Van Bank Tot Bank loop op stelten

Bron: http://www.vanbanktotbank.nlZaterdag 5 juli 2008. Een uitdaging 15km op stelten wie durft? Vandaag is het Deventer op stelten, maar ook de Van Bank Tot Bankloop. Even een onderbreking dus in het vrijetijdsprogramma. Als ik vanuit Deventer naar Heerde rij bemerk ik dat de zomervakantie goed is begonnen. Zeker door al die toeristen die afkomen op zo’n Deventer evenement, maar ook door de drukte en de mensen op de weg.

Veel wandelende en fietsende mensen. Zo te zien allemaal in goede luim. Op de IJssel zijn speedboten en jetski’s druk bezig om te laten zien hoe hard ze wel kunnen. Na het ophalen van het startnummer doe ik de warming-up tussen de Noordgouw (inschrijving) en het bankfiliaal (de start) van de Rabobank Noord Oost Veluwe. Vroeger werd de loop van het bankfiliaal te Epe naar Heerde en of andersom gehouden. Door enig kissebis, dus nu alleen in Heerde. De cracks van Daventria zijn er allemaal. De vrouw van Hans die meedoet is topper; ze heeft haar hardloopschoenen vergeten. Er is veel deelname (meer dan 1000 deelnemers) en de atleten zien er voor mijn gevoel veel te afgetraind uit. Wat een schril contrast! Naast Theo sta ik in het vak van de recreanten en voor ons staan de snelle jongens en meiden. Om 19.15 uur is de start.

Bron: http://www.vanbanktotbank.nl

Bron: http://www.vanbanktotbank.nl

De eerste kilometers gaan door de buitenwijk van Heerde. Er staan opnieuw veel toeschouwers aan de kant van de weg. Met startnummer 870 loop ik in een pact van lopers. Het voelt allemaal benauwd aan. De temperatuur bij de start is 26 graden. Het is dus zweten en nog eens zweten, maar per slot van rekening hier doe je het voor. Via de Kamperweg lopen we Heerde uit. We gaan richting Wezep en laten het Heerderstrand links liggen. Mijn tempo is traag, veel te traag. Ik loop naast een blonde atlete die onverschrokken een strak tempo neerzet. Ik sluit bij haar aan om mijn pas ook wat te versnellen. Bij het 5km-punt (24:33) moet ik haar laten gaan. Met een paar andere lopers ga ik door de gemeente bossen van Heerde. De natuur om ons heen is mooi. In een lange sliert ga het. We lopen langs de hei en altijd heb ik het gevoel dat het vals plat blijft en nooit naar beneden gaat. Dit gebeurt alleen één keer als we de snelweg A50 over gestoken zijn.

Intussen loop ik drijfnat van het zweet en het water uit de bekertjes, die ik steeds weer over me heen gooi, over de Elburgerweg naar Heerde terug. Het 10km punt gaat in 49:06 min. Ik weet het inmiddels, geen snelle tijd. Dus gewoon maar hetzelfde tempo blijven lopen. Als we Heerde naderen haal ik nog veel lopers in. Ze zien er allemaal afgepeigerd uit. Als we opnieuw in de buitenwijk lopen worden we wel heel erg enthousiast door de wijkbewoners binnen gehaald.

Bron: http://www.vanbanktotbank.nl

Bron: http://www.vanbanktotbank.nl

Het laatste stukje gaan we aan het piratenkoor en Henk Borgmeijer voorbij. Ik finish volgens de organisatie in ‘bruto’ 1:08:02 ( zouden ze het geweten hebben dat dit mijn voorgenomen tijd was) en ‘netto’ (de werkelijkheid is vaak hard ) in 1:13:35. Vlot loop ik na de finish in een plensbui naar de auto om weer terug te gaan naar de steltenlopers. Theater Gajus sluit het zaterdagavondprogramma in Deventer af met " Don Quixote" . Op tijd ben ik voor de voorstelling. De benen voelen stram en stijf. Maar wie voelt dat? Ik zie er getooid in mijn nieuw verworven blauwe opvallende Van bank tot Bank T-shirt strak uit. De Daventrianen doen allemaal goede zaken; Theo wordt 14de bij de recreanten en de rest van de snelle wedstrijdlopers lopen zo’n beetje allemaal onder het uur. Petje af.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/