Bron Jos van IerselToen ik in 1977 voor het eerst wat grotere wedstrijden ging lopen ontving ik enkele weken later plots een envelop uit Den Haag van ene Jos van Iersel. Hij had de vrijheid had genomen, zo begon zijn briefje, om enkele foto´s van mij te nemen tijdens een wedstrijd. Wanneer ik de foto´s wilde houden verzocht hij mij een luttel bedrag (fl3,50 per foto) over te maken op zijn rekening.

Zo niet: svp de foto’s terug sturen en dan zou hij me ook geen foto’s meer toesturen. De foto’s waren met veel zorg gemaakt en voorzien van en stukje tekst met de naam van de wedstrijd en het jaartal. Doorgaands kocht ik ze, maar toen ik zo’n kleine 100 wedstrijden per jaar ging lopen kwam de helft van post uit Den Haag. Ik ben zelfs en keer, tijdens de Hanzeloop van 1982, met hem op pad geweest in zijn kleine kever. Hij had landkaartjes bij zich en een huishoudtrap. Op eenzame hoogte ging hij helemaal op in zijn werk. Hij had meerdere camera’s omdat het wisselen van de rolletjes natuurlijk tijd zou kosten. Thuis ging hij met de speciale lijst met adres gegevens en startnummers aan de slag om iedereen met een foto te kunnen verbinden, monnikenwerk.

Fotograferen ging over van zwart/wit in kleur en er kwamen ontwikkelcentrales. Kortom Jos kreeg veel concurrentie en hij stopte. Tegenwoordig gaat het allemaal via internet en de prijs is vertienvoudigd. Onlangs was ik wat foto’s van hem aan het digitaliseren en ik moest aan hem denken. Via Google ontdekte ik dat hij vorig jaar is overleden. Jammer, ik had graag nog een met hem terug gekeken.

Bron Jos van Iersel

Bron Jos van Iersel

© Rinus Groen – Apeldoorn