Rotterdam 2009: de snelste!

ImageZondag 5 april 2009. Angstvallig natuurlijk de hele week het weerbericht gevolgd. Want ook al lopen wij de hele marathon zelf niet. Droog, snel én mooi weer is altijd fijn voor een bezoek aan de snelste marathon van Nederland. Deze zondag alweer de 29ste editie. En wat voor een!

Aan de start van de marathon grootheden zoals James Kwambai, Richard Limo (wie kent hem niet), William Kiplagat en Abel Kiru. Maar ook van debutant Patrick Makau (halve marathon in 58.56) wordt natuurlijk wel iets van een snelle tijd verwacht…

Maar liefst 2.04.27 stond op de klok op de Coolsingel bij het passeren van de eerste loper. Want, dacht iedereen, dat de winst bijna zeker was voor James Kwambai die op kop met een paar meter ‘los’ de Coolsingel opdraaide. Echter Duncan Kibet bleek over een magische laatste 60 meter te beschikken. Hij was vandaag de held die de eer had van een 2.04 tijd op de marathon. Het wereldrecord van Haile Gebrselassie (2.03.59) bleef nog wel een brug te ver, maar deze droomtijd plaats Kwambai zich verrassend hoog uit het niets in de lijst met snelste mannen allertijden op de marathon. Een beetje pech wel voor de redactie van Loopkrant.nl, want ondanks een perfect scherpe foto van de man op kop met nog 500 meter te gaan hadden wij dus niet scherp gesteld met de winnaar in het vizier. Hopelijk dat we Duncan Kibet nog een keer treffen in Nederland om wel een mooie close-up foto te maken. Met 9 (!) Keniaanen bij de eerste 10 finishers blijkt dat Kenia toch wel over een onuitputbare bron looptalenten beschikt.

Image 

Nederlandse loopwonders waren vooral te bewonderen tussen 2.25 en 3.15u. Want eens te meer blijkt dat er toch heel veel looptalent is in Nederland gezien de enorme rij met finishers die wij zagen langskomen op de Coolsingel op deze toch warmer en warmer wordende middag. De Nederlanders toppers liepen dit jaar zoals verwacht heel ver achter het loopgeweld uit Kenia. Verschil in talent en tempo, tot de nieuwe Nederlandse looptoppers doorbreken hopelijk. Maar natuurlijk dit jaar wel veel spanning over het wellicht doorbreken van een Nederlands record waar iedere Nederlandse marathonloper stiekem toch van droomt: Het dreamteam-record!  De snelste tijd van een deelnemer van het Runnersworld dreamteam zou dit jaar wellicht misschien wel eens gebroken kunnen worden… Ofwel: gaat Ruud Kok uit Apeldoorn historie schrijven door dit jaar in dreamteam-outfit grenzen te verleggen?

Image

De voorbereidingen van Ruud waren de weken voorafgaand ‘live’ te volgen op het internet in via het welbekende runnersblad. In gedachten waren we bij Ruud en zagen ook dat de laatste weken niet helemaal summier waren verlopen met o.a. een valpartij. Zou hij daar last van hebben in Rotterdam was natuurlijk de ultieme vraag. Vlak na de erasmusbrug, bij het ingaan van de tweede lus, was het net iets te lang wachten alvorens Ruud Kok ons mocht passeren. Het zweet stond ons dan ook in de handen, want het zou toch zo mooi zijn als hij in ieder geval een nieuw record mocht lopen. Blijkbaar mócht het deze zondag nog niet zo zijn. Het wegwerpgebaar onderweg en bij de finish gaf al aan dat Ruud Kok enigzins baalde van deze dag.

Het zou Ruud de eer te na zijn om zomaar op te geven. Hij liet ons de volgende dag dan ook al snel weten dat hij er nog steeds zin in heeft en dat blijkt wel uit zijn wedstrijdplanning voor 2009 én 2010. Ruud:"Nou het feest is voorbij. Het dreamteamavontuur is in duigen gevallen. Dit was marathon 76 en ik hoop voor mijn honderste maraton het doel te hebben bereikt. De planning is dat ik de 100ste loop tijdens de midwintermarathon van 2010. Ik zal dus op moeten schieten, maar ik heb m’n planning klaar liggen. De hondsrug marathon 10-daagse eind juli helpt daar zeker in mee. Op naar komend weekend "de zestig van Texel" en de 19e de marathon in Wenen en waarschijnlijk de 26e de marathon van Enschede. De stukjes schrijven beviel me wel, dus begin Mei mogelijk een stuk geleuter van mijn zijde om op de Loopkrant te zetten!!"

Image

© Redactie Loopkrant.nl