Runnersworldloop 2009

ImageZaterdag 8 augustus 2009. Na een week met veel zon en tropische temperaturen werkte het weer voor de lopers deze avond 100% mee. Enkele regendruppels hadden het asfalt ‘s-middags op de juiste temperatuur gebracht. De échte warmte was verdwenen en door de verkoeling genoeg zuurstof in de lucht. Dus eigenlijk zat deze avond alles mee en kon hardop gedacht worden aan het aanscherpen van het parcoursrecord.

Of een persoonlijk record voor wie zijn hele vakantieplanning op deze wedstrijd had afgestemd. Het parcoursrecord bij de mannen is met 30.45 voor 10km snel, maar een tijd waarvoor een Afrikaanse atleet niet direct een extra trainingstage belegd. Het bijzondere is wel dat de Runnersworldloop in Apeldoorn een wedstrijdloop is met vaak één of twee snelle Nederlandse toppers aan de start. Lopen in Apeldoorn en omgeving is populair en kan natuurlijk heerlijk door de vele bossen en heidegebieden. Echter de vereniging achter deze loop (AV Veluwe) heeft gekozen voor een zomerse stratenloop in de wijk ‘De Maten’ in Apeldoorn. Een échte jaren 70-wijk met ruim 30.000 inwoners en vele huizen in de typische jaren 70 spaghetti-opstelling. Een wijk dus waar je zelfs met Tom-Tom nooit meer uitkomt. 

Image

Als redactielid van Loopkrant.nl ging vandaag Fiona van start zodat we vanuit eerste hand de ervaringen vanuit het veld  op waarde konden inschatten. De startlijst kende geen Keniaanse toppers en ook bij de tafels voor de na-inschrijving konden wij geen nieuw Afrikaans talent ontdekken. Een uitgelezen kans dus voor  Gert-Jan Wassink om dit jaar wederom met de grote bos bloemen naar huis te gaan. Won hij vorig jaar nog met speels gemak in 31.54. Dit jaar wou hij toch voor zichzelf nog eens goed testen na een iets tegenvallende tijd (14.53) op  NK-baan 5000m een week eerder. Het parcoursrecord (30.45) van Koen Raymaekers is natuurlijk wel een tijd die niet onmogelijk is om te lopen, maar wellicht dat de 50 EURO bonus atleten net niet voldoende motiveert om deze tijd iets aan te scherpen. Een andere verklaring is wellicht dat tijden van onder en rond de 30 minuten gewoonweg niet meer zo makkelijk worden gelopen op wedstrijdjes dit jaar.

Image

Naast het complete RunnersworldApeldoorn-team die geheel vrijwillig aan de start stonden, zagen we dit jaar bij de dames Ilonka van de Hengel lopen. Zij zal de snelle tijd die Saskia van Vught  op deze wedstrijd ooit liep (35.34) gelopen niet aanscherpen, maar de progressie van Ilonka dit jaar is veelbelovend voor de toekomst. Naast vele lopers uit Apeldoorn gelukkig ook genoeg deelnemers vanuit andere plaatsen uit Nederland. Zo zagen we Niels Starink en Tim Pleijte als de snelle man uit Zeeland. De strijd om de eerste plaats bij de mannen ging tussen Gert-Jan Wassink en Tim Pleijte. Tim ging brutaal mee in het tempo van Gert-Jan, maar moest al voor de 4km zijn meerdere erkennen in Gert-Jan. Gert-Jan Wassink won dit jaar wederom overtuigend. Nu in 31.11 met Tim Pleijte als tweede man in 32.30.

Image

Bij de dames ging de winst met overmacht naar Ilonka van de Hengel die Inge Dijkman (41.38) ruim voor bleef. Redactielid Fiona zat dan wel heel ruim achter Ilonka, maar keek na afloop tevreden op haar klokkie. Fiona: "De meeste lopers vonden het met de temperatuur allemaal wel meevallen en gingen daardoor mogelijk zeer hard van start. Die zagen hun kans schoon op een snelle eindtijd misschien? Het tempo lag de eerste kilometers voor mijn gevoel dan ook enorm hoog terwijl mijn eigen horloge toch iets heel anders aangaf. Mijn benen voelden al vanaf de eerste meters zo loom als het maar zijn kan. Al na drie kilometer leek het wel alsof ik een kop had als een boei. Zo rood. Water drinken is wat ik wilde en ik was dan ook zeer blij dat ik de dames van de verzorging al snel recht in de ogen mocht kijken. Onder de aanmoedigen van loopmaten en andere redactieleden dronk ik vlot wat slokken water uit het plastic bekertje. De rest kieperde ik linea recta over mijn hoofd. Een koele verfrissing die ervoor zorgde dat ik nog net op tijd weer het ritme kon oppakken. De eindsprint in de laatste kilometer kon ingezet worden en met een ferme eindsprint zijn nog drie dames achter me gebleven. 52.11 is zeker niet slecht. Helemaal niet slecht!"

Image

In de honkbalkantine bleef het na afloop natuurlijk nog lang nagenieten van alle mooie prestaties. Op naar de volgende editie van deze zomeravondloop!

© Redactie Loopkrant.nl