Weduwschaplopen?

ImageIk weet niet meer hoe het ter sprake kwam. We waren met rekoefeningen bezig toen ik me liet ontvallen dat seks een goed slaapmiddeltje is. Daarop zei iemand: daar gaat Gerrit een stukje over schrijven. Nou daar gaat ie dan. Je hebt er zelf om gevraagd. Het is tegenwoordig niet meer in om aan onthouding te doen in de week voor de wedstrijd. Weinigen zullen nog denken dat een hitsige atleet beter presteert.

Geloofwaardiger is de uitspraak van een topsporter die ik al lang geleden las in Sextan, het blad van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervormingt: "Als de seks goed gaat, gaat de wedstrijd ook goed". Dat is logisch: het is een teken dat je lekker in je vel steekt. Dan gaan beide goed. Persoonlijk beveel ik de liefde aan vóór de wedstrijd. Vooral als je je er druk voor maakt. Voor de wedstrijd, bedoel ik. Na een gelukkig samenzijn kom je tot ontspanning en dan slaap je makkelijk in. Niet dat het altijd werkt. Als je erg zenuwachtig bent, word je na een poosje weer wakker en blijf je toch nog een tijd lang tobben en piekeren. Herhaling van het recept zal in de meeste gevallen ook niet, of slechts in beperkte mate, mogelijk zijn. Maar het is altijd gezonder dan Mogadon of Nandrolon.

Image

In de duivensport gebruiken ze de aantrekkingskracht tussen de geslachten wel bij de wedstrijden. Dat noemen ze: weduwschapvliegen. De duivenmelker zet een duivin en een doffer elk in een kooitje; naast elkaar, zodat ze elkaar goed kunnen zien, maar niet bij elkaar kunnen komen. Vlak voor de wedstrijd mogen ze dan even in één kooitje, maar de duivenmelker blijft erbij, en zorgt ervoor dat er niets gebeurt. Daarna worden de duiven naar de losplaats gezonden. Hun motivatie om terug te komen is dan optimaal.

Zou dat procédé ook in de hardloopsport toegepast kunnen worden? Stel je voor, dat je tien dagen voor de marathon naast je geliefde moet slapen, maar in een afzonderlijk bed, en gescheiden door tralies. Vlak voor de wedstrijd mag je even afscheid nemen en knuffelen, maar daarna moet je naar de start. Zou je dan harder lopen? Ik denk het niet, want, anders dan voor die duif, voor wie vliegen de enige mogelijkheid is, kun jij sneller naar huis komen dan lopend. Wat let je om een strippenkaart bij je te steken en de bus te nemen? Goed, dat is flauw: je hebt je ingeschreven voor die marathon, en je wilt hem uitlopen. Maar dan nog zul je eerder geneigd zijn om nog wat energie te sparen voor na afloop. Ze zullen dus ook nog bepalingen moeten opnemen over de tijd die je er maximaal over mag lopen, of anders…Of anders, ja wat? Nee, naleving van zulke regels is niet afdwingbaar, zoals mijn collega’s juristen plegen te zeggen. Ik denk niet dat de KNAU ooit bepalingen inzake weduwschaplopen in haar reglementen zal opnemen. Gelukkig maar!

Image

De liefde is warm, de liefde is zacht, de liefde is geborgenheid, de liefde is blij, de liefde is goed. Loof de liefde, zo vaak als je wilt: voor de wedstrijd of erna. Alleen bij voorkeur niet tijdens, want ook een vluggertje kost je al gauw tien minuten.

© Gerrit Pelkman – Zoetermeer / Lid ARV Ilion