Hongerklap, niet zo fijn

ImageDe hongerklap, het is mij vandaag overkomen. Het begint bij het feit dat ik weinig tijd heb door toch wel een drukke werkweek van zeven dagen! Daarbij komt nog dat de ochtenddiensten bij mij langer doorgaan en de middagdiensten eerder beginnen. Over vier weken moet het gebeuren tijdens de marathon van Eindhoven en ben benieuwd hoe dat zal lopen.

Ik hoop niet zoals mijn training vandaag liep, want dat ging iets minder goed door een hongerklap. Een hongerklap is mij niet onbekend en tijdens een marathon komt dat gevoel regelmatig naar voren en dan vooral op het eind of na de marathon. Dit keer gedurende een lange duurloop richting de polders en dijken. Via het centrum van Heemskerk liep ik naar de zwarte markt van Beverwijk. Tegenwoordig de bazaar, daar waar het lekker druk is aan mensen en verkeer. Via de lange Wijkermeerweg langs het Noordhollandskanaal op weg naar Assendelft. Ondertussen met 6 x 5 minuten versnellingen begonnen. Met pauzes van 2,5 minuut gaat dat goed. Bij Assendelft sla ik de Dorpstraat in wat de langste bebouwde Dorpstraat is van Nederland en er lijkt geen eind aan te komen.

Image

Na die 7.32km-lange Dorpstraat ben ik bij het station van Krommenie en ondertussen alweer 2:10 uur aan het hardlopen. Op deze locatie krijg ik het voorgevoel van de bekende hongerklap en weet dat het moeilijk zal worden. Via de polders kom ik in Heemskerk aan en zie dat de tijd 2:40 is en krijg het lichamelijk steeds moeilijker. Bij de oude Bowlingbaan (tegenwoording wok-chinees) moet ik zelfs even wandelen en de vermoeidheid en het hongerklapgevoel komt helemaal opzetten. De laatste 15 minuten gaan moeizaam en ik ben blij dat ik weer thuis ben na 2:55 uur.

Thuis natuurlijk goed gedronken en gegeten . Zelfs even een uurtje in mijn bed gelegen, want ik was echt helemaal op. Achteraf ben ik té gemakkelijk aan deze training begonnen met te weinig eten en drinken vooraf. En als je te gemakkelijk gaat denken over trainingen en met name over de marathon, dan krijg je meteen de deksel op de neus. Ik ben meteen weer alert om niet te slap over de marathon te gaan denken, want anders zal de marathon in Eindhoven een drama worden. Een lang verhaal, maar een goede les voor mij dit keer en beter nu tijdens de training dan tijdens de marathon. Vanavond de nachtdienst in en morgenmiddag zaalvoetballen. Les van deze week: blijf waakzaam en verslap niet!

Image

© Rinus van der Wal – Heemskerk / http://www.rinusrunning.punt.nl