Meseret Defar wie kent haar niet?

Bron IAAF.orgTer voorbereiding op bijna zeker legendarische loopwedstrijden op de OS2008, een verhaal uit ons archief. Nog eenmaal neemt Loopkrant.nl u mee naar de legendarische race van Meseret van juni 2006. Destijds toen  hardlopendminded Nederland genoot van de Roparun, Hardloopvierdaagse of een ander Pinksterweekend loopevenement ging Meseret naar New York.

Zaterdagavond 3 juni 2006 werd een gedenkwaardige avond in het New York City’s Icahn Stadion. Al decennia lang wordt door mensen het steeds weer onmogelijke gepresteerd. Door een afstand te lopen die jezelf als onmogelijk had gedacht. Of door ineens te bemerken dat je ‘loopverslaafd’ bent. Vele van ons hadden toch nooit gedacht dat je ooit zo gek zou worden om drie keer per week in een soort legging een rondje door bos of park te lopen. Of om eindelijk eens zo snel te lopen dat na afloop het asfalt rokend en smeltend achter je blijft door jouw enorme energieontwikkeling.

Zaterdagavond 3 juni was de avond van Meseret. Meseret is geboren in November 1983 in Addis Ababa (Ethiopië). Met een lengte van 1.55m en 46 kilo viel ze jarenlang niet echt op bij binnenkomst van een stadion. Tot ze dus bij de Olympische Spelen in Athene liet zien hard te kunnen lopen. Als Olympisch kampioene kwam er natuurlijk een grotere druk op Meseret te liggen. Iedereen wilde haar aan de start. Deze vrouw heeft dan wellicht niet direct de uitstraling van een groot kampioen. Ze is het wel. Nu na de legendarische zaterdagavond in New York zal niemand haar ooit nog vergeten. Zij is de eerste vrouw die ooit de 5km in de gedenkwaardige tijd van 14:24.53 wist af te leggen. Alleen Meseret zelf weet natuurlijk hoeveel bloed, zweet en tranen hieraan vooraf zijn gegaan.

Meseret is in eigen land een voorbeeldvrouw. Wellicht tegen wil en dank. Daar wij zij geboren is, is lopen voor vrouwen nog een enorm taboe. Vrouwen en vrijheid bijt daar waar zij vandaan komt. Vrouwenhandel is er aan de orde van de dag.  Zeer jonge meisjes in Ethiopië zijn verplicht werk te doen wat in Nederland twee eeuwen geleden al is verboden. Meseret is sterk geworden doordat zij als klein tienjarig meisje al dagelijks vreselijke zware tochten moest maken met hout op haar rug. Meseret begon ooit stiekem met lopen. Op blote voeten. Later trok ze de sneakers van haar broer aan. Nadat Meseret door lopen de eerste prijs(jes) won, stuurde zij van dit geld direct haar broertjes naar school. In de (wereld)schijnwerpers staan heeft zo z’n voordelen. Niet alleen voor Meseret, maar zeker voor alle vrouwen die waar ook ter wereld vrij willen zijn. Schitterend dus dat door gewoonweg te gaan lopen anno 2006 dromen voor honderden, wellicht duizenden vrouwen door Meseret een beetje meer dichterbij komen.

Een beroemde fotoshoot (Bron IAAF.org)

En wat moet het Meseret toch een mooi gevoel geven: Eindelijk zo’n beroemde fotoshoot (zie foto) waar velen van dromen, maar wat voor slechts enkelen is weggelegd. Een ding is zeker: De tijd van Meseret nu op de 5000m staat aan het begin van de vele mooie loopmomenten die we zullen gaan zien van vrouwen die door Meseret zijn geïnspireerd en ook gaan lopen. Niet iedereen zal zo hard kunnen lopen als Meseret. Maar Meseret laat geen mogelijkeid onbenut om als een waardige ambassadeur van de loopsport alle vrouwen te motiveren om te lopen. Puur om het gevoel van vrij te zijn te ervaren zoals zij dit zelf zegt.

© Redactie Loopkrant.nl