Blubber en zon bij de Heideloop 2009

ImageZaterdag 5 september 2009. Een dag waarop regen en zon de heide in Ermelo kleuren tot een waar loopspektakel. Als redactie van Loopkrant.nl besloten we om tegen onze gewoonte in beiden dezelfde afstand tijdens dezelfde wedstrijd te lopen. Dit kon natuurlijk uitmonden in een barbaarse strijd waarvan de consequenties verstrekkende gevolgen konden hebben.

Maar zoals alle lopers zeiden ook wij vooraf tegen elkaar  ‘We gaan lekker rustig lopen en genieten. Puur om de afstand weer eens in de benen te voelen…’Gevolg van deze strijd was natuurlijk dat alles op alles werd gezet om zo snel mogelijk twee keer het schitterende rondje heide te lopen. Dit jaar een beetje nat met een beetje blubber, maar zoals altijd een zeer afwisselend parcours. We stonden aan de start van de 10 kilometer met nog zo’n 130 andere lopers en loopsters. Grote namen bij de mannen senioren waren er dit jaar niet, maar bij de dames moest hard gelopen worden om een podiumplaats te bemachtigen. Want de échte Running2000-ster, Melanie Spruyt, zou zich niet zomaar gewonnen geven. Maar ook Ilonka van de Hengel is voor vele dames een geduchte concurrent. De organisatie was vooral blij verrast met de deelname van Anne van Schuppen. Kan zij voor wat extra spirit zorgen deze middag?

Image

Tijdens de prijsuitreiking van de 5km viel het even met bakken uit de lucht, maar gelukkig klaarde het enkele minuten voor de start van de dubbele afstand net op tijd weer op. Om een venijnig paaltje op struikelhoogte nét na de start te markeren, werd snel nog een dame in het publiek gevonden die vlak voor het paaltje mocht gaan staan. Helaas voor haar, wel even zonder paraplu, omdat obstakels op ooghoogte ook niet fijn zijn. Hierna kon het aftellen van de laatste tien secondes kon beginnen. Het publiek was vol extase en met het horen van het startschot kon de wedstrijd nu echt beginnen. De snelste lopers gingen zoals altijd weer voortvarend van start. Het complete veld ging dus achter Loopkrant-redactielid Maikel aan, die zich nét iets te veel door Usain Bolt had laten inspireren. Althans voor de eerste 300 meter dan… Alle looptoppers uit Ermelo en wijde omgeving volgden hun pad en bekeken hoe lang zij het tempo konden volgen. Iedere loper heeft nu eenmaal een eigen manier van een wedstrijd lopen. De meest gekozen optie vandaag leek wel ‘rustig beginnen en snel eindigen’, of leek dat maar zo?

Image

De eerste kilometer liep iedereen nog gemoedelijk naast en achter elkaar over een kronkelend schelpenpad. Even waan je je in de wereld van een vakantieweek op Vlieland, Texel of Terschelling. Voor even dan, want al snel kwam de modderstrook en de diepe plassen. Het pad werd ingewisseld voor een lange strook door het schitterende Ermelose bos. De paden bleven nog breed genoeg en als loper kon je gemakkelijk je eigen weg kiezen langs de waterpartijen. Met een kleine heuvel als toetje werd het bos na ongeveer drie kilometer weer verlaten en ging men voor de laatste kilometers van de eerste ronde op weg naar de in bloei staande pimpelpaarse heide. Voor de oplettende lopers natuurlijk  zonder een meter teveel te lopen. De tweede ronde van 5 kilometer werd daarna een makkie. De paden waren voor de tweede ronde immers nu gesneden koek.

Image

Koen Henkes en Melanie Spruyt bleken vandaag de snelste benen te hebben in hun categorie en mochten met de wisselbeker huiswaarts keren. De rest van het loperslegioen kon met een mooie ervaring rijker en een blinkende medaille weer terugkijken op een mooi en goed georganiseerd evenement en afwachten in hoeverre de spierpijn die middag nog zou toeslaan. Tussen de redactieleden werd in de auto natuurlijk nog heftig gediscussieerd waar het die middag allemaal goed en misschien iets minder goed ging. "Ik voel mijn benen helemaal niet? Puur snelheidgebrek, geen conditiegebrek!" Ook het afnemende verschil in minuten is iets om verder te analyseren. Vooral omdat Fiona dankzij of ondanks een heerlijk biertje van de avond ervoor een dik PR liep, waar Maikel het bij een suikervrij sapje al gedurfd genoeg vond. Maar de slotconclusie van vandaag is vooral: heerlijk gelopen in Ermelo en een goede test voor een volgende wedstrijd.

© Redactie Loopkrant.nl