Zomerse temperaturen in Schalkhaar

Ingezonden door Albert BroekhoffHet was warm zondag 31 augustus toen de 7de Profile Koos Riesewijkloop werd gelopen. Het is in Schalkhaar trouwens altijd warm. Zomers heet en tegelijkertijd de warmste laatste dag van de zomer. Alleen hardlopen met mooi weer en hoge temperaturen maakt de inspanning wel altijd extra zwaar. En dan wordt het afzien. Hoe zal het ons dit keer vergaan?

De meeste fanatieke Daventrianen zijn bij deze loop present. Net na de vakantie en met de start van het seizoen voor de boeg is iedereen natuurlijk dolenthousiast. Ook dit jaar weer inschrijfmogelijkheden voor verschillende afstanden. De plaatselijke cracks en winnaars van vorig jaar zijn aanwezig. Allemaal op weg naar hun eeuwige roem. Loopkameraad Henk en ik zijn met de fiets. Bij aankomst melden wij ons bij de inschrijftafel en voor €4 zijn we dé man tijdens een goede zondagmiddagbesteding.

Bij de start verlaten we Sportcomplex De Horsterhoek SV Schalkhaar en lopen links afslaand de Oerdijk op om dan een rondje Schalkhaar te doen. Bij het verlaten van het dorp lopen we de kant op van de Westerberg kazerne. Hier staat Gerard, die aanwijzingen geeft om links of rechts af te gaan. Afhankelijk of je de vijf of tien kilometer loopt. Er is verwarring. Ik loop vastberaden de Frieswijkerweg op en het eerste stukje loop ik meteen pal in de zon. En dat is zweten! De eerste twee kilometer gaan met gemak in negen minuten. Gelukkig is er aan de rand van het exercitieterrein schaduw. Ik loop een vijftig meter achter voor mij onbekende lopers. Zo’n 150meter voor me zie ik loopster Irene. De organisatie heeft op elke kilometer mooie rode en duidelijke kilometerborden neergezet. Dat is fijn en ze komen overeen met mijn Forerunner.

Ingezonden door Albert Broekhoff

Na vier kilometer slaan we af richting de School van Frieswijk en lopen naar de eerste verversingpost. Een bekertje water gaat meteen over het hoofd en de ander slurp ik tijdens het lopen op. De vijf kilometer gaat in 22:22 min. Samen met een lopersmaat vervolg ik mijn weg. Mijn metgezel loopt echter bij mij vandaan. Bij het opgaan van de Spanjaardsdijk snij ik de bocht kort aan en kom ik weer samen met hem op te lopen. Ik zie dat het beste er bij hem af is. Toch te snel gestart? Ik laat het fietspad, wat in de zon ligt, voor wat ie is en besluit om links op de weg te gaan lopen. Hier is schaduw en op de fiets de supporters Jennie en Ton. Na anderhalve kilometer slaan we een zandweggetje in (Eigenweg) en lopen langs verschillende boerderijen die natuurlijk pal in de zon staan. Het wegdek is stoffig en ongelijk. De vermoeidheid begint mee te spelen. Mijn metgezel verzucht dat ie het warm heeft. Ik drink het laatste uit mijn enige meegenomen bidon. Als ik naar achteren kijk zie ik een groep van een man of vijf achter ons aankomen. Loopmaatje Leidi zie ik daar ook bij lopen. Het stoffige weggetje brengt ons bij het Overijssels kanaal.

Ingezonden door Albert Broekhoff

Op het fietspad hiernaast vervolgen we onze weg en bij de brug aan de Oerdijk aangekomen gaat het rechtsaf en er is nog één kilometer te lopen. Over de weg gaat het en ik pers het laatste beetje energie uit mijn lichaam. Het laatste stukje gaat zwetend naar het voetbalveld, waar op de stip de finish is. Moe gestreden loop ik de tien kilometer in een tijd van 45:09 min. Meteen zoek ik de schaduw op en houdt mijn hoofd een tijdje onder de kraan. Tjeetje, wat een hitte. Met een flesje AA drank in de hand spreek ik later de andere lopers. Melchior van de Pol wordt eerste en Johan Kats tweede. Bij de dames worden Anita, Leidi en Anita respectievelijk 1, 2 en 3. Loopmaat en vriend Henk ( zie foto van 2 jaar geleden met hetzelfde kloffie als vandaag) loopt in 41:25. Ook hij heeft last gehad van de hitte. Na het douchen fietsen we samen loom en voldaan richting huis.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl/