikel op in de meute. Het snelheidverschil met de andere lopers is hoog en al zigzaggend schiet hij voorbij. Versnellend naar een nieuw teamrecord? Op gewoon dorstig op weg naar het bier in de VIP-tent..

Image

Na de finish diende nog een behoorlijke afstand afgelegd te worden voordat de entree van het VIP-dorp gevonden was. Enorme tenten, zingende en dansende collega’s en veel (heel veel) vochtaanvullingsmogelijkheden. Dit waren de belangrijkste kenmerken die het meedoen met een businessteam bij de Dam tot Damloop tot een feesthappening maakt. Het aantal gesloten businessdeals valt wellicht voor enkele bedrijven wat tegen, maar een dagje hardlopen met collega’s geeft een stuk teambuilding waar menig gespecialiseerd bureau jaloers op wordt.

© Redactie Loopkrant.nl