Loon naar werken

Ruud Kok In Rotterdam Marathon 2009 (archief)Op de site van atletiekvereniging AV’34 doet Ruud Kok verslag van zijn weekend. Een weekend waarin hij twee wedstrijden heeft aangedaan en waar hij is vertrokken met twee dikke enveloppes met geld. Hoeveel geld is niet helemaal duidelijk, maar gezien het gewag dat er van gemaakt wordt gaat het waarschijnlijk om enkele honderden euro´s.

Ruud loopt nogal wat af, dus praten we op jaarbasis al gauw over een kleine 10.000 euro. Startgeld, reisgeldvergoedingen en sponsorinkomsten laten we gemakshalve buiten beschouwing. Kortom een lucratieve bezigheid dat hardlopen. Ooit vertelde ik in een interview met De Stentor dat Cees Kraayeveld niet aanwezig was bij de Centraal Beheer Loop, omdat hij slechts 50 gulden kreeg en in Rotterdam 1000 gulden om te hazen. Een begrijpelijke keuze dus. Cees was niet erg blij met dit citaat, omdat de Belastingdienst nogal scherp was op het geld dat in de sport omging en hier graag ook een deel van wilde.

Rinus Groen

Bij lopen als beroep mag je dus ook je beroepskosten aftrekken. Zelf slijt ik nogal wat kleding, schoenen etc. Ook moet je goed eten en drinken om goed te kunnen sporten. De fysio is ook opeens een kostenpost geworden die meetelt. De snoepreisjes naar het buitenland zijn plots trainingskampen geworden die nodig zijn om goed te kunnen presteren. Het hoogste dat ik ooit gewonnen heb is 500 gulden met een 2e plaats in de marathon van Enschede bij de veteranen. In de 33 jaar dat ik loop (ca 1850 wedstrijden) zal het totaal rond de 2000 gulden liggen. Prijzen in natura zoals het stanleymesje dat ik kreeg voor mijn 6e plaats in de 60 van Texel tel ik niet mee.

Waar kun je je trouwens verzekeren tegen het wegvallen van al die inkomsten wanneer je kuit niet mee wil werken?

© Rinus Groen – Apeldoorn