Hoe het begon met Steven Pul

Foto genomen door Ed AalpolVoor mij was het minstens 25 jaar geleden dat ik naast het wedstrijdschaatsen zomers en in de herfst ook hard liep op afstanden van 3 tot 10 kilometer. Hoog tijd om dit deze winter weer eens op te pakken. Bij de beginnersgroep twee maanden lang op de woensdag en op de zaterdag enthousiast en op een plezierige wijze getraind (op "praattempo"). De eerste keren, 1,5 á 2 minuten hardlopen, kostte me best nog veel moeite.

Grote successen volgden. En niet alleen voor mij, maar ook in de groep: "Ik wist niet dat ik ooit 5 minuten zou kunnen hardlopen.". Daarna volgden er zelfs nog 10 en 20 minuten en iedereen bleef lopen! Onze trainster, Alie, had ons op de laatste training verteld dat we voldoende trainingsarbeid hadden verricht om een 5 kilometer aan te kunnen. Op zaterdag 28 februari spanning alom dus: 5 kilometer! Zou dat echt lukken? Zouden we dat volhouden? Daarnaast waren we benieuwd naar onze persoonlijke 5 kilometertijd.

Foto genomen door Ed Aalpol

De grote dag. Eerst nog een blokje dribbelen en daarna werden er oefeningen gedaan op de muziek van Abba’s Waterloo. Achter Bal-lorig stond een start- en finishstreep getrokken en daar begon het aftellen. Eindelijk was het dan zover! Wat stond ons te wachten? Ieder ging in zijn of haar eigen tempo naar het Gelderse Hout. Op een bospad was het keerpunt. Nico riep naar me:"Je gaat goed, je zit op 13,5 minuten!". Nu dan nog dezelfde weg terug. Op het eerste stuk kwam ik de lopers tegen die nog moesten keren. Over en weer waren er vele aanmoedigingen: "gaat lekker, gaat goed, gaat lukken".

Foto genomen door Ed Aalpol

En het lukte. Opa ging boven verwachting als tweede van de beginnersgroep in 28 minuten en 21 seconden over de streep en kreeg behalve de felicitaties en een medaille ook bloemen van zijn vrouw, schoonzoon en kleindochter. Daarna volgden de anderen en was er de verbazing dat het gelukt was en ook nog in hele fraaie persoonlijke tijden. De "laatste deelneemster" werd massaal opgehaald, aangemoedigd en ingehaald. Wat had zij veel belangstelling van een grote groep mannen! Een gedenkwaardige dag en ik ben heel benieuwd naar de foto’s van onze Ed!

© Steven Pul – Lelystad – http://www.loopgroep2000.nl