Koude Polderloop Nijkerk

ImageDit jaar maakte de Koude Polderloop haar naam weer eens helemaal waar. Het was net boven nul, maar de koude zuidoostenwind deed de gevoelstemperatuur nog eens flink onder nul belanden en zorgde er tevens voor dat er flink tegen de wind gestreden moest worden. De Nijkerkse Koude Polderloop was de laatste wegwedstrijd in de serie van 5 najaarslopen van Loopgroep2000.

Een wedstrijd met een keuze tussen 5 km of 10 kilometer. Voor veel leden van Loopgroep2000 tevens de laatste loop om de beslissende klap uit te delen voor een goed eindresultaat in het clubkampioenschap. Zoals de naam van de loop natuurlijk al zegt loopt een groot gedeelte van het gedeeltelijk vernieuwde parcours door de polder. De Arkervaart polder. Een mooi natuurgebied aan de rand van Nijkerk. Een keurig netjes uitgezet heen-en-weer parcours met het stoomgemaal "Hertog Rijnout" als het middelpunt.

Image

Ondanks het koude weer was de opkomst voor zowel de 5 en de 10 km heel goed te noemen. Veel bekende namen uit Nijkerk en de verre omstreek waren weer van de partij. Snelle senioren, snelle veteranen. Zowel bij de dames als bij de heren. Allen met als doelstelling een mooie plaats in hun categorie en natuurlijk strijdend voor de mooie prijzen die door o.a. Run2day en Keukencentrum Rakhorst ter beschikking waren gesteld.

Grote favoriet voor de 5km senioren, Simon Beemsterboer. Martijn Broekman als favoriet bij de 10 km senioren, Melchior van der Pol als favoriet bij de masters 40+, Melanie Spruit als favoriet bij de senior dames en Marie Vlietstra als Nijkerkse favoriet in de categorie 50+ dames.

Naast de vele leden van Loopgroep2000 en Running2000 was ook AV Triathlon weer sterk vertegenwoordigd met een aantal van hun leden. Na wat "weerstand" in de afgelopen jaren beginnen deze jongens de mooie wedstrijden van Loopgroep2000 steeds meer te waarderen en terecht. De eerste groep die onder rap gepraat van de beroemde omroeper Jan de Bekker het koude weer mocht trotseren was de 5km groep. De eerste helft onder een lekker windje mee om vervolgens na 2.5 km de koude tegenwind te mogen gaan trotseren. Simon Beemsterboer scheen hier weinig last van te hebben. Met een hele mooie eindtijd van 16.10 passeerde hij de eindstreep. Gevolgd door Jamal Malik en Harry van ’t Veld. Harry met een eerste plek bij de veteranen 40+. Agnes Wassenaar mocht als eerste dame het virtuele finishdoek doorkruisen.

Image

Na de 5km de start van de 10km-kraker. Ook hier weer vele lopers voorzien van muts en handschoenen, maar toch ook weer enige echte kanjers gehuld in korte broek. Windje mee natuurlijk, geen vuiltje aan de lucht. Zoals gewoonlijk werd een mooie strijd gevochten onder de toppers. Niet uitmakende of het senioren of veteranen waren. Martijn Broekman als favoriet na een paar kilometer al weer op kop. Fa Adda bij de dames op een 1e plek, iets afstand genomen van Melanie Spruit. Naast de onderlinge gevechten in het deelnemersveld werd er natuurlijk ook gevochten tegen de koude straffe wind. Groepjes werden gevormd om de koude wind beter te weerstaan. Met hulp van elkaar zo snel mogelijk over de streep om zich heerlijk op te warmen in de mooie keukenstudio van Rakhorst. Martijn als eerste bij de senioren. Melchior als eerste bij de 40+ , Gert Jan met een keurige tijd als eerst bij de 50+. Ook Gerrit van de Brug liet zien dat hij nog heel goed mee kan als 60 plusser en zette een keurige 41-tiger neer.

Naast de heren natuurlijk ook weer alle lof voor de dames. Running2000 goed vertegenwoordigd met Melanie Spruit en Ilonka van de Hengel tezamen met Fa Adda uit Amsterdam op het ereschavot. Het Nijkerkse Loopgroep2000-duo, Marie Vlietstra en Gera van Boven weer bijzonder goed vertegenwoordigd bij de 50plus klasse. Tijdens de prijsuitreiking vlogen de mooie prijzen van Rakhorst Keukens en Run2Day weer over de toonbank. Broodroosters, pannensets, kadobonnen werden het bezit van de vele gelukkige prijswinnaars. Een koude polderloop eindigde weer in een gezellig samenzijn van vele sportievelingen die de koud hadden getrotseerd. Allen afscheid nemende van de laatste najaarsloop van Loepgroep2000, maar natuurlijk weer uitkijkende naar het volgende seizoen om ook dan weer deel te kunnen nemen aan deze mooie loopreeks.

© Harry van ’t Veld – Nijkerk