Spannend en interactief: de mooiste loopverhalen

ImageDinsdagavond 27 januari 2009. Na een zeer kort redactieoverleg wisten we het zeker: hardlopen, lezen én schrijven over lopen is en blijft een schitterende combinatie. De reden dus om op deze koude en donkere avond met de goeroe van hardloopverhalen van gedachtes te wisselen. Natuurlijk direct ook over de Voorleesmiddag anno 2009.

Hét enige evenement in Nederland waar de lopers met de langste adem bij elkaar komen om met elkaar de passie over lopen te delen. We hebben het natuurlijk over het evenement waar iedere loper met passie voor de beste hardloopboeken al maanden aan denkt. De middag waar lopen, schrijven en delen van deze passie centraal staan. We spreken eindelijk eens namens Loopkrant met één van de geestelijk vaders van dit evenement, namelijk Erik Polman. Natuurlijk treffen we Erik na een pittige training. De laatste serieuze training voordat dit weekend ook Erik de charme van de Apeldoornse Midwintermarathon als deelnemer weer gaat proeven. Want wie heel is én dit evenement kent moet wel een hele goede reden hebben om niet richting Hoog Soeren te willen lopen te midden van vele andere loopliefhebbers. 

Archief Loopkrant 2007

Ondanks schitterende prestaties op hardloop- en op schrijfgebied is Erik nog maar zelden door de gevestigde literaire journalisten doorgezaagd. Erik oogt rustig, maar dit kan natuurlijk ook komen doordat het energieniveau na de training nu iets lager ligt. Erik loopt al bijna 20 jaar en is met het loopvirus besmet geraakt in Apeldoorn. Het fanatiek lezen over lopen kwam iets later. Via het boek ‘Fotofinish’ van Jac Toes groeide de liefde van Erik voor boeken en verhalen over lopen. Boeiende herkenbare boeken en verhalen lezen over lopen groeide uit tot een serieus genre in de boekenkast in huize Polman. 

Maar net als zoveel lopers kon ook Erik de drang om de looppassie via schrift te delen niet weerstaan. Met verhalen in het beruchte loopblad ’42’ groeide Erik’s naam als lopende schrijver. In het leesgenre waarin hardlopen centraal staat gaat de voorkeur van Erik uit naar schrijvers die zelf lopen of hebben gelopen. Deze verhalen zijn voor lopers herkenbaar waardoor het lezen extra leuk wordt. Een schrijvende loper heeft als passie lopen en heeft daarnaast ook een vlotte pen. 

Nu in 2009 meer en meer passies op internet gedeeld worden denkt Erik nog eens diep na over zijn eerste ervaring met internet en hardlopen. De oude runnersworld forums, met lekkere ongefilterde reacties, waren jaren terug een van de eerste digitale plekken waar lopers de passie met elkaar konden delen. Met enige weemoed denkt Erik terug aan deze digitale brei in het pre-geenStijl-tijdperk. Het niet anoniem reageren was technisch in de tijd van 14k4 modems nog ver weg.  Nu, in 2009, is er echter wegens succes geprolongeerd een extra mogelijkheid: de voorleesmiddag.

Image

De voorleesmiddag was ooit gestart als avond en ging om niets meer en niets minder dan het delen van de passies voor lopen, schrijven over lopen en lezen over lopen. Begin februari wordt de avond voor het eerst als middag georganiseerd. Dit heeft maar één reden: nog meer lopers in de gelegenheid stellen om samen deze passie te delen. De opzet is nog altijd simpel: een select gezelschap lopende schrijvers neemt de aanwezige lopers mee op reis door het voorlezen van een eigen loopverhaal. Meestal zijn de verhalen speciaal voor deze gelegenheid ‘vers’ geschreven, herschreven en gepolijst om zo goed mogelijk in de Deventer ambiance tot hun recht te laten komen.

De voorbereiding voor de voorleesmiddag kost veel tijd en energie, maar de passie die Erik heeft voor lopen en schrijven maakt dat het gewoon ook leuk is om te organiseren. Want plezier staat voorop bij alles wat Erik doet. Dé meest in het oog springende namen op het aanplakbiljet dit jaar zijn natuurlijk Marti ten Kate en Marc Papanikitas. Erik verontschuldigd zich echter direct. "Eigenlijk wilden we alleen lopende schrijvers die nog nooit zijn geweest. Maar Marc Papanikitas is zo’n beleving om naar te luisteren dat we speciaal voor hem soepel zijn met onze selectiecriteria. Daarbij komt ook dat hij geheel belangeloos wederom zonder probleem vanuit België graag naar Deventer komt. Super toch?"

Image

Inderdaad super. Iedereen die in is voor lopen, verhalen over lopen en zich graag wil laten verrassen weet hopelijk Deventer te vinden. De ambiance die dit jaar is gekozen is op een unieke locatie in het centrum van Deventer. Erik maakt ons er als goede PR man van dit evenement op attent dat vol ook dit jaar weer écht vol is, maar dat er nu nog kaarten verkrijgbaar zijn. Door het kiezen van een grotere ruimte zijn nu meer liefhebbers in de gelegenheid om ook te komen genieten. Een risico is het natuurlijk wel. Het is natuurlijk wel liefde voor de passie, maar quitte spelen met dit niet commerciële evenement zou natuurlijk wel leuk zijn.  Dus wie Henk Geilen, Marti ten Kate, Ed van Beek , Erik Polman en vele andere lopende schrijvers ‘live’ wil zien en horen is meer dan welkom! 

Alle informatie over de voorleesmiddag (8 februari ) en het bestellen van kaarten

© Redactie Loopkrant