De overdenkingen van een hardlooptrainer op leeftijd

Bron http://debaeste.nl/site/Zestien jaar ben ik nu gediplomeerd hardloop- en veteranentrainer. Opgeleid door de AtletiekUnie. In al die jaren met de nodige herhalingsopleidingen. Om een beetje bij te blijven en om mijn trainerslicentie geldig te houden. Nu ben ik op een punt beland dat ik denk "het is wel genoeg zo". Drie punten moet ik nog halen voor april 2010 om mijn licentie te behouden. Het zou een veelvoud worden van de herhalingen.

Ik geef nog regelmatig trainingen aan groepen die,  als ik mij voorstel en mijn leeftijd noem, zowat omvallen van verbazing. Ik ben nu 72 jaar en in goede gezondheid. Alleen de snelheid is er uit. Ik vertel de deelnemers altijd wat we gaan doen en op welke wijze we het gaan doen. Ik ben ook altijd benieuwd wat het uiteindelijke doel van de deelnemers is. Meestal vraag ik dat dan ook. Ik leg ook altijd uit met welk soort trainingen je dat bepaalde doel kan bereiken. Ik heb groepen onder handen gehad, die zonder problemen 10 km konden lopen. Maar ook de halve marathon lopers en die wilden beiden maar één ding: iets sneller de eindstreep bereiken dan de voorgaande keer. En in beide gevallen is dat met succes bereikt.

Bron atletiekacademie.rfxweb.nl

Mijn computer staat vol met van alles wat met hardlopen te maken heeft. Tijden, afstanden en trainingsvormen in velerlei variaties. Estafettelopen heb ik begeleid, voorbereid en ook zelf gelopen. Een hardloopclub heb ik opgericht en weer overgedragen aan andere mensen, omdat het wel erg veel werk werd. Nog steeds word ik gevraagd om trainingen te verzorgen, maar als ik zelf de rem er niet op zet
ben ik dagelijks bezig. Ik heb nog nooit van mijn leven een hele marathon gelopen, alleen maar een heleboel halve. Er zijn nog steeds mensen die denken dat, als ze aan hardlopen beginnen, het doel een hele marathon moet zijn. Niets is minder waar. Lopen doe je voor je plezier, je bent lekker bezig en de één vindt 5 km leuk en de ander werkt naar een hele marathon toe. Het is maar net wat je leuk vindt.

Bron http://debaeste.nl/site/

Het idee van de Loopkrant vindt ik leuk, omdat iedereen die wat met hardlopen van doen heeft  er van alles op kwijt kan. En dat heb ik dan hier weer met plezier gedaan. Ik wens de Loopkrant en de hardlopers allemaal veel succes. Als er vragen opkomen in het kader van hardlooptrainingen sta ik daar altijd voor open.

© Roel van Dijk / http://debaeste.nl/site/