Kom naar de kern!

ImageZaterdagavond 12 juli. Een mooie zomeravond in 2008. Geen regen en gelukkig voor lopers geen extreme hitte. Perfect weer dus voor een stratenloop ergens in Nederland. Nieuwsgierig geworden door mooie verhalen van lopers van vorige edities besloten wij dit jaar zelf ook maar eens een kijkje te nemen in de kern.

Met loopschoenen aan op naar Appeltern waar alweer de 20ste (!) editie van de Appelternloop op  het avond menu stond. De ronde in Appeltern was gestoeld op dé succesformule voor een geslaagde dorpsloop. Een ronde van 2,5 kilometer werd uitgezet met de kern dit keer niet een kerk (hoewel deze wel in het parcours besloten lag), maar de jaarlijkse feesttent die hoort bij het grote Appelternfeest. Deze loop heeft in het feestprogramma een vaste plek gekregen. Inschrijven voor 5, 10 of 15 kilometer kon dan ook in de feesttent, waar het podium nog in opbouw was, maar het volume van het achtergrondgeluid verraadde een zeer krachtige geluidsinstallatie. Voor kinderen was er afhankelijk van de leeftijd een ronde van 750, 1500 of één hele van 2,5 kilometer mogelijk. En naast vele kinderen was het heel gezellig druk bij de start van de rondes voor de volwassen. Vlak voor de start werd nog wel duidelijk gemeld dat iedereen zelf de rondes moest bijhouden, maar als je de finishfuik in kwam zorgden de dames en heren van de tijdwaarneming dat de tijd netjes werd genoteerd. 

Image

De wind stond gunstig waardoor de frituurlucht weg bleef. Daarentegen wel de heerlijke friszoete geur van de suikerspin. Natuurlijk het product van een dorpskermis. Ondanks de wat krappe startlocatie gelukkig geen valpartijen. De ervaren lopers die nét niet vooraan konden staan hadden wellicht al gezien dat na 40 meter direct een heel breed stuk weg volgde op weg naar de dijk. De dijk waar eigenlijk het grootste deel van de 2,5 kilometer overheen ging. Veel strijd was er vooral op de tien kilometer waar Jay Sauer (32.51) en Arthur Schramade (33.19) tot op het laatst vochten om de eerste plaats. UIteindelijk wist Jay een eindsprint te voorkomen door met nog krap 800m te gaan de beslissende versnelling te plaatsen. Derde en zichtbaar blij met deze klassering was Melchior van de Pol uit Apeldoorn. Ondanks een kleine puzzeltocht richting het pittoresk gelegen Appeltern toch nog op tijd aangekomen voor de start.  En voor wie Appeltern niet jaarlijks bezoekt: de ligging is adembenemend mooi aan het water. En de beroemde tuinen zijn natuurlijk dé toeristische trekpleister. 

Image

Iedere loper ging naar huis met een uniek aandenken aan deze loop. En voor wie niet in de prijzen liep was er altijd nog kans bij de Tombola na afloop. Onze conclusie: voor wie van stratenloopjes houdt is Appeltern zeker een bezoek waard. Gezien de gestroomlijnde organisatie zal bijna zeker volgend jaar editie 21 op de kalender komen.

Image

© Redactie Loopkrant.nl