Terug naar de baan: nostalgie?!

Ingezonden door René van VlietIn de jaren ’90 liepen we ’s avonds vaak een wedstrijdje op de atletiekbaan. Met "we" bedoel ik de baanploeg van AV Veluwe: Rinus Groen, Cees Tiemens, Maurice Winterman, Dennis van Lohuizen, Margriet en Bertus Klomps, Hans van Driel en Henk Janssen. Elbert Voogt en Tonnie Stouten liepen ook soms mee evenals onze vrienden bij AV 34: Cees Kraaijeveld, Lubert Mulder en Wim Liefers.

Met een wedstrijdje bedoel ik een 800, 1500 of 3000 meter (middenafstand) of het lange werk, de 5000 of zelfs 10.000 meter. Gek eigenlijk. Op de baan tel je in meters en op de weg in kilometers. Je was de hele avond kwijt voor een paar minuten lopen. Eerst ergens afspreken met de vriendenclub. Daarna een tijd in de auto. Inschrijven en dan maar wachten tot jouw serie aan de beurt was. Dat was soms tegen 24.00 uur aan. Natuurlijk wat drinken in de kantine en daarna nog naar huis. Maar een lol dat we samen hebben gehad. Ik heb goede herinneringen aan atletiekbaan Brakkenstein in Nijmegen en de banen in Amsterdam, Amersfoort, Arnhem en natuurlijk ons eigen prima baantje in het Apeldoornse Orderbos. Maar de klad kwam er in. Blessures, te drukke baan, gezinsomstandigheden en geen zin. Ik liep wel op de weg, maar trok niet meer de spikes aan. Daar was ik nu te oud en te stram voor, dacht ik. Tot afgelopen vrijdag.

Ingezonden door René van Vliet

Tonnie Stouten, Hans van Driel en Ton Berghout vertelden woensdag tijdens de training dat ze naar Utrecht zouden gaan. Ineens had ik weer herinneringen: sportpark Overvecht in Utrecht. 3000 meter clubrecord mannen 40:  9.17,24 op 28 mei 1996. Ondertussen is dit record al een paar keer verbeterd en nu in handen van clubgenoot Tonnie Stouten. ‘Ik ga mee’: zei ik in een opwelling. Vrijdagmiddag 27 juni spikes gekocht bij Elbert en Tonnie van Runnersworld Apeldoorn. Wit en blauw, dé AV Veluwe kleuren. ’s Avonds naar Utrecht. Erg veel was er niet veranderd. Nog steeds die gezellige drukte. Veel jeugd en veel publiek. Muziek op de baan en een goede deskundige speaker. Inschrijven in het bekende grijze hokje met de letters: Atletiekbaan Overvecht. Inlopen op het grasveld achter de baan.

Ingezonden door René van Vliet

Tonnie, Hans en Ton deden de 1500 meter. Ik koos uit nostalgisch overwegingen voor de 3000 meter. Ik had een doel gesteld: volgens onze clubwebsite staat het clubrecord mannen 50 op 10.33 (gelopen door Henk Janssen). Dat betekent rondjes 84 en 3.30 per kilometer. Kon ik dat nog? Ik had vijf jaar geen enkele snelheidstraining gedaan. Was het niet veel te ambitieus? Niet nadenken, gewoon lopen dacht ik maar. Het was ondertussen 23.15 geworden. De eerste kilometer in 3.26. Ging lekker. Daarna werd het moeilijker. De tweede kilometer ging in 3.30. Nu ging het er om. Klap ik in elkaar en jog ik naar de finish of houdt het lijf het? De laatste kilometer ging weer in 3.26. Eindtijd: 10.23,14. Nieuw clubrecord en tijd voor bier in de kantine!

Note  redactie: Ook zin om weer eens de baan op te gaan? Deze zomer worden op de atletiekbaan in het Apeldoornse Orderbos weer baanwedstrijden georganiseerd. Proef net als René van Vliet de nostalgie. Data: vrijdag 11 juli 2008 (AV’34) en woensdag 10 september 2008 (AV Veluwe).

© René van Vliet – Apeldoorn – http://www.avveluwe.nl