Lenteloop Eerbeek, sportief plezier

ImageDe Lenteloop te Eerbeek wordt jaarlijks, in 2009 op 22 maart, gehouden in het afwisselende en beboste landschap van de Veluwezoom. De organisatie is in handen van de plaatselijke Rotaryclub. Alhoewel het sportieve plezier de boventoon voert, is het goed te weten dat de financiële opbrengst geheel ten goede komt aan de diverse projecten die de club in behandeling heeft.

De opbrengst van Lenteloop 2009 wordt onder andere aangewend voor het uitzenden van een arts of tandarts van Rotarydokters Nederland naar Kenia. Daarnaast wordt een drinkwatervoorziening in Moldavië bekostigd.

Gerard, Hans en ik vertrekken ‘s morgens om half tien en voordat we het weten zijn bij de nieuwe startplaats van de lenteloop Eerbeek "Restaurant Partycentrum De Heideroos ". In een truck kleden we ons om en wat later is het inlopen geblazen. Een man of 900 schat ik zeker als deelnemer aanwezig. Het toepasselijke lenteweer is er, dus het is in korte broeken lopen. Er zijn verschillende afstanden (3, 6,13 en 21,1km) die gelopen kunnen worden. Wij van Daventria hebben ons zinnen gezet op de Halve Marathon.

Foto genomen door Wim Derksen (http://www.av34foto.nl)

Foto genomen door Wim Derksen (http://www.av34foto.nl)

Om 11.40 uur worden we weggeschoten en in een sukkeldraf vertrekken we samen met een paar honderd lopers. Tja, het eerste stuk is inhouden en in file lopen. De eerste kilometer gaat dan ook dik in de 5 minuten. Inmiddels lopen we aan de provinciale weg richting Laag Soeren. Na de bebouwde kom lopen we rechts over het Voorste Schadde Veld. Ik loop samen met iemand op en met zijn tweeën lopen we door de beboste omgeving. Het parcours stijgt en ook nu gaat het in een lang lint naar boven. De 5km gaat in 23:20 minuten. Ik voel me goed en loop stevig stappend door. Als we het bos uitkomen gaat het links de Schaapsallee op. Ik scoor een bekertje water en met een ander loper inmiddels, beklim ik hier verschillende heuveltjes tot aan zo’n 10km ( 48:00 min ). Het vreet energie dat stijgen, desalniettemin halen we verschillende medelopers in.

Met twee Berenlopers daal ik in ras tempo van zo’n 14/15km per uur af. We hoeven gelukkig het strand niet op. Aan het einde van deze weg lopen we links. De verkeersregelaar schreeuwt dat het nog 8,8km is. We lopen op de Imboschweg en gaan naar het keerpunt van de Halve Marathon. De nummer 1 in de wedstrijd loopt links naar de finish en velen volgen. Dit stuk vind ik lastig want het gaat in vals plat omhoog. Na het keerpunt lopen we de achtervolgers tegemoet. Ik kom eerst Hans en wat later Gerard tegen. Al met al lopen we dicht bij elkaar. Het 15km punt gaat in 1:11:15. De te volgen weg naar de finish is sterk geaccidenteerd en de klimmetjes vallen me opnieuw zwaar. Toch loop ik in een strak tempo en weet zelfs een aantal mensen bij te halen. Nog 3000 meter staat er aan de kant. Dame nummer drie in de wedstrijd loop ik voorbij. Nog even. Ik kijk links en rechts om me heen. De natuur is prachtig en de zon schijnt vrolijk. Het is genieten zo. Al weer een bord, nog twee kilometer te gaan op deze toch wel hele lange rechte Imboschweg. De 20km gaat in een tijd van 1:34:40. In de laatste kilometer haal ik het onderste vanuit de tenen. Het moet toch weer eens onder de 1:40:00. Eerst nog aan een twintigtal enthousiaste toeschouwers voorbij en dan naar de meet. Het lukt. Ik kom binnen in een tijd van 1:39:37!

Foto genomen door Wim Derksen (http://www.av34foto.nl)

Foto genomen door Wim Derksen (http://www.av34foto.nl)

Al kletsend met een bekende die ook de marathon van Boedapest liep, zie ik Hans (1:44:20) en wat later Gerard ( 1:45:00) binnen komen. Onze zondagmorgen prestatie zit er op. Even uitlopen en dan weer terug naar huis.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/