Halve in Zwolle, kop op boom

Foto genomen door Bastien MensinkVandaag uitfietsen in plaats van uitlopen op de kunstroute "van Hier tot Ginder" rondom het dorp Okkenbroek. Een fietstocht vanuit Deventer van 47km. In de ochtend vertrekken we met zijn zessen allemaal gehuld in regenpak. In gestaag vallende regen fietsen we langs een route met o.a. dans op boerderij De Grote Brander. En even wat later zien we de theatervoorstelling "Vies" in Okkenbroek.

 

Foto genomen door Albert Broekhoff 

Onderweg fietsen we langs kunstontwerpen op weg naar Dijkerhoek, waar ons muziek en dans en het mobiele atelier wacht. We lopen zowaar gezamenlijk voorop in een echte polonaise. Als we via Loo en Bathmen terugfietsen – het is inmiddels droog geworden en zowaar het zonnetje komt te voorschijn- komen we nog langs ingepakte bomen met het accent op achtergebleven tatoeages, die in de boom gegraveerd zijn. Het laantje der verliefden. Moe en uitgeblust stoppen we bij het laatste stoppunt te Lettele. We drinken en eten gezellig nog wat na. De regen getrotseerd en voldaan- voorzien van plezierige indrukken – fietsen we terug.

Foto genomen door Albert Broekhoff

Ja, gisteravond bij de Halve Marathon in Zwolle was het eender. Ook een gevecht met o.a. de elementen; de warmte, maar ook de immer belangrijke rol van tijd, het terugvinden van conditie en een verloren gewaand rijbewijs. Samen met een 7000 tal atleten liepen we in het zwoele avondzonnetje door de historische binnen stad van Zwolle. Ja, van scholier tot wereldtopper. Onderweg juichen duizenden supporters ons naar de eindstreep. En ook gisteravond was er een reeks aan fanfares, bands en dj’s die ons tijdens de loop muziekaal ondersteunden.

De Nederlandse toplopers Luc Krotwaar en Hugo van den Broek waren in het internationale deelnemersveld uitgedaagd worden om zo lang mogelijk weerstand te bieden. Van den Broek is dit jaar bezig met een ijzersterke reeks. De kleine hardloper, veelal woonachtig in Kenia was afgelopen zondag in de sterke bezette Dak Run (10 km) in Groesbeek de beste niet-Afrikaan. In de halve marathon van Venlo was van den Broek ook al met 1.04.03 de beste Nederlander. Luc Krotwaar , de zevenvoudig Nederlands marathonkampioen, is de andere gegadigde voor de titel beste Nederlander.

Na het inschrijven is het zoals altijd, inlopen en langzaam opwarmen voor de hardloopwedstrijd. Henk en ik doen deze warming-up op de Koggelaan. Wat later komen we de hardlopers van Daventria tegen. Iedereen is in goede luim en met zijn allen melden we ons voorin bij de start. Na wat Nederlandstalige muzikale oppeppers wordt er om 20.15 uur gestart. De eerste aanloop naar de binnenstad gaat bij mij in 11.53 min. Alle hardlopers van onze club zijn dan al in geen velden of wegen meer te zien. Ik houd het op rustig en gestaag lopen en genieten van mijn omgeving. Zwolle is enthousiast en de toeschouwers gaan volledig uit hun dak. In het centrum moedigt Marga we aan en ook onderweg wordt mijn naam nog al eens gescandeerd. Jan schreeuwt me traditie getrouw – al jaren – om het hoogste punt van de wedstrijd naar een nog hoger punt.

Foto genomen door Bastien Mensink 

Ik loop met goed gevoel mijn rondjes. De eerste doorkomst op 9km gaat in 42:20m. Nog twee rondjes te gaan. Wim komt voorbij en we lopen een paar honderd meter samen op. Ik moet uit de broek; dus wat later vervolg ik mijn loop. Veel later zie ik Wim in een rotonde voor me lopen; ik snij de bocht kort in en bekort het parcour met een honderd meter in. Ik haal Wim op deze wijze bij en ga op weg naar mijn tweede doorkomst. Poeptijd wordt puzzeltijd voor creativiteit. De 15km gaat in 1:12:03 min. De twee voorin strijdende vrouwen finishen kort achter me. Het laatste rondje loop ik bezweet en al sponzend verder. Elke keer opnieuw knijp ik de spons met water op mijn hoofd leeg. Even wat verfrissing. Al met al is het vandaag toch weer ouderwets warm. Ik loop mijn laatste rondje langs de Stadsgracht, de Achtergracht, de Turfmarkt, Wipstrikker Allee en wat later langs het provinciehuis om de laatste kilometers naar de Grote markt van het centrum van Zwolle te gaan.

Jason Mbote heeft inmiddels de Halve Marathon van Zwolle gewonnen. Dit is de vierde keer voor de Keniaan. Hij liep in een tijd van 1.02.04 uur. Henk finisht in 1.32.39 en ik kom zo’n tien minuten later binnen in 1.42.45min. Tevreden. Nee, niet echt, maar gezien de omstandigheden ( last van de warmte en een toch altijd pijnlijke bil ) ben ik een beetje tevreden. Met een heuse medaille om genieten we nog na van de gezellige drukte en muziek in het centrum. Halverwege de terugweg naar Deventer keren we om op zoek naar een verloren rijbewijs op de parkeerplaats. Ik weet toch zeker dat ik het in dat T-shirt, wat ik naderhand bij de auto aandeed, had gestopt. Veel later – het is al kwart voor één – vind ik het toch nog in de auto terug.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/