Loopfestijn Voorthuizen: het blijft leuk!

Edo BaartWoensdagavond 16 juli 2008. Tijd voor het enige loopfestijn waar loopwonders apart worden gehouden van gewone lopers. De zomerhitte was dit jaar waar het hoort. Dus in Voorhuizen gewoon een lekkere looptemperatuur van rond de 19 graden met een beetje wind.  De place-to-be dus voor iedereen die lekker vier rondjes door het befaamde Voorthuizen wil lopen. En iedereen die het parcours kent komt graag terug.

Onze belangstelling ging dit jaar vooral uit naar de prominintenloop. De race over tien kilometer voor iedereen was om 18.00u, maar voor eenieder die nog geen vakantie viert kan dit vandaag nóg net te vroeg zijn op een doordeweekse dag. De prominenten lieten ook dit jaar wederom een droomveld zien op papier. Met Peter Kiprotich met een PR van 28.07 achter zijn naam, gelopen in Zevenaar 2005, als absolute top. De Nederlandse toppers aan de start waren Koen Raymaekers, Dennis Weijers en hét talent (want nog geen senior) Abdi Nageeye. Veel snelle mannen natuurlijk ook bij de masters, zoals Edo Baart en Huub Maas. Bij de dames wou Ilse Pol duidelijk laten zien dat zij nu als kersverse kampioen 5000m baan ook een boemeltje op de weg perfect beheerst.

Abdi Nageeye

Direct na het startschot werden de kaarten grotendeels al verdeeld voor de ereplaatsen. Een groep van alle Afrikanen met nog vlak in de buurt een dappere Dennis Weijers (30.17) en een zeer sterk lopende Koen Raymaekers (29.38). Opvallend bij de dames was naast het toch weer sterk lopen van Ilse Pol het optreden van Nadja Wijenberg en good ‘old’ Irma Heeren. Nadja liet zien dat zij hardlopen nog altijd heel goed kan en passeerde de streep in 35.57. Irma Heeren liet aan het toegestroomde publiek zien dat zij nog altijd serieus kan lopen en wist met 37.07 zien dat zij ook na haar actieve topsportcarriere nog steeds wel een beetje kan hardlopen. Ilse Pol schitterde bij de dames en wist met 34.32 toch duidelijk te maken dat zij de meer dan terechte kampioen is op lange afstand lopen in Nederland op dit moment.

Irma Heeren

Verrassend dit jaar was de iets minder sterke bezetting bij de M35. Vaak goed voor veel vuurwerk en de 35-tiggers gaan vaak de concurrentie met de Mannen senioren graag aan. Ondanks dat werden er vele persoonlijke records verbroken, zoals Ronald Derksen (33.50) uit Beekbergen die in opperbeste stemming de finishstreep kon passeren. Met een PR rijker is het altijd lekker om weer huiswaarts te gaan. Edo Baart verbaasde met 30.40 wederom zichzelf en was net achter Gino van Geyte (BEL) tweede bij de veertigers. Maar de kersverse Edo versloeg wel alle 35-tiggers die aan de start stonden. 

Geoffrey Mutai

Absoluut hoogtepunt van het zinderende loopspektakel deze in 2008 was echter Geoffrey Mutai. Met een geweldige pas liet Geoffrey Mutai uit Kenia in de laatste ronde zijn concurrenten zien wie écht hard kan lopen. Met een tijd van 28.05 (!) was hij dan ook ruim voor nummer 2 en 3.  Waarbij Peter Kiprotich dus genoegen moest nemen met ‘slechts’ een derde plaats en toch dicht in de buurt van zijn PR kwam. De 27-jarige Mutai wist eerder dit jaar in 2.12 nog de marathon van Monaco te winnen, maar vandaag maakte hij de organisatie in Voorthuizen dolgelukkig met een nieuw parcourrecord. Het oude record stond uit 1998 op 28.20 en nu eindelijk, tien jaar later, werd met meewerkende windomstandigheden deze tijd verbeterd. Vanuit de vele breedlachende oranje hesjes concluderen wij ook dat dit feit zeker nog goed gevierd zal worden in Voorthuizen. Met of zonder Mutai tot in de kleine uurtjes. Stiekem zal de organisatie wel dromen van een tijd onder de magische 28 minuten grens, maar groei in de breedte in het evenement wordt ook nimmer vergeten. Want Voorthuizen zette dit jaar al zwaar in om daadwerkelijk meer jeugd aan het lopen te krijgen, die hopelijk volgend jaar ook weer komen. En wie weet: ooit in het invitatieprogramma mee gaan strijden voor een nieuw te zetten parcoursrecord.

© Redactie Loopkrant.nl