Het onmogelijke is vanaf nu mogelijk!

ImageZondag 28 september 2008. Iedere loper droomt. Van het lopen van vijf kilometer achter elkaar, een tien kilometer, het halen van een halve marathon of zelfs het volbrengen van de klassieker: een hele marathon. Het mooiste wat kan gebeuren is het ervaren, zien of horen van verhalen van lopers die hun eigen droom hebben behaald.

De mooiste verhalen op Loopkrant.nl zijn de vele verhalen waarin te lezen is hoe onmogelijk geachte grenzen toch doorbroken zijn. Dé grens der grenzen is natuurlijk de magische barrière van de klok op de 42.195 meter. Iedere loper op de wereld heeft ooit gefantaseerd over hoe hard het nu écht zou kunnen gaan. Voor zichzelf of voor ‘de mens’ in het algemeen. Vandaag is voor de marathon dankzij de keizer van het lange afstand lopen een nieuw tijdperk aangebroken. We hebben natuurlijk even gewacht, maar al snel drong het tot ons door dat Haile Gebrselassie ondanks zijn kennis van de Nederlandse taal niet vandaag zijn eigen loopbeleving direct aan Loopkrant.nl zou kunnen opsturen. Vermoeidheid, persconferenties en bellen met al zijn familieleden en vrienden kost gewoon veel tijd. Los nog van alle tijdrovende huldigingen.

Image

De tijd die de keizer van het lange afstand lopen vandaag in de historische marathon van Berlijn liet noteren deed iedereen sidderen: 2.03.59 (!). Een tijd over 42.195 meter die tegenwoordig in de spits met de auto al een record zou betekenen. Dit hardlopend doen was lange tijd ondenkbaar voor het type mens zoals geboren in de vorige eeuw. 

Vele wetenschappelijke analyse zullen gaan volgen over de hoe-vragen: Hoe kan een mens dit doen? Hoe hard moet je trainen? Hoe snel kan deze afstand eigenlijk? Hoe blij zal Haile zijn? Een ding is zeker: de lach zal nimmer meer van Haile zijn gezicht verdwijnen. Met eerder dit jaar een droomoptreden op de 10.000 meter op de Olympische Spelen in  Beijing waar de verdiende medaille net niet lukte. Vandaag de kroon voor de meest imposante lange afstand loper all-times. Met een kilometer in de slotfase van maar liefst 2.47 bewees de 35-jarige master dat je ervaring en gevoel cruciale elementen zijn om tot deze prestatie te komen. Hét wereldrecord op de marathon maakt deze eeuw een indrukwekkende ontwikkeling door. Maar de 27 seconden die Haile nu pakt op zijn eigen PR zijn zeer indrukwekkend.

Image

20-04-85:  Carlos Lopes (Por) 2.07.12 (Rotterdam, Wie kent hem niet!)
17-04-88:  Belayneh Densimo (Eth) 2.06.50 (Op het nog altijd snelle asfalt van Rotterdam.)
20-09-98:  Ronaldo da Costa (Bra) 2.06.05 (Berlijn. Toen dé verassing der verrassingen.)
24-10-99:  Khalid Khannouchi,Mar 2.05.42  (Chicago)
14-04-02:  Khalid Khannouchi (VS) 2.05.38 (London)
28-09-03:  Paul Tergat (Ken) 2.04.55  (Berlijn)
30-09-07:  Haile Gebrselassie,Eth 2.04.26 (Berlijn)
28-09-08:  Haile Gebrselassie,Eth 2.03.59 (Berlijn)

Met de prestatie en de sensatie rond het nieuwe wereldrecod van Haile wordt bijna vergeten dat op deze ideale loopdag in Berlijn iemand anders ook een bijzondere prestatie neerzette. Irina Mikitenko uit Duitsland werd lid van de elite club bij de dames. Zij wist de marathon onder de 2.20u af te leggen. Voortgedragen door honderdduizenden uitzinnige Duitse loopfans wist zij tot 2:19:19 te komen. Slechts vier vrouwen waren ooit sneller, waarmee dus ook deze prestatie er een is om niet snel te vergeten. 

Image

Zodra wij Haile en Irina in levende lijve ontmoeten gaan wij natuurlijk alles op alles zetten om te achterhalen hoe zij deze ooit onmogelijke geachte prestaties toch mogelijk hebben gemaakt. En we zullen beiden natuurlijk nogmaals wijzen op de mogelijkheid om zelf over hun loopprestaties via Loopkrant.nl te schrijven, voor de inspiratie van vele lezende lopers.

© Redactie Loopkrant