Brussel 2008: afscheid van een sprintheldin

ImageVrijdagavond 5 september 2008. Dé avond voor de grootste atletiekmeeting van het jaar: De Belgacom Memorial Van Damme. En in dit Olympisch jaar natuurlijk de meeting voor atleten om te laten zien wie de beste is, ondanks wellicht een uitglijder in China. Als loopliefhebbers pur sang was Loopkrant.nl natuurlijk aanwezig om dit feest van dichtbij mee te maken.

De race van de avond, aangekondigd als de rocket race, was natuurlijk de 100m race met de snelste mannen van dit moment aan de start. In een niet Jamaicaans weer lieten  Asafa Powell en Usain Bolt zien dat sprinten ook hard kan gaan met wind tegen en koud weer. Met maar liefst 9.77 voor de winnaar (Bolt) en 9.83 voor Powell kreeg iedereen waar op werd gehoopt. Een onmenselijk snelle 100m in het schitterende tot de laatste plaats gevulde Koning Boudewijn stadion. Met natuurlijk na afloop een ereronde door Bolt en Powell zodat alle 50.000 atletiekfans  de spiervezels van deze beulen van dichtbij konden aanschouwen.

Image

In het Belgisch atletiekmekka was er dit jaar één Nederlander die de strijd met de giganten mocht aangaan. Bram Som liep in veld met ondermeer de specialsten Alfred Yego en Wilfred Bungei. De supersnelle tijd waar de organisatie op hoopte werd het helaas niet. Het talent  Youssef Kamel won in 1.44.56. Maar onze eigen Bram Som versloeg wel mooi de kersverse Olympisch Kampioen Wilfred Bungei. 

De tradionele magische races op de lange afstanden waren er dit jaar natuurlijk ook weer in Brussel. Bij de dames 5000m werd het een slopende strijd tussen Meseret Defar (wie kent haar niet) en Vivian Cheruiyot. En ook zonder gouden koningin van de Olympische Spelen Tirunsh Dibaba (goud op 5000 en 10.000m) moest Defar het in de eindsprint net afleggen tegen Vivian Cheruiyot. Met 14.25 werd een tijd neergezet op de 5000m die in Brussel nog nooit door een vrouw is gelopen.

Image

De 10.000m heren werd vooraf natuurlijk wel aangekondigd als droomveld, maar zonder Kenenisa Bekele aan de start is een wereldrecord eigenlijk bij voorbaat ondenkbaar. Maar ondanks tegenwind en hazen die het tempo nét niet aankonden werd wel een schitterende tijd van 27.06 door Sileshi Sihine neergezet. Sileshi heeft natuurlijk niet voor niets zilver gewonnen bij de Olympische Spelen in Being. En is na eerder zilver in Athene gewoon de bijna beste langeafstandloper van dit moment op de baan.Want verliezen van Bekele is geen schande, maar vanavond in Brussel leverde Sileshi een perfecte strijd met vele Kenianen die pas in de laatste 100m werd beslist.

Image

Het atletiekhoogtepunt van de avond was natuurlijk het 800m fenomeen bij de dames: Pamela Jelimo. Met vanavond wederom een magistrale race. Vanaf de start won zij met enorme afstand de 800m in 1.55.16. Pas halverwege Pamela’s ereronde kwam nummer twee over de streep. Met de winst in Brussel werd deze verlegen 800m loopster van nét 18 jaar direct een welgestelde vrouw. De 1 miljoen dollars van de Golden Leage organisatie zijn voor haar alleen. De rest van haar leven kan zij zich dus zonder financiële zorgen op écht hardlopen richten.

De afsluiting in Brussel was dit jaar een emotioneel afscheid van de snelste vrouw van België van deze eeuw: Kim Geveart. In stijl afscheid nemen betekent nog eenmaal winnen. Dus nadat Kim eerder op de avond de 100m won, ging de koningin op de korte afstand nog eenmaal langs alle fans. Het loop-CV van Kim is indrukwekkend: bijna altijd goud op een EK en aanwezig in de grote Olympische finale van 2004. De snelste vrouw van Europa was indoor op de 60m zelden te verslaan, maar kwam met een persoonlijk record van 11.04  helaas nét te kort op wereldkampioenschappen en races tijdens de olympische spelen.  Het is voor ‘ons’ Nederlanders moeilijk voor te stellen hoe Kim in de harten van atletiekminded België leeft.  Maar het afscheidsfeest dat speciaal voor haar in Brussel dit jaar was georganiseerd leerde ons dat België weet hoe je op gepaste wijze van atletiekhelden afscheid neemt. Bij velen op de tribune was een traantje zichtbaar zo ook bij de redactie.

Image

© Redactie Loopkrant.nl